Specjalny zespół zajmie się oszustwami na polskim rynku żywności
Jak wyjaśnia Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) oszustwo żywnościowe to świadome i celowe zastępowanie, dodawanie, manipulowanie lub wprowadzanie w błąd w odniesieniu do żywności, składników żywności bądź opakowań żywności: fałszywe lub wprowadzające w błąd oświadczenia dotyczące produktu, w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych.
Oszustwa obejmują:
• fałszowanie - dodawanie do żywności substancji obcych, niewłaściwych dla danego produktu;
• podrabianie - naśladowanie znanych marek lub produktów w celu wprowadzenia konsumentów w błąd;
• nadużycia nazewnictwa - np. używanie określenia "miód" dla produktu zawierającego syrop glukozowo-fruktozowy;
• oszustwa w oznakowaniu - umieszczanie fałszywych informacji, np. dotyczących składu, daty ważności, pochodzenia.
Zespół będzie współpracował z organami kontrolnymi i ścigania
Do zadań zespołu do zwalczania oszustw żywnościowych będzie należało m.in. opracowywanie i realizacja szkoleń oraz warsztatów, wymiana dobrych praktyk i doświadczeń w zakresie zwalczania oszustw żywnościowych. Zespół będzie współpracować z innymi państwowymi organami kontrolnymi oraz organami ścigania. Będzie też analizował informacje dotyczące obszarów, branż i asortymentu produktów narażonych na potencjalne oszustwo.
Każdy może zgłosić podejrzenie oszustwa żywnościowego
W przypadku podejrzenia oszustwa żywnościowego, konsumenci mogą zgłosić stosowną informację do IJHARS-u. - Każdy z nas jest konsumentem żywności, a oszustwa z nią związane w dłuższej perspektywie powodują nie tylko stratę finansową, ale skutkują też nieprawidłowym odżywianiem, mogą też narażać na ryzyko zatruć pokarmowych i alergii. Na oszustwach cierpią zarówno konsumenci, jak i producenci żywności, którzy prowadzą uczciwą działalność - powiedział Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS.
Najczęstsze oszustwa żywnościowe w UE:
• fałszowanie oliwy z oliwek - dodawanie tańszych olejów roślinnych do oliwy z oliwek lub mieszanie oliwy z różnych krajów pochodzenia;
• fałszowanie mięsa - dodawanie tańszych gatunków mięsa do droższych, np. mieszanie mięsa wołowego z koniną;
• fałszowanie ryb - podmienianie gatunków ryb lub sprzedawanie ryb hodowlanych jako dzikich;
• fałszowanie produktów mlecznych - dodawanie wody do mleka lub mleka w proszku do świeżego mleka;
• nadużycia w przypadku produktów ekologicznych.