Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      7 roślin, które zmienią twój ogród w zimową oazę. 3 i 4 to świąteczne hity
      Niestraszna im zima. Znoszą temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Czy ty również dokładasz do rodzinnej produkcji?

Czy ty również dokładasz do rodzinnej produkcji?

Prawo i finanse - Ekonomika 11 kwietnia 2016 12:01 Tomasz Kodłubański Aktualizacja: 12 kwietnia 2016 13:01
Czy ty również dokładasz do rodzinnej produkcji?
Źródło: T.Kobłubański
Konstanty Ślusarek zamknął młyn i czeka na lepsze czasy.
Spis treści:

    Konstanty Ślusarek prowadził swój młyn w Woli Branickiej, w gminie Zgierz, ponad 30 lat. Dwa lata temu zawiesił produkcję mąki z powodów ekonomicznych.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Dla takiego pasjonata młynarstwa koniec pracy młyna to był bardzo ciężki moment.

    - Od 40 lat jestem w tej branży. Skończyłem Technikum Młynarskie w Toruniu i od tego czasu działałem tylko w branży młynarskiej. W 1980 roku zostałem kierownikiem młyna w Woli Branickiej, który wcześniej należał do Gminnej Spółdzielni w Białej, a następnie do PZZ-u. Przez ponad 30 lat młyn działał bez przeszkód i opłacało się produkować mąkę - opowiada Ślusarek.

    W okresie, w którym młyn funkcjonował, przerób ziarna wynosił do 60 ton, z możliwością zwiększenia do 100 ton na dobę.

    - Już 2 lata temu nie zwiększaliśmy produkcji mąki głównie z powodu sytuacji rynkowej. Niskie ceny pszenicy i zboża powodowały, że nasza marża była bardzo niska. Wtedy w najlepszej sytuacji byli piekarze, którzy narzucali swoje ceny - mówi właściciel młyna.

    Ślusarek przywoził pszenicę z Wielkopolski i Dolnego Śląska, a także kupował zboże z importu.

    - W ówczesnej sytuacji, przy bardzo dużej cenie pszenicy i niskiej cenie mąki, produkcja w młynie nie opłacała się. Niestety, dzisiaj sytuacja wygląda podobnie. Dla porównania: 2 lata temu koszt wytworzenia 1 kg mąki chlebowej żytniej to 90 gr, a pszennej 1,10 - 1,20 zł.  My sprzedawaliśmy piekarzom z gminy Głowno oraz Aleksandrów Łódzki mąkę chlebową żytnia po 70-80 gr/kg. Obecnie te ceny za 1kg mąki żytniej wahają się w granicach 0,70 zł do 1,10/kg w zależności od młyna - w Łęczycy jest 92 gr za 1kg, a we młynie w Świnach 1,05 zł za kg mąki żytniej. Jak widać, te ceny nadal nie pozwalają uzyskiwać dobrego zysku z produkcji mąki - wylicza Ślusarek.

    Zyski, jakie wypracowywał młyn w Woli Branickiej, były w przeważającej części zjadane przez bardzo wysokie koszty stałe.

    - Obok kosztu energii elektrycznej dochodził  koszt paliwa - to było kolejne 5-6 tys. zł na miesiąc, a pracownikom młyna też trzeba było zapłacić około ponad 1200 zł netto za miesiąc pracy. Poza tym moi pracownicy byli zatrudnieni na umowy o pracę i z tego tytułu ponosiłem wszelkie koszty podatkowe i ubezpieczeniowe.

    Z czasem Ślusarek zmodernizował swój młyn i zracjonalizował zatrudnienie.

    - Jeszcze w 2011 roku we młynie pracowało 15 ludzi, jednakże ze względów oszczędnościowych musiałem zwolnić prawie wszystkich. Pod koniec pracy młyna pozostało mi 3 pracowników, którzy byli zatrudnieni na umowę o pracę.

    - Kiedyś przeciętnie mieliliśmy zboże 50 godz. tygodniowo, a resztę czasu młyn stał. Nasz średni zarobek na 20 tonach wyprodukowanej mąki żytniej wynosił 500 - 600 zł. Za te pieniądze trudno było dokonać napraw sprzętu czy choćby wymiany zepsutych części oraz niezbędnych remontów, a przecież te prace były i są bardzo kosztochłonne - dodaje.

    Młyn w Woli Branickiej oprócz mąki pszennej i żytniej wytwarzał także otręby żytnie oraz pszenne przy terminie płatności 14 lub 30 dni. Otręby pszenne Ślusarek sprzedawał do wytwórni pelet w Aleksandrowie Łódzkim, skąd trafiały na Śląsk, gdzie następnie były spalane w celach grzewczych.

    - W naszej okolicy popyt na otręby pszenne nie był zbyt wielki. Stały zbyt mieliśmy w Aleksandrowie Łódzkim, gdzie mieści się wytwórnia biomasy. Wielkim problemem były niedotrzymywane przez odbiorców terminy płatności. Nasze pieniądze były zamrożone u klientów i w ten sposób finansowałem ich, a sam nic nie zarabiałem.

    Młyn z zewnątrz wygląda okazale. Także po wejściu do środka widać, że wszystkie maszyny są w dobrym stanie.

    - Wszystkie maszyny, w tym turbiny zakupiłem we Włoszech, gdzie byłem dwa lata na praktykach w różnych młynach. Zakupiliśmy gotową paczkarnię oraz śrutownik. Całość inwestycji kredytowana bankowo to koszt rzędu 15 mln zł.

    Ślusarek jest pełen pozytywnej energii do działania i chęci rozpoczęcia od nowa pracy we młynie.

    - Mógłbym zacząć pracę od zaraz. Wystarczy parę dni na posprzątanie i naoliwienie maszyn i można zacząć produkcję.

    Niestety, oprócz braku opłacalności produkcji mąki, innym, nadal nie wyjaśnionym problemem jest również nieuregulowana sprawa wybudowanego  na gruncie Ślusarka mostu na rzeczką, która płynie w pewnej odległości od budynku młyna oraz zasypanie dopływu wody ze zbiornika z drugiej strony młyna, z którego młynarz czerpał wodę do pracy turbiny.

    Ślusarek cały czas ma nadzieję, że istniejące problemy uda się załatwić i, że młyn ruszy pełną parą.

    • Tagi:
    • produkcja rodzinna
    • gospodarstwo rodzinne
    • młyny
    Tomasz Kodłubański
    Podobne artykuły
    Hodowla

    Świnie i opasy. Trzoda pozwala na inwestycje. Będzie nowa chlewnia [VIDEO]

    26 czerwca 2024
    Uprawy

    Gospodarują na 300 ha. Mają 12 ciągników. Ogórki zbierają samolotami [VIDEO]

    7 kwietnia 2024
    Bydło i mleko

    Gospodarują rodzinnie. Znacznie podnieśli wydajność mleczną krów [VIDEO]

    22 stycznia 2024
    Prawo i finanse

    Żniwa mają przed świętami. Rodzinne gospodarstwo Mizerów [VIDEO]

    14 grudnia 2022
    Sylwetki

    Styzowie sztuki do chowu sprowadzają z Bieszczad i Słowacji [ZDJĘCIA]

    23 grudnia 2021
    Sylwetki

    220 krów z wysoką wydajnością [ZDJĘCIA]

    19 lipca 2020
    Sylwetki

    Łukaszewscy idą z duchem czasu [VIDEO]

    27 czerwca 2020
    Video

    Od 12 do ponad 200 ha. Gospodarstwo rodziny Łukaszewskich [VIDEO]

    3 czerwca 2020
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Oto traktory, o których będzie głośno. Zobaczyliśmy je na targach Agritechnika [VIDEO]
    20 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
    20 listopada 2025
    Artykuł sponsorowany
    Ciągniki
    Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
    20 listopada 2025
    Najnowsze
    Przepisy
    Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
    20 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
    20 listopada 2025
    Prawo i finanse
    Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
    18 listopada 2025
    Prawo i finanse
    Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
    17 listopada 2025
    Przepisy
    Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
    16 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności