Buraki cukrowe po zbiorze - jak dobrze przechować?
Sprawdziliśmy, co w tej sprawie “głosi” “Metodyka Integrowanej Produkcji Buraka” zatwierdzona w 2023 r. przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin.
Buraki cukrowe po zbiorze - gdzie ulokować?
Surowiec gromadzony w pryzmach buraczanych jest jedynym miejscem ich przechowywania. W związku z jej usytuowanie powinno spełniać następujące wymagania:
- - znajdować się w pobliżu drogi utwardzonej,
- - być zlokalizowana na lekkim wzniesieniu,
- - być usypana na luźniejszym podłożu, co umożliwia podbieranie buraków bez uszkodzeń,
- - znajdować się na wyrównanej powierzchni uniemożliwiającej tworzenie się zastoisk wody w trakcie opadów,
- - być zlokalizowana w miejscu, gdzie nie występują zadrzewienia, słupy lub inne przeszkody utrudniające sprawny załadunek.
Takie usytuowanie pryzmy umożliwia łatwy dojazd środków transportu i załadunek korzeni przy pomocy doczyszczarki.
Buraki cukrowe po zbiorze - czym okryć?
Ważne jest też to, aby przed nastaniem przymrozków zabezpieczyć buraki agrowłókniną, która stabilizuje temperaturę w pryzmie. Więcej na ten temat przeczytasz TUTAJ.
- Po odkryciu buraki nawet przy bardzo niskich temperaturach nadmiernie się nie zbrylają. Daje to możliwość szybkiego doczyszczenia i załadunku surowca na środki transportu i dostarczenia do cukrowni - czytamy w “Metodyce Integrowanej Produkcji Buraka”.
Ważne jest również to, aby pryzma buraczana miała wyrównane powierzchnie boczne. Wszystko po to, by po jej przykryciu włókniną nie powstawały wgłębienia gromadzące wodę.
Jakie buraki cukrowe nadają do przechowywania?
Buraki przeznaczone do przechowywania powinny być prawidłowo ogłowione, nieuszkodzone mechanicznie, zdrowe i z niewielkim zanieczyszczeniem.
Do przechowalnictwa, co wa nie nadają się buraki: uszkodzone, połamane i z objawami chorób korzeniowych (Rhizoctonia solani, Aphanomyces cochlioides).
- Związane jest to z intensywnym oddychaniem takich korzeni i wzrostem temperatury w pryzmie, co stymuluje procesy gnilne - tłumaczą twórcy “Metodyki Integrowanej Produkcji Buraka”.
Czytaj także:
Gleba po zbiorze buraka cukrowego - 8 rzeczy, które poprawiają jej strukturę