Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Umowy dzierżawy ziemi po nowemu. “Te zmiany mogą mieć poważne konsekwencje dla rolników”
      BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
      Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Rozkład słomy. Jak przyspieszyć? Co to daje?

Rozkład słomy. Jak przyspieszyć? Co to daje?

Uprawy 26 czerwca 2023 07:00 Marianna Kula Aktualizacja: 26 czerwca 2023 08:30
Rozkład słomy. Jak przyspieszyć? Co to daje?
Źródło: M.Kula
Stosowanie produktów mikrobiologicznych do rozkładu słomy daje nowe możliwości zarówno w produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej. Pożyteczne mikroorganizmy przejawiają bowiem wiele właściwości wpływających korzystnie na środowisko glebowe. 
Spis treści:

    Czym są środki mikrobiologiczne do rozkładu resztek pożniwnych?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - Tego typu produkty  zawierają mikroorganizmy wyspecjalizowane w efektywnym rozkładzie materii organicznej. Może nią być: obornik, gnojowica, poplony i słoma - mówi Artur  Komorowski, specjalista ds. agrotechniki firmy Elvita. Zaznacza jednocześnie, że bezpośrednia ich aplikacja i wymieszanie z wierzchnią warstwą ziemi stwarzają korzystne warunki do bardzo szybkiego rozkładu resztek pożniwnych.

    - Daje to niezwykle duże korzyści dla rolników zajmujących się zarówno produkcją roślinną, jak i zwierzęcą - podkreśla ekspert. 

    Produkty  mikrobiologiczne - pozytywy ich stosowania 

    Można wymienić co najmniej trzy aspekty, które za sprawą stosowania mikroorganizmów, pozytywnie wpływają na glebę.

    - Pierwszym z nich jest zdecydowanie szybsza mineralizacja. Proces rozkładu słomy można skrócić o 25%. Zwrot składników pokarmowych pozwala wykorzystać je efektywniej przez uprawy następcze - wskazuje nasz rozmówca.

    Drugi to humifikacja. Jest to niezwykle ważny proces dla gleby.

    - Szlachetne mikroorganizmy w drodze rozkładu choćby słomy czy obornika wytwarzają swoiste substancje będące prekursorami kwasów humusowych. W ten sposób wzrasta w glebie bilans próchnicy, gleba poprawia swoje właściwości. Wzrasta jej porowatość i pojemność wodna, a składniki pokarmowe są mniej wypłukiwane w głąb profilu glebowego - tłumaczy Artur Komorowski. 

    Trzecim aspektem jest redukcja zagrożenia ze strony patogenów chorobotwórczych. - Resztki pożniwne są siedliskiem grzybów między innymi z rodzaju fusarium. Szybszy rozkład materii organicznej zabiera patogenom miejsce egzystencji i ogranicza ryzyko zakażenia kolejnych upraw - wyjaśnia specjalista. Na ten sam aspekt zwraca uwagę Wojciech Zaorski, rolnik z miejscowości Księżopole na Mazowszu.

    -  Na swoim polu zastosowałem Elbio Terra Ivo + Elvita Humus Plus. Dzięki temu mój jęczmień ozimy jest zdrowy, a nie stosowałem żadnej ochrony fungicydowej. Jedyne zabiegi, jakie były przeprowadzony na tej plantacji, to herbicydowe -  zaznacza gospodarz. 

    Artur Komorowski mówi o tym, na co warto zwracać uwagę przy doborze tego typu produktów biologicznych. - Przede wszystkim ważny jest na skład. Im większa pula mikroorganizmów, tym większa ich wielozadaniowość i możliwości adaptacyjne do różnych warunków - podkreśla ekspert. Drugim istotnym argumentem jest forma produktu. - Najefektywniejsze w czasie działania są te aktywne biologiczne, a nie w formach przetrwalnikowych. Tego typu właściwości posiada Elbio Terra Ivo mający w swoim składzie aż 10 mikroorganizmów i formy gotowe do natychmiastowego namnażania bezpośrednio po aplikacji - tłumaczy Artur Komorowski. 

    Inny sposób na przyspieszenie rozkładu resztek pożniwnych 

    Daniel Dąbrowski, specjalista ds. technologii produkcji zbóż i rzepaku z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu, z kolei zwraca uwagę na to, że  słomę - w celu przyspieszania jej rozkład - można zastosować najszybciej działające formy nawozów azotowych.

    - Zazwyczaj jest to wykonywane za pomocą oprysku z wykorzystaniem roztworu saletrzano-mocznikowego tzw. RSM-u. Jego zaletą przede wszystkim jest równomierne i szybkie rozprowadzenie azotu w biomasie. Inną formą, też dość często stosowaną na polach uprawnych, jest aplikowanie wodnego roztworu mocznika zarówno na słomę, jak  i na ściernisko - tłumaczy eksperta.

    Zaznacza jednocześnie, że pozytywne efekty oprysku widoczne są zwłaszcza  w lata suche. W latach mokrych czy przekropnych, według eksperta z PODR-u, na ściernisko możemy natomiast zastosować mocznik w formie stałej. Należy wówczas jednak  pamiętać o tym, że ta forma w glebie jest wolniej przetwarzana. 

    Czytaj także:

    Żniwa 2023 - dobrze nie będzie. Susza robi swoje

    • Tagi:
    • resztki pożniwne
    • przyspieszanie rozkładu słomy
    • produkty mikrobiologiczne
    Marianna Kula
    Marianna Kula - redaktor działu "Uprawy" ogólnopolskiego miesięcznika "Wieści Rolnicze", portalu wiescirolnicze.pl i wiodącego kanału YT pod tą samą nazwą. Z redakcją związana od ponad 10 lat. Uczestniczy w konferencjach naukowych i śledzi innowacje w firmach związanych z rolnictwem.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Artykuł sponsorowany Uprawa gleby

    Co na rozkład resztek pożniwnych? [VIDEO]

    3 sierpnia 2025
    Nawożenie

    Żniwa 2025. Słoma zbyt cenna, żeby ją sprzedawać?

    1 lipca 2025
    Nawożenie

    Cenna słoma - jaka jest jej wartość nawozowa?

    30 maja 2022
    Uprawy

    Resztki pożniwne - wszystko, co musisz o nich wiedzieć! 

    10 czerwca 2021
    Nawożenie

    Jak wspomóc rozkład resztek pożniwnych?

    4 września 2017
    Warto wiedzieć
    Inne uprawy
    100 tys. zł z hektara? Czy ta uprawa przyjmie się w Polsce? [VIDEO]
    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Przepisy
    Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
    16 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
    14 listopada 2025
    Uprawy
    To nie był dobry rok dla tej rośliny. Te odmiany jednak dały radę
    13 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności