Jak rolnicy mogą się organizować, by wspólnie sprzedawać?
Powstał dokument, który ma pomóc konkurować farmerom na rynku rolno - spożywczym.
Komisja Europejska przyjęła nowe wytyczne Wspólnej Polityki Rolnej , w których przedstawiono szczególne odstępstwa od unijnych zasad ochrony konkurencji, mające zastosowanie do sprzedaży niektórych produktów rolnych.
Wytyczne pozwolą farmerom zrozumieć, w jaki sposób mogą oni, z zastrzeżeniem pewnych warunków, dokonywać wspólnej sprzedaży oliwy z oliwek, wołowiny i cielęciny orazroślin uprawnych zgodnie z unijnymi regułami konkurencji. Wartość sprzedaży na europejskich rynkach tych trzech produktów wynosi ponad 80 mld EUR rocznie.
Wytyczne można traktować jak podręcznik, w którym wyjaśniono, w jaki sposób farmerzy mogą się zorganizować, by wspólnie sprzedawać oliwę z oliwek, wołowinę i cielęcinę oraz rośliny uprawne, w pełni przestrzegając przy tym unijnych reguł konkurencji.
Jaki jest cel wytycznych? To wzmocnienie grupowej pozycji farmerów w łańcuchu dostaw żywności przez określenie jasnych i praktycznych zasad. Pomogą one farmerom równoważyć skutki koncentracji w łańcuchu dostaw, do jakiej dochodzi coraz częściej na etapie przetwarzania i sprzedaży detalicznej. Jest to ważny krok na drodze do zapewnienia sprawiedliwych warunków konkurencji na rynkach rolnych oraz pełnego wykorzystania narzędzi dostępnych w ramach nowej WPR.
Nowe wytyczne uzupełniają reformę Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) z 2013 r., w ramach której wprowadzono szereg zmian w przepisach regulujących zasady współpracy unijnych farmerów.
Środki przyjęte w ramach reformy WPR wprowadzono po to, aby zwiększyć konkurencyjność unijnych farmerów i zapewnić zrównoważony charakter ich produkcji oraz wzmocnić ich siłę przetargową wobec nabywców, a równocześnie utrzymać podejście rynkowe.