Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen
      Rynek zbóż: poszukiwanie towaru na realizację kontraktów
      Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny
      Rosną ceny bydła. Czy to początek podwyżek?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
      Sprawdź, co naprawdę wpływa na plon kukurydzy - wnioski po trudnej wiośnie 2025
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zyskali więcej czasu. Na wymianę dachów zawierających azbest
      Rolnikom pozostały już tylko protesty? Jak powinni budować swoją pozycję? [VIDEO]
      20 tys. ton sadzeniaków poszło do likwidacji. Czy plantatorzy ziemniaków dostaną odszkodowania?
      Czas ucieka! Możesz liczyć na 65% dopłaty z budżetu państwa!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wciąż można siać marchewkę, pietruszkę i cebulę. Wiosną zobaczysz efekty
      Dziwny sposób na ściółkowanie podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
      Owiń drzewa tą opaską. Albo w przyszłym roku zapomnij o owocach
      Nigdy nie kupisz już płynu do naczyń? Domowy hit rewolucjonizuje sprzątanie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • „Polskie mięso w dobrej formie" - wystartowała VII kampania edukacyjna

„Polskie mięso w dobrej formie" - wystartowała VII kampania edukacyjna

Newsy 20 listopada 2024 11:51 Redakcja Aktualizacja: 20 listopada 2024 15:03
„Polskie mięso w dobrej formie" - wystartowała VII kampania edukacyjna
Źródło: Związek POLSKIE MIĘSO
Wystartowała VII edycja kampanii edukacyjnej „Marka Polskie Mięso - Polska Smakuje” pod hasłem „Polskie mięso w dobrej formie”. Jej twarzami są najbardziej znany w Polsce mistrz kulinarny, legenda polskiej piłki nożnej oraz wybitna dietetyczka.
Spis treści:

    Tegoroczna, VII już edycja kampanii edukacyjnej „Marka Polskie Mięso - Polska Smakuje” poświęcona jest dobrej formie psychicznej i fizycznej. Kampania łączy wiedzę specjalistów z praktycznymi wskazówkami, podkreślając znaczenie zbilansowanej diety bogatej w wysokowartościowe białko zwierzęce i regularnej aktywności fizycznej.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Robert Sowa na czele kulinarnej rewolucji

    Ambasadorem tej edycji kampanii został Robert Sowa, znany restaurator i kucharz, w tym także reprezentacji Polski w piłce nożnej w latach 1998–2005.

    – Moja przygoda z reprezentacją Polski w piłce nożnej uświadomiła mi, jak kluczowe jest połączenie odpowiedniej diety z aktywnością fizyczną. Przez siedem lat miałem zaszczyt karmić naszych biało-czerwonych, obserwując, jak właściwie dobrane posiłki wpływają na ich energię i wyniki na boisku. Wierzę, że polskie mięso wieprzowe i drobiowe, przygotowane z pasją i dbałością o szczegóły, może być nie tylko smacznym, ale przede wszystkim zdrowym elementem diety każdego z nas – powiedział Robert Sowa.

    Mięso: fundament diety człowieka od tysięcy lat

    – Mięso odgrywało kluczową rolę w rozwoju ludzkości przez tysiące lat i nadal jest niezbędnym elementem diety człowieka – podkreślił Jacek Strzelecki, prezes zarządu Związku POLSKIE MIĘSO. – Składniki odżywcze zawarte w mięsie są niezastępowalne przez roślinne zamienniki, dlatego niezbędna jest edukacja na temat zdrowego spożycia mięsa i jego świadomego wyboru. Branża mięsna w Polsce dba o dostarczanie wysokiej jakości białka zwierzęcego, wspierając zdrowie konsumentów
    i zrównoważony rozwój społeczeństwa.

    Równowaga żywieniowa i ruchowa jako recepta na dobrą formę

    W osiągnięciu i utrzymaniu dobrej formy pomogą Polakom eksperci: Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki WUM, oraz Tomasz Iwan, były polski piłkarz i reprezentant Polski.

    - Zrównoważone spożycie mięsa wspiera regenerację i wyniki sportowe, dostarczając organizmowi energii, białka oraz niezbędnych składników odżywczych - powiedziała Wanda Baltaza. 

    Jak pokazują badania, białko zwierzęce ma bardziej korzystny wpływ na beztłuszczową masę ciała w porównaniu z roślinnym, a korzyść ta jest bardziej wyraźna u młodszych osób. - Dlatego włączenie mięsa do diety jest dla nich szczególnie ważne - podkreśliła dietetyczka.

    Tomasz Iwan: zmień styl życia i popraw swoją kondycję

    Były reprezentant Polski zachęcił do zmian w stylu życia, które pomogą w utrzymaniu dobrej formy:

    - Zdrowa dieta to podstawa sukcesu w sporcie i codziennym życiu. To nie tylko kwestia kulinarnych doznań, ale świadomego wyboru, który przekłada się na kondycję i samopoczucie. Bez odpowiednich składników odżywczych trudno jest osiągnąć dobrą formę, zwłaszcza gdy za oknem chłód i wiatr.

    Sekrety szefa kuchni: jak wydobyć pełnię smaku z mięsa

    Warto pamiętać, że różne rodzaje mięsa należy przyrządzać w odpowiedni sposób, aby wydobyć pełen smak i zachować wartości odżywcze. - Wieprzowinę warto piec z aromatycznymi przyprawami korzennymi, które podkreślają jej smak, natomiast drób - komponować z ziołami nadającymi mu lekkości. Różnorodność mięs w diecie wpływa nie tylko na smak potraw, ale także na ich wartość odżywczą - zdradził swoje techniki kulinarne Robert Sowa, ambasador kampanii.

    Różnorodność mięs - bogactwo smaków i wartości odżywczych

    Gatunki mięsa różnią się także zawartością składników odżywczych. Drób jest lekkostrawny i wspiera regenerację, co jest istotne dla osób aktywnych fizycznie. Wieprzowina jest bogata w żelazo i witaminy z grupy B, co jest kluczowe dla odporności organizmu zimą. Dodatkowo, jak pokazują badania, mięso wieprzowe może pomóc w zwiększeniu spożycia niedoborowych składników odżywczych oraz zdrowych grup żywnościowych.

    Zbilansowana dieta z mięsem: klucz do zdrowego odżywiania

    Co jest podstawą zbilansowanej diety uwzględniającej mięso? - Kluczem jest różnorodność i umiar. Świadome włączanie do diety różnorodnych źródeł białka zwierzęcego połączone z warzywami i produktami pełnoziarnistymi to prosty sposób na zdrowe odżywianie – wyjaśniła Wanda Baltaza. – Eksperymentujmy w kuchni, odkrywajmy nowe smaki i korzystajmy z bogactwa, jakie oferują różne rodzaje mięsa - zachęcił Robert Sowa.

    Czytaj także:

    Rolada wieprzowa z chrzanem

    Źródło: Związek POLSKIE MIĘSO - informacja prasowa
    • Tagi:
    • wieprzowina
    • drób
    • kampania edukacyjna
    • „Polskie mięso w dobrej formie
    • dieta
    • polskie mięso
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Wielkopolska: Wojewoda ustanawia nowe przepisy dla hodowców drobiu

    7 listopada 2025
    Newsy

    Polska zmaga się z epidemią. Tysiące zagazowanych ptaków

    3 listopada 2025
    Newsy

    Sukces polskiego drobiu. Otwiera się nowy rynek zbytu

    3 listopada 2025
    Drób

    Ceny jaj w sklepach pójdą w górę. To bardziej niż pewne. W transakcjach wzrosły już o 60%!

    30 października 2025
    Newsy

    Strach przed nowym kryzysem. Najwięcej ognisk zarejestrowano w Polsce

    30 października 2025
    Drób

    Ostatnie dni na złożenie wniosku. ARiMR podzieli między rolników 120 mln zł

    20 października 2025
    Newsy

    Ten kraj jest wolny od wysoce zjadliwej grypy ptaków

    7 października 2025
    Drób

    Branża wyczekiwała takich informacji. Eksport mięsa na lepszych warunkach

    23 września 2025
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia ani jednej cegły [VIDEO]
    9 listopada 2025
    Ciągniki
    O tym ciągniku mówią dziś wszyscy. 450 koni to dopiero początek. Claas zaczyna nową erę
    9 listopada 2025
    Przepisy
    Twój traktor będzie niebawem fotografowany 5 razy. Dlaczego?
    9 listopada 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Kompletny brak odpowiedzialności. Policja wkroczyła do akcji
    9 listopada 2025
    Newsy
    Takiej debaty o umowie Marcosur jeszcze nie było! Darmowa rejestracja
    9 listopada 2025
    Newsy
    W tej wsi wrony już nie zawracają. W obejściu – skrzaty, a w stodole - SPA
    9 listopada 2025
    Newsy
    Zboże paszowe pozostaje z 5-procentowym podatkiem VAT
    9 listopada 2025
    Newsy
    Polagra Premiery 2026 – mocne wejście w nowy sezon rolniczy
    8 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności