Dlaczego polski żywiec jest tańszy?
Ceny żywca wieprzowego w Polsce spadły dzisiaj w stosunku do ubiegłego tygodnia średnio o 10-20 groszy. Natomiast ceny na zachodnich rynkach nie zmieniły się.
Skupujący żywiec pośrednicy nie potrafią wyjaśnić z czego wynika taka tendencja.
- Duda opuścił cenę, a ja tam sprzedaję, więc też muszę zejść w dół - tłumaczy przedstawiciel z powiatu gostyńskiego.
Jak wynika z sondażu, który redakcja Wieści Rolniczych przeprowadza dwa razy w tygodniu, na tę chwilę za kilogram tucznika producenci mogą otrzymać 4,90 za pojedyncze sztuki i 5,30 za „fermówkę” o 56% mięsności.
W poubojowej klasie E cena natomiast plasuje się na poziomie 6,50-7,00 zł za kilogram.
Kwoty choć niższe i tak powinny zadowolić producentów, którzy jeszcze niedawno otrzymywali 3,20 zamiast 5 złotych za swoje zwierzęta.
Czy ta tendencja się utrzyma? Jeśli tak to pod koniec roku sytuacja producentów wieprzowiny będzie znacznie lepsza niż producentów mleka.
BĄDŹ NA BIEŻĄCO - SPRAWDŹ AKTUALNE CENY TUCZNIKÓW TUTAJ (KLIK)