Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny rzepaku lecą na łeb na szyje. Co ze zbożami?
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Agravis Technik Polska będzie sprzedawał ładowarki Magni
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
      Jak wykazać, że jestem spadkobiercą? Jakie dokumenty potwierdzają, że nabyłem spadek?
      Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Skrzydłokwiat marnieje w oczach? Wrzuć to do doniczki, a natychmiast odżyje
      To one w 2012 roku zyskały rozgłos. Do dziś można je usłyszeć
      Chcesz mieć kwiaty wcześniej niż inni? Jeden styczniowy trik zmieni twój ogród
      Masz dość kapryśnych storczyków? Ta roślina to nowa królowa parapetów
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • „Polskie mięso w dobrej formie" - wystartowała VII kampania edukacyjna

„Polskie mięso w dobrej formie" - wystartowała VII kampania edukacyjna

Newsy 20 listopada 2024 11:51 Redakcja Aktualizacja: 20 listopada 2024 15:03
„Polskie mięso w dobrej formie" - wystartowała VII kampania edukacyjna
Źródło: Związek POLSKIE MIĘSO
Wystartowała VII edycja kampanii edukacyjnej „Marka Polskie Mięso - Polska Smakuje” pod hasłem „Polskie mięso w dobrej formie”. Jej twarzami są najbardziej znany w Polsce mistrz kulinarny, legenda polskiej piłki nożnej oraz wybitna dietetyczka.
Spis treści:

    Tegoroczna, VII już edycja kampanii edukacyjnej „Marka Polskie Mięso - Polska Smakuje” poświęcona jest dobrej formie psychicznej i fizycznej. Kampania łączy wiedzę specjalistów z praktycznymi wskazówkami, podkreślając znaczenie zbilansowanej diety bogatej w wysokowartościowe białko zwierzęce i regularnej aktywności fizycznej.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Robert Sowa na czele kulinarnej rewolucji

    Ambasadorem tej edycji kampanii został Robert Sowa, znany restaurator i kucharz, w tym także reprezentacji Polski w piłce nożnej w latach 1998–2005.

    – Moja przygoda z reprezentacją Polski w piłce nożnej uświadomiła mi, jak kluczowe jest połączenie odpowiedniej diety z aktywnością fizyczną. Przez siedem lat miałem zaszczyt karmić naszych biało-czerwonych, obserwując, jak właściwie dobrane posiłki wpływają na ich energię i wyniki na boisku. Wierzę, że polskie mięso wieprzowe i drobiowe, przygotowane z pasją i dbałością o szczegóły, może być nie tylko smacznym, ale przede wszystkim zdrowym elementem diety każdego z nas – powiedział Robert Sowa.

    Mięso: fundament diety człowieka od tysięcy lat

    – Mięso odgrywało kluczową rolę w rozwoju ludzkości przez tysiące lat i nadal jest niezbędnym elementem diety człowieka – podkreślił Jacek Strzelecki, prezes zarządu Związku POLSKIE MIĘSO. – Składniki odżywcze zawarte w mięsie są niezastępowalne przez roślinne zamienniki, dlatego niezbędna jest edukacja na temat zdrowego spożycia mięsa i jego świadomego wyboru. Branża mięsna w Polsce dba o dostarczanie wysokiej jakości białka zwierzęcego, wspierając zdrowie konsumentów
    i zrównoważony rozwój społeczeństwa.

    Równowaga żywieniowa i ruchowa jako recepta na dobrą formę

    W osiągnięciu i utrzymaniu dobrej formy pomogą Polakom eksperci: Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki WUM, oraz Tomasz Iwan, były polski piłkarz i reprezentant Polski.

    - Zrównoważone spożycie mięsa wspiera regenerację i wyniki sportowe, dostarczając organizmowi energii, białka oraz niezbędnych składników odżywczych - powiedziała Wanda Baltaza. 

    Jak pokazują badania, białko zwierzęce ma bardziej korzystny wpływ na beztłuszczową masę ciała w porównaniu z roślinnym, a korzyść ta jest bardziej wyraźna u młodszych osób. - Dlatego włączenie mięsa do diety jest dla nich szczególnie ważne - podkreśliła dietetyczka.

    Tomasz Iwan: zmień styl życia i popraw swoją kondycję

    Były reprezentant Polski zachęcił do zmian w stylu życia, które pomogą w utrzymaniu dobrej formy:

    - Zdrowa dieta to podstawa sukcesu w sporcie i codziennym życiu. To nie tylko kwestia kulinarnych doznań, ale świadomego wyboru, który przekłada się na kondycję i samopoczucie. Bez odpowiednich składników odżywczych trudno jest osiągnąć dobrą formę, zwłaszcza gdy za oknem chłód i wiatr.

    Sekrety szefa kuchni: jak wydobyć pełnię smaku z mięsa

    Warto pamiętać, że różne rodzaje mięsa należy przyrządzać w odpowiedni sposób, aby wydobyć pełen smak i zachować wartości odżywcze. - Wieprzowinę warto piec z aromatycznymi przyprawami korzennymi, które podkreślają jej smak, natomiast drób - komponować z ziołami nadającymi mu lekkości. Różnorodność mięs w diecie wpływa nie tylko na smak potraw, ale także na ich wartość odżywczą - zdradził swoje techniki kulinarne Robert Sowa, ambasador kampanii.

    Różnorodność mięs - bogactwo smaków i wartości odżywczych

    Gatunki mięsa różnią się także zawartością składników odżywczych. Drób jest lekkostrawny i wspiera regenerację, co jest istotne dla osób aktywnych fizycznie. Wieprzowina jest bogata w żelazo i witaminy z grupy B, co jest kluczowe dla odporności organizmu zimą. Dodatkowo, jak pokazują badania, mięso wieprzowe może pomóc w zwiększeniu spożycia niedoborowych składników odżywczych oraz zdrowych grup żywnościowych.

    Zbilansowana dieta z mięsem: klucz do zdrowego odżywiania

    Co jest podstawą zbilansowanej diety uwzględniającej mięso? - Kluczem jest różnorodność i umiar. Świadome włączanie do diety różnorodnych źródeł białka zwierzęcego połączone z warzywami i produktami pełnoziarnistymi to prosty sposób na zdrowe odżywianie – wyjaśniła Wanda Baltaza. – Eksperymentujmy w kuchni, odkrywajmy nowe smaki i korzystajmy z bogactwa, jakie oferują różne rodzaje mięsa - zachęcił Robert Sowa.

    Czytaj także:

    Rolada wieprzowa z chrzanem

    Źródło: Związek POLSKIE MIĘSO - informacja prasowa
    • Tagi:
    • wieprzowina
    • drób
    • kampania edukacyjna
    • „Polskie mięso w dobrej formie
    • dieta
    • polskie mięso
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Drób

    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?

    21 grudnia 2025
    Przepisy

    Kto musi zarejestrować kury? Co w przypadku, gdy sprzedajesz jajka sąsiadom?

    19 grudnia 2025
    Drób

    Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt

    15 grudnia 2025
    Drób

    Kolejne ogniska ptasiej grypy i ograniczenia w eksporcie. GIW nie ma dobrych wieści

    11 grudnia 2025
    Drób

    Kupujesz kury "z ogłoszenia"? Wydano pilny komunikat. Zagrożenie jest duże

    10 grudnia 2025
    Przepisy

    Koniec z papierowymi świadectwami? Nadchodzą duże zmiany przy transporcie zwierząt

    9 grudnia 2025
    Newsy

    Ogromny wzrost przypadków ptasiej grypy. Opracowano 14 scenariuszy zagrożenia

    8 grudnia 2025
    Hodowla

    Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu

    4 grudnia 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny rzepaku lecą na łeb na szyje. Co ze zbożami?
    26 grudnia 2025
    Analizy rynkowe
    Rekordowe zbiory kukurydzy na świecie. Jakie będą zapasy końcowe?
    26 grudnia 2025
    Analizy rynkowe
    Rynek ziemniaków w 2025 roku. Czy za rok rolnicy też na nie postawią?
    26 grudnia 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Te trzy rośliny skutecznie usuwają toksyny. Idealny wybór do twojej sypialni
    25 grudnia 2025
    Newsy
    Agrotech 2026. Maszyny przyszłości z systemami precyzyjnymi
    24 grudnia 2025
    Newsy
    Wzrost kar za brak OC na ciągniki w 2026 r. Zobacz, ile zapłacisz w 2026?
    24 grudnia 2025
    Newsy
    Wiemy, kiedy startuje jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
    23 grudnia 2025
    Newsy
    Jak pracują giełdy w święta i po nich? Kiedy wjedziesz na plac handlowy?
    23 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności