ARiMR wskaże, które gospodarstwa skontroluje od tego roku inspekcja pracy

Kontrole gospodarstw rolnych przez Państwową Inspekcję Pracy - w ramach nowych przepisów, które precyzują, że przyznanie dopłat unijnych ma być powiązane ze spełnieniem tzw. warunkowości społecznej - budzą wiele kontrowersji w środowisku rolniczym.
Kontrole PIP w gospodarstwach rolnych. Główny Inspektor Pracy wydał oświadczenie
O tym, czego konkretnie dotyczy nowe prawo - piszemy na bieżąco na naszym portalu. Emocji jednak - cały czas - wokół tego tematu nie brakuje.
Stąd, w związku z całą sytuacją - głos zabrał Główny Inspektor Pracy, Marcin Stanecki, który wydał w tej sprawie oświadczenie.
Już w pierwszych zdaniach podkreśla wprost: celem działania Państwowej Inspekcji Pracy nie jest odebranie rolnikom dopłat bezpośrednich.
- Nie będziemy prowadzić masowych kontroli w rolnictwie. Nie będziemy kontrolować gospodarstw rolników indywidualnych – uspokaja Marcin Stanecki.
PIP i kontrole w gospodarstwach rolnych. ARiMR wskaże rolników, ale kontrole na uproszczonych zasadach
Jak przy tym przypomina, Państwowa Inspekcja Pracy będzie prowadzić, dokładnie te same działania - jakie odbywały się w latach poprzednich, czyli czynności kontrolne tylko wobec tych rolników, którzy posiadają status pracodawcy.
Jest jednak jedna nowa rzecz.
- Nowością będą jedynie kontrole - na uproszczonych zasadach - obejmujące rolników wytypowanych do kontroli przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa – wyjaśnia szef Inspekcji.
Przypomnijmy: to właśnie ARiMR, jako agencja płatnicza, przyjmuje w końcu wnioski rolników, przeprowadza kontrole spełniania warunków przyznawania płatności oraz na końcu wypłaca środki. Stąd - to właśnie ona może wskazać konkretne gospodarstwa do kontroli.
Jak to ma wyglądać w praktyce?
- Kontrole będą odbywać się we wskazanych przez ARiMR zakładach pracy, które pobierają dopłaty bezpośrednie. Kontroli przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy nie można przeprowadzić zdalnie - informuje GIP.
Co bardzo ważne - kontroli podlegają jedynie podstawowe zagadnienia.
W warunkowości społecznej nie są poruszane szczegółowe kwestie dotyczące zagrożeń fizycznych, chemicznych i biologicznych, które występują w środowisku pracy rolniczej, a których zapobieganie określone jest już w innych rozporządzeniach prawa krajowego.
Mówiąc wprost: gospodarstwa kontrolowane na wniosek ARiMR - będą sprawdzane de facto w dużo mniejszym zakresie.
– Wynika z tego, że rolnicy wskazani przez ARiMR będą w lepszej sytuacji niż rolnicy kontrolowani na ogólnych zasadach, bo zakres naszej kontroli u nich będzie węższy – tłumaczy wprost Marcin Stanecki.
Co będzie kontrolować PIP w gospodarstwach rolników? Zobacz listę
Jak dodaje Główny Inspektor Pracy, zgodnie z prawem (załącznik IV do rozporządzenia 2021/2115) podczas kontroli Państwowej Inspekcji Pracy będą brane pod uwagę następujące przepisy dotyczące warunkowości społecznej:
Obszary |
Mające zastosowanie akty prawne |
Odnośne przepisy |
Wymogi |
Zatrudnienie |
Przejrzyste i przewidywalne warunki pracy Dyrektywa (UE) 2019/1152 |
art. 3 |
Warunki zatrudnienia należy przedstawić na piśmie („umowa o pracę”) |
art. 4 |
Zapewnienie, aby zatrudnienie w rolnictwie odbywało się na podstawie umowy o pracę |
||
art. 5 |
Umowę o pracę należy przedstawić w ciągu pierwszych siedem dni świadczenia pracy |
||
art. 6 |
Zmiany w stosunku pracy należy przedstawić w formie dokumentu |
||
art. 8 |
Okres próbny |
||
art. 10 |
Warunki dotyczące minimalnej przewidywalności pracy |
||
art. 13 |
Szkolenie obowiązkowe |
||
Bezpieczeństwo i higiena pracy |
Środki zachęcające do poprawy bezpieczeństwa i higieny pracy Dyrektywa 89/391/EWG |
art. 5 |
Przepis ogólny nakładający na pracodawcę obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa i higieny pracy |
art. 6 |
Ogólny obowiązek pracodawców do przyjmowania środków niezbędnych do zapewnienia bezpieczeństwa i higieny pracy, w tym zapobiegania zagrożeniom oraz informowania i szkolenia |
||
art. 7 |
Usługi w zakresie ochrony i profilaktyki: wyznaczenie jednego lub kilku pracowników do prowadzenia działań w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy lub zatrudnienie kompetentnych służb zewnętrznych |
||
art. 8 |
Podjęcie przez pracodawcę środków dotyczących pierwszej pomocy, zwalczania pożarów i ewakuacji pracowników |
||
art. 9 |
Obowiązki pracodawców w zakresie oceny stopnia zagrożeń, w zakresie środków ochronnych i sprzętu ochronnego, rejestrowania i zgłaszania wypadków przy pracy |
||
art. 10 |
Informowanie pracowników o zagrożeniach w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz o środkach ochronnych i zapobiegawczych |
||
art. 11 |
Konsultacje i udział pracowników w dyskusjach na temat wszystkich kwestii związanych z bezpieczeństwem i higieną pracy |
||
art. 12 |
Pracodawca musi zapewnić pracownikom odpowiednie szkolenie w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy |
||
|
Minimalne wymagania w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakresie użytkowania przez pracowników sprzętu roboczego Dyrektywa 2009/104/WE |
art. 3 |
Ogólne obowiązki zapewnienia, aby sprzęt roboczy był odpowiedni do wykonywania pracy przez pracowników bez szkody dla ich bezpieczeństwa i zdrowia |
art. 4 |
Przepisy dotyczące sprzętu roboczego: musi być zgodny z dyrektywami Unii i ustanowionymi minimalnymi wymogami oraz być odpowiednio konserwowany |
||
art. 5 |
Kontrola sprzętu roboczego – sprzęt powinien być poddany kontroli po zainstalowaniu i okresowo kontrolowany przez kompetentne osoby |
||
art. 6 |
Sprzęt roboczy stwarzający szczególne ryzyko może być użytkowany jedynie przez osoby, którym przydzielono zadanie jego użytkowania, a wszelkie naprawy, modyfikacje i konserwacja mają być wykonywane przez wyznaczonych pracowników |
||
art. 7 |
Ergonomia i ochrona zdrowia pracowników |
||
art. 8 |
Pracownicy otrzymują odpowiednie informacje oraz, w stosownych przypadkach, pisemne instrukcje użytkowania sprzętu roboczego |
||
art. 9 |
Pracownicy powinni zostać odpowiednio przeszkoleni |
- Tagi:
- ARiMR
- kontrole gospodarstw
- PIP