Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
      Nowy szkodnik w sadach i ogrodach. Obniża jakość owoców i plonowanie
      Sucho na polach. Jak poprawić żyzność gleby?
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2 tys. zł za cielaka HF. Popyt na odsadki nie maleje. Co z embargiem na bydło?
      ARiMR wypłaca pieniądze. Wiemy, ile środków na kontach rolników
      Termin składania wniosków o dopłaty 2025 wydłużony. O ile?
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny zbóż?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
      Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • „Polskie mięso w dobrej formie" - wystartowała VII kampania edukacyjna

„Polskie mięso w dobrej formie" - wystartowała VII kampania edukacyjna

Newsy 20 listopada 2024 11:51 Redakcja Aktualizacja: 20 listopada 2024 15:03
„Polskie mięso w dobrej formie" - wystartowała VII kampania edukacyjna
Źródło: Związek POLSKIE MIĘSO
Wystartowała VII edycja kampanii edukacyjnej „Marka Polskie Mięso - Polska Smakuje” pod hasłem „Polskie mięso w dobrej formie”. Jej twarzami są najbardziej znany w Polsce mistrz kulinarny, legenda polskiej piłki nożnej oraz wybitna dietetyczka.
Spis treści:

    Tegoroczna, VII już edycja kampanii edukacyjnej „Marka Polskie Mięso - Polska Smakuje” poświęcona jest dobrej formie psychicznej i fizycznej. Kampania łączy wiedzę specjalistów z praktycznymi wskazówkami, podkreślając znaczenie zbilansowanej diety bogatej w wysokowartościowe białko zwierzęce i regularnej aktywności fizycznej.

    Robert Sowa na czele kulinarnej rewolucji

    Ambasadorem tej edycji kampanii został Robert Sowa, znany restaurator i kucharz, w tym także reprezentacji Polski w piłce nożnej w latach 1998–2005.

    – Moja przygoda z reprezentacją Polski w piłce nożnej uświadomiła mi, jak kluczowe jest połączenie odpowiedniej diety z aktywnością fizyczną. Przez siedem lat miałem zaszczyt karmić naszych biało-czerwonych, obserwując, jak właściwie dobrane posiłki wpływają na ich energię i wyniki na boisku. Wierzę, że polskie mięso wieprzowe i drobiowe, przygotowane z pasją i dbałością o szczegóły, może być nie tylko smacznym, ale przede wszystkim zdrowym elementem diety każdego z nas – powiedział Robert Sowa.

    Mięso: fundament diety człowieka od tysięcy lat

    – Mięso odgrywało kluczową rolę w rozwoju ludzkości przez tysiące lat i nadal jest niezbędnym elementem diety człowieka – podkreślił Jacek Strzelecki, prezes zarządu Związku POLSKIE MIĘSO. – Składniki odżywcze zawarte w mięsie są niezastępowalne przez roślinne zamienniki, dlatego niezbędna jest edukacja na temat zdrowego spożycia mięsa i jego świadomego wyboru. Branża mięsna w Polsce dba o dostarczanie wysokiej jakości białka zwierzęcego, wspierając zdrowie konsumentów
    i zrównoważony rozwój społeczeństwa.

    Równowaga żywieniowa i ruchowa jako recepta na dobrą formę

    W osiągnięciu i utrzymaniu dobrej formy pomogą Polakom eksperci: Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki WUM, oraz Tomasz Iwan, były polski piłkarz i reprezentant Polski.

    - Zrównoważone spożycie mięsa wspiera regenerację i wyniki sportowe, dostarczając organizmowi energii, białka oraz niezbędnych składników odżywczych - powiedziała Wanda Baltaza. 

    Jak pokazują badania, białko zwierzęce ma bardziej korzystny wpływ na beztłuszczową masę ciała w porównaniu z roślinnym, a korzyść ta jest bardziej wyraźna u młodszych osób. - Dlatego włączenie mięsa do diety jest dla nich szczególnie ważne - podkreśliła dietetyczka.

    Tomasz Iwan: zmień styl życia i popraw swoją kondycję

    Były reprezentant Polski zachęcił do zmian w stylu życia, które pomogą w utrzymaniu dobrej formy:

    - Zdrowa dieta to podstawa sukcesu w sporcie i codziennym życiu. To nie tylko kwestia kulinarnych doznań, ale świadomego wyboru, który przekłada się na kondycję i samopoczucie. Bez odpowiednich składników odżywczych trudno jest osiągnąć dobrą formę, zwłaszcza gdy za oknem chłód i wiatr.

    Sekrety szefa kuchni: jak wydobyć pełnię smaku z mięsa

    Warto pamiętać, że różne rodzaje mięsa należy przyrządzać w odpowiedni sposób, aby wydobyć pełen smak i zachować wartości odżywcze. - Wieprzowinę warto piec z aromatycznymi przyprawami korzennymi, które podkreślają jej smak, natomiast drób - komponować z ziołami nadającymi mu lekkości. Różnorodność mięs w diecie wpływa nie tylko na smak potraw, ale także na ich wartość odżywczą - zdradził swoje techniki kulinarne Robert Sowa, ambasador kampanii.

    Różnorodność mięs - bogactwo smaków i wartości odżywczych

    Gatunki mięsa różnią się także zawartością składników odżywczych. Drób jest lekkostrawny i wspiera regenerację, co jest istotne dla osób aktywnych fizycznie. Wieprzowina jest bogata w żelazo i witaminy z grupy B, co jest kluczowe dla odporności organizmu zimą. Dodatkowo, jak pokazują badania, mięso wieprzowe może pomóc w zwiększeniu spożycia niedoborowych składników odżywczych oraz zdrowych grup żywnościowych.

    Zbilansowana dieta z mięsem: klucz do zdrowego odżywiania

    Co jest podstawą zbilansowanej diety uwzględniającej mięso? - Kluczem jest różnorodność i umiar. Świadome włączanie do diety różnorodnych źródeł białka zwierzęcego połączone z warzywami i produktami pełnoziarnistymi to prosty sposób na zdrowe odżywianie – wyjaśniła Wanda Baltaza. – Eksperymentujmy w kuchni, odkrywajmy nowe smaki i korzystajmy z bogactwa, jakie oferują różne rodzaje mięsa - zachęcił Robert Sowa.

    Czytaj także:

    Rolada wieprzowa z chrzanem

    Źródło: Związek POLSKIE MIĘSO - informacja prasowa
    • Tagi:
    • wieprzowina
    • drób
    • kampania edukacyjna
    • „Polskie mięso w dobrej formie
    • dieta
    • polskie mięso
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Zdrowie i dobrostan

    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?

    13 maja 2025
    Drób

    Masz kury? Wprowadzono zakazy. Dotyczą wszystkich gospodarstw utrzymujących drób

    7 maja 2025
    Hotblog

    Grillowana pierś z kurczaka zawinięta w boczku na gałązce z rozmarynu

    3 maja 2025
    Hotblog

    Miodowo-imbirowe skrzydełka z rusztu

    2 maja 2025
    Drób

    Walczą z fake newsem. „To poważne konsekwencje dla branży”

    24 kwietnia 2025
    Newsy

    Wybrano nowego prezesa ważnej organizacji rolniczej

    24 kwietnia 2025
    Analizy rynkowe

    Jaka sytuacja na rynku zbóż w kwietniu? Czy już warto opróżniać magazyny?

    14 kwietnia 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Dobrostan to kluczowy element hodowli

    31 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawa gleby
    Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
    15 maja 2025
    Bydło i mleko
    Jakie środki biobójcze są skuteczne na wirusa pryszczycy? Porady weterynarza
    15 maja 2025
    Pomoc unijna
    2 tys. zł za hektar i 200 tys. na rozwój? Wielkie zmiany dla małych gospodarstw
    15 maja 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Zjedli ryby z Zalewu Wiślanego. Trafili do szpitala
    15 maja 2025
    Newsy
    Zmiany w zarządzie Grupy Azoty S.A. Kto zastąpi Adama Leszkiewicza?
    15 maja 2025
    Newsy
    Do wydzierżawienia gospodarstwo o powierzchni ponad 600 hektarów. Podano cenę
    15 maja 2025
    Newsy
    Jan Krzysztof Ardanowski: "Wszyscy mają gębę pełną frazesów jak kochają rolnictwo"
    13 maja 2025
    Newsy
    Handel z Ukrainą - powrót do regulacji sprzed wybuchu wojny? [VIDEO]
    11 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy