Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Kolejne krajowe warzywa i owoce w ofertach giełd
      Rynek zbóż na przednówku. Co się dzieje?
      Co hamuje rozwój rynku i ceny zbóż w Polsce? Ekspert wskazuje na jeden czynnik
      Rynek trzody chlewnej: Idą duże zmiany
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jest pierwsze ognisko ASF u świń w 2025 roku. W jakim konkretnie stadzie?
      ARiMR: wydłużamy kampanię przyjmowania wniosków
      Te ograniczenia prowadzą do poważnych strat u producentów świń. Jest rozwiązanie
      Kiedy wzrosną ceny mleka? Ekspert ujawnia
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      U tych rolników zbiory zapowiadają się dobrze. Nie narzekają absolutnie [VIDEO]
      O te dopłaty można się jeszcze starać w ARiMR. Nawet kilkaset zł do hektara
      Od 15 do 500 ha. Dzięki kredytom rozwinął się. Posiada potężne maszyny [VIDEO]
      Zalewają gnojowicą niemieckie pola. Co to oznacza dla rolników?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      CASE IH świętuje. "Przełamujemy granice w projektowaniu ciągników" [VIDEO]
      Ceny szaleją. Tuż przed żniwami rolnicy zapłacą więcej za paliwo?
      Półtora metra szerokości i 48 zębów. Tak prezentuje się nowy chwastownik [VIDEO]
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnik z problemami finansowymi i długami? Pomoże mu jeden wniosek
      Artykuł informacyjny KOWR Sekrety promocji polskiej żywności
      Pracownicy ARiMR będą pracować krócej, za te same pensje, co teraz? Jest wniosek
      Rolnicy, którzy mają powyżej 2 ha, mogą od czerwca starać się o ten status
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Róże wkraczają na balkony. Jakie odmiany wybrać na taras i jak o nie dbać?
      Urozmaici rabaty z lawendą czy różami. Pięknie kwitnie w kilku kolorach
      Łączy najlepsze cechy śliwy i moreli. Polecana także do uprawy amatorskiej
      Jak prawidłowo suszyć zioła?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
  • Wieści Rolnicze
  • Rolniczy handel detaliczny - radzimy, co trzeba zrobić!

Rolniczy handel detaliczny - radzimy, co trzeba zrobić!

Prawo i finanse - Przepisy 7 lutego 2017 07:00 Dorota Jańczak Aktualizacja: 7 lutego 2017 09:29
Rolniczy handel detaliczny - radzimy, co trzeba zrobić!
Źródło: D. Jańczak
Co trzeba zrobić, aby rozpocząć rolniczy handel detaliczny?
Spis treści:

    Co trzeba zrobić, aby rozpocząć rolniczy handel detaliczny?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Chcesz produkować i sprzedawać dżem? A może od zawsze myślałaś o zarobkowym wypiekaniu domowych ciast? Teraz będziesz mogła to robić w ramach rolniczej sprzedaży detalicznej.

    Przetwory możesz przygotowywać w kuchni domowej, pod warunkiem, że spełnisz tzw. uproszczone wymagania higieniczne. Należy do nich wymóg, by blaty w kuchni były w dobrym stanie, łatwe do czyszczenia i dezynfekcji. Najlepiej, gdyby powierzchnie te były z materiałów gładkich, zmywalnych, odpornych na korozję i nietoksycznych. W kuchni powinny znajdować się także urządzenia do utrzymania właściwej higieny (sprzęt do higienicznego mycia i suszenia rąk, przebieralnia). Należy zapewnić również warunki do czyszczenia narzędzi do pracy oraz wyznaczyć miejsce do usuwania niebezpiecznych i niejadalnych substancji i odpadów, a także zadbać o odpowiednie warunki termicznie żywności. Jeśli uważasz, że twoja kuchnia spełni te wszystkie wymogi, możesz przystąpić do zgłaszania biznesu.

    Warunki określone są także w Poradniku - „Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw oraz w ramach rolniczego handlu detalicznego”.

    Jeśli uważasz, że twoja kuchnia spełni te wszystkie wymogi, możesz przystąpić do zgłaszania biznesu.

    Wniosek o wpis do rejestru

    Do inspekcji sanitarnej bądź inspektoratu weterynarii powinnaś się zgłosić na 30 dni przed rozpoczęciem przetwórstwa. Jeśli będziesz korzystać tylko z produktów pochodzenia roślinnego - musisz złożyć wniosek do Sanepidu o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego lub złożonego - trzeba zgłosić się do powiatowego lekarza weterynarii.

    Badanie lekarskie

    Poza tym musisz postarać się o zdobycie orzeczenia lekarskiego dla celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby. Jak uzyskać takie orzeczenie? W najbliższej siedzibie Sanepidu należy oddać materiał (kał) do badań. Koszt to około 90 zł. Następnie z wynikami udać się do lekarza medycyny pracy, który na podstawie stosownych badań wyda orzeczenie.  

    Badanie wody

    W przypadku korzystania z wody z ujęcia własnego należy dokonać badania wody pod kątem zanieczyszczeń mikrobiologicznych oraz parametrów fizyko - chemicznych wg rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2015 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U z 2015 r. poz. 1989), w miejscu produkcji żywności.

    Rejestr żywności zbywanej rocznie

    Będziesz musiała prowadzić także rejestr dokumentujący ilość żywności zbywanej rocznie w ramach handlu na każdy rok kalendarzowy. Zawierać on powinien datę oraz ilość i rodzaj zbytej żywności. Minister rolnictwa określił maksymalną ilość produktów, które rocznie możesz przetworzyć, a potem sprzedać. Przykładowo będziesz mogła wyprodukować rocznie 6700 litrów soku owocowego czy 3400 kg dżemu czy upiec i sprzedać 15 400 kg pieczywa lub zrobić 2 tys. kg pierogów. Szczegółowy wykaz limitów do każdego produktu w załączniku.

    Zwolnienie z podatku

    Jeśli twoje przychody roczne nie przekroczą 20 tys. zł, nie będziesz musiała zapłacić ani złotówki podatku. Gdy przekroczysz jednak tę kwotę - będziesz mogła wybrać opodatkowanie przychodów na podstawie 2% stawki podatku zryczałtowanego. Zwolnienie z podatku dochodowego stanowi pomoc de minimis. Trzeba jednak pamiętać, że wielkość sprzedaży, rodzaj przetworzonych produktów oraz osiągane dochody ze sprzedaży żywności muszą być dokumentowane także w postaci ewidencji dziennej sprzedaży, narastająco od początku roku. Ewidencja musi być prowadzona odrębnie za każdy rok podatkowy. Poza tym rozpoczętą działalność powinnaś zgłosić w urzędzie skarbowym.

    Czytelne oznakowanie handlu detalicznego

    Miejsce, w którym będziesz sprzedawać produkty w ramach rolniczego handlu detalicznego, powinnaś czytelnie oznakować. Konieczne jest więc na targowisku bądź przed domem (jeśli tam będziesz prowadzić sprzedaż) wywiesić szyld „rolniczy handel detaliczny” z następującymi danymi: imię i nazwisko albo nazwa i siedziba podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny, adres miejsca prowadzenia produkcji tej żywności, weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu, o ile taki numer jest nadany.

    Sprzedaż tylko konsumentowi

    Jak sama nazwa wskazuje, swoje produkty będziesz mogła sprzedać jedynie odbiorcom finalnym. Oznacza to, że nie możesz ich zbyć do sklepów czy pośredników. Sprzedaż może prowadzić tylko rolnik bądź domownik, ewentualnie może to robić pośrednik, który także zajmuje się rolniczym handlem detalicznym. - On także musi być w rejestrze Sanepidu bądź inspektoratu weterynarii. Sprzedając na targu wyroby np. sąsiada powinien je oddzielić od swoich, oznaczyć oraz prowadzić rejestr sprzedanej żywności - tłumaczy Dorota Parzy z Państwowej Powiatowej Inspekcji Sanitarnej w Gostyniu.

     

    Etykieta na produkcie i inne znaki zapytania

    Czy każdy produkt, np. słoiczek dżemu czy pudełko ciastek musi mieć etykietę? - Tak, etykieta musi zawierać informacje umożliwiające identyfikację wyprodukowanej żywności  - wyjaśnia Ewa Ulanicka, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gostyniu. (Wzór etykiety w załączniku). Czy pracownicy Sanepidu bądź inspektoratu weterynarii i z jaką częstotliwością mają kontrolować rolników? - Częstotliwość kontroli zarejestrowanych producentów będzie zależała od poziomu ryzyka związanego z produkowaną żywnością. Kontrole te będą prowadzone okresowo i bez wcześniejszego zapowiedzenia  - tłumaczy dyrektor Ewa Ulanicka i dodaje, że w przypadku przedsiębiorstw przetwórczych, inspektorzy są zobowiązani do skontrolowania w ciągu 14 dni zakład, który zwraca się do nich z wnioskiem o zatwierdzenie.

    - Tu nie ma zatwierdzenia, jedynie jest wpis, dlatego sytuacja jest inna. Poza tym otwarta zostaje sprawa poboru próbek w ramach  krajowego programu pobierania próbek do badań. Być może uruchomiony zostanie także pobór próbek z rolniczego handlu detalicznego. Na dziś jest troszkę znaków zapytania, nie mniej jednak nie zamierzamy utrudniać działalności rolnikom. Jeśli zwrócą się do nas, zgodnie z kompetencjami na pewno wszystko uzgodnimy - tłumaczy dyrektor Ewa Ulanicka.

    Według dyrektor inspekcji sanitarnej w Gostyniu rolnicy są zainteresowani rolniczym handlem detalicznym. - Ci, którzy zwrócili się do nas z pytaniami, chcieliby uruchomić produkcję ciast - zdradza Ewa Ulanicka.

    Załączniki do pobrania

    •  Wytyczne GHP przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych [5,0 MB]
    •  Wniosek o wpis do rejestru - inspekcja sanitarna [83,9 KB]
    •  Wniosek o wpis do rejestru - handel detaliczny - weterynaria [392,1 KB]
    •  Maksymalna ilość zbywanych surowców w ramach rolniczego handlu detalicznego [271,4 KB]
    • Tagi:
    • wymogi
    • warunki
    • rolniczy handel detaliczny
    • sprzedaż bezpośrednia
    • rejestracja
    • produkcja w domu
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Prawo i finanse

    Rolniczy handel detaliczny. Znamy wymogi i limity sprzedaży

    5 czerwca 2025
    Inne

    Ministerstwo rolnictwa promuje polskie wyroby od rolników

    22 lutego 2023
    Prawo i finanse

    Rolniczy Handel Detaliczny - ważna rola gmin w ułatwieniu handlu

    21 lutego 2023
    Uprawy

    Dlaczego warto uprawiać soję? Weź udział w naszym seminarium!

    20 stycznia 2023
    Prawo i finanse

    Wsparcie hodowców świń. Kto otrzyma? Jakie stawki obowiązują? 

    16 stycznia 2023
    Prawo i finanse

    Sklepik rolnika lepszy niż supermarket. Jak się za to zabrać?

    3 grudnia 2022
    Newsy

    Zmiany w znakowaniu i rejestrowaniu zwierząt gospodarskich

    30 listopada 2022
    Dobre praktyki w uprawie roślin

    Rolnictwo zrównoważone - z perspektywy rolnika i oczami ekspertów

    21 listopada 2022
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Ile kosztuje zlecenie zmagazynowanie ziarna?
    25 czerwca 2025
    Trzoda chlewna
    Ten spis jest obowiązkowy. Rolnicy mają na to czas najpóźniej do końca czerwca
    25 czerwca 2025
    Video
    ROPA i 500 ha. Niesamowicie rozwinął gospodarstwo [FILM]
    24 czerwca 2025
    Najnowsze
    Analizy rynkowe
    Ile kosztuje zlecenie zmagazynowanie ziarna?
    25 czerwca 2025
    Przepisy
    Szykują się ułatwienia dla rolników w ważnej sprawie dotyczącej finansów
    24 czerwca 2025
    Ekonomika
    Rolnik z problemami finansowymi i długami? Pomoże mu jeden wniosek
    24 czerwca 2025
    Artykuł informacyjny KOWR
    Prawo i finanse
    Sekrety promocji polskiej żywności
    24 czerwca 2025
    Przepisy
    Pracownicy ARiMR będą pracować krócej, za te same pensje, co teraz? Jest wniosek
    24 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy