Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
      To nie są dobre informacje dla hodowców. Jak kształtują się ceny trzody chlewnej?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rolnicy liczą, czy się opłaca. Ten kalkulator pokazuje, ile można zarobić na hodowli
      ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej
      Czy szczepić kury będą musieli wszyscy? Wirus atakuje stada. "Trzeba to uporządkować”
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Materiał Promocyjny Polska jest czołowym producentem tej uprawy Europie
      „Nie zarobimy na tym ani grosza”. Rolnicy na granicy wytrzymałości
      Te informacje w sprawie suszy, mogą być nadzieją dla rolników
      Dobre zbiory, ale czasy trudne. Co dalej z burakiem cukrowym?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kilkaset zł więcej do emerytury z KRUS? O tych kwotach rolnicy często zapominają
      Dłuższy termin na wnioski o wsparcie z ARiMR. W grze potężne pieniądze
      Małe gospodarstwa w 2026 roku. Co z "aktywnym rolnikiem" i przyznawaniem dopłat?
      O te pieniądze już nie można się ubiegać. ARiMR zakończyła nabór
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zamykać po praniu drzwi pralki? Wiele osób popełnia ten błąd
      Ten krzew zdobi ogród przez cały rok. Najpiękniejszy jest jednak zimą
      Pamiętaj o tych zabiegach przed mrozami. Dzięki nim wrzosy przetrwają zimę
      Podlewaj raz na dwa tygodnie. Pieniążek zyska nowe liście
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • „Polskie mięso w dobrej formie" - wystartowała VII kampania edukacyjna

„Polskie mięso w dobrej formie" - wystartowała VII kampania edukacyjna

Newsy 20 listopada 2024 11:51 Redakcja Aktualizacja: 20 listopada 2024 15:03
„Polskie mięso w dobrej formie" - wystartowała VII kampania edukacyjna
Źródło: Związek POLSKIE MIĘSO
Wystartowała VII edycja kampanii edukacyjnej „Marka Polskie Mięso - Polska Smakuje” pod hasłem „Polskie mięso w dobrej formie”. Jej twarzami są najbardziej znany w Polsce mistrz kulinarny, legenda polskiej piłki nożnej oraz wybitna dietetyczka.
Spis treści:

    Tegoroczna, VII już edycja kampanii edukacyjnej „Marka Polskie Mięso - Polska Smakuje” poświęcona jest dobrej formie psychicznej i fizycznej. Kampania łączy wiedzę specjalistów z praktycznymi wskazówkami, podkreślając znaczenie zbilansowanej diety bogatej w wysokowartościowe białko zwierzęce i regularnej aktywności fizycznej.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Robert Sowa na czele kulinarnej rewolucji

    Ambasadorem tej edycji kampanii został Robert Sowa, znany restaurator i kucharz, w tym także reprezentacji Polski w piłce nożnej w latach 1998–2005.

    – Moja przygoda z reprezentacją Polski w piłce nożnej uświadomiła mi, jak kluczowe jest połączenie odpowiedniej diety z aktywnością fizyczną. Przez siedem lat miałem zaszczyt karmić naszych biało-czerwonych, obserwując, jak właściwie dobrane posiłki wpływają na ich energię i wyniki na boisku. Wierzę, że polskie mięso wieprzowe i drobiowe, przygotowane z pasją i dbałością o szczegóły, może być nie tylko smacznym, ale przede wszystkim zdrowym elementem diety każdego z nas – powiedział Robert Sowa.

    Mięso: fundament diety człowieka od tysięcy lat

    – Mięso odgrywało kluczową rolę w rozwoju ludzkości przez tysiące lat i nadal jest niezbędnym elementem diety człowieka – podkreślił Jacek Strzelecki, prezes zarządu Związku POLSKIE MIĘSO. – Składniki odżywcze zawarte w mięsie są niezastępowalne przez roślinne zamienniki, dlatego niezbędna jest edukacja na temat zdrowego spożycia mięsa i jego świadomego wyboru. Branża mięsna w Polsce dba o dostarczanie wysokiej jakości białka zwierzęcego, wspierając zdrowie konsumentów
    i zrównoważony rozwój społeczeństwa.

    Równowaga żywieniowa i ruchowa jako recepta na dobrą formę

    W osiągnięciu i utrzymaniu dobrej formy pomogą Polakom eksperci: Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki WUM, oraz Tomasz Iwan, były polski piłkarz i reprezentant Polski.

    - Zrównoważone spożycie mięsa wspiera regenerację i wyniki sportowe, dostarczając organizmowi energii, białka oraz niezbędnych składników odżywczych - powiedziała Wanda Baltaza. 

    Jak pokazują badania, białko zwierzęce ma bardziej korzystny wpływ na beztłuszczową masę ciała w porównaniu z roślinnym, a korzyść ta jest bardziej wyraźna u młodszych osób. - Dlatego włączenie mięsa do diety jest dla nich szczególnie ważne - podkreśliła dietetyczka.

    Tomasz Iwan: zmień styl życia i popraw swoją kondycję

    Były reprezentant Polski zachęcił do zmian w stylu życia, które pomogą w utrzymaniu dobrej formy:

    - Zdrowa dieta to podstawa sukcesu w sporcie i codziennym życiu. To nie tylko kwestia kulinarnych doznań, ale świadomego wyboru, który przekłada się na kondycję i samopoczucie. Bez odpowiednich składników odżywczych trudno jest osiągnąć dobrą formę, zwłaszcza gdy za oknem chłód i wiatr.

    Sekrety szefa kuchni: jak wydobyć pełnię smaku z mięsa

    Warto pamiętać, że różne rodzaje mięsa należy przyrządzać w odpowiedni sposób, aby wydobyć pełen smak i zachować wartości odżywcze. - Wieprzowinę warto piec z aromatycznymi przyprawami korzennymi, które podkreślają jej smak, natomiast drób - komponować z ziołami nadającymi mu lekkości. Różnorodność mięs w diecie wpływa nie tylko na smak potraw, ale także na ich wartość odżywczą - zdradził swoje techniki kulinarne Robert Sowa, ambasador kampanii.

    Różnorodność mięs - bogactwo smaków i wartości odżywczych

    Gatunki mięsa różnią się także zawartością składników odżywczych. Drób jest lekkostrawny i wspiera regenerację, co jest istotne dla osób aktywnych fizycznie. Wieprzowina jest bogata w żelazo i witaminy z grupy B, co jest kluczowe dla odporności organizmu zimą. Dodatkowo, jak pokazują badania, mięso wieprzowe może pomóc w zwiększeniu spożycia niedoborowych składników odżywczych oraz zdrowych grup żywnościowych.

    Zbilansowana dieta z mięsem: klucz do zdrowego odżywiania

    Co jest podstawą zbilansowanej diety uwzględniającej mięso? - Kluczem jest różnorodność i umiar. Świadome włączanie do diety różnorodnych źródeł białka zwierzęcego połączone z warzywami i produktami pełnoziarnistymi to prosty sposób na zdrowe odżywianie – wyjaśniła Wanda Baltaza. – Eksperymentujmy w kuchni, odkrywajmy nowe smaki i korzystajmy z bogactwa, jakie oferują różne rodzaje mięsa - zachęcił Robert Sowa.

    Czytaj także:

    Rolada wieprzowa z chrzanem

    Źródło: Związek POLSKIE MIĘSO - informacja prasowa
    • Tagi:
    • wieprzowina
    • drób
    • kampania edukacyjna
    • „Polskie mięso w dobrej formie
    • dieta
    • polskie mięso
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Drób

    Czy szczepić kury będą musieli wszyscy? Wirus atakuje stada. "Trzeba to uporządkować”

    28 listopada 2025
    Drób

    Zła informacja dla hodowców. Polski drób został zablokowany

    25 listopada 2025
    Bydło i mleko

    Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?

    20 listopada 2025
    Drób

    Alarm w kurnikach. Miliony zagazowanych kur

    13 listopada 2025
    Drób

    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie

    11 listopada 2025
    Przepisy

    Wielkopolska: Wojewoda ustanawia nowe przepisy dla hodowców drobiu

    7 listopada 2025
    Newsy

    Polska zmaga się z epidemią. Tysiące zagazowanych ptaków

    3 listopada 2025
    Newsy

    Sukces polskiego drobiu. Otwiera się nowy rynek zbytu

    3 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Najświeższe ceny ziemniaków
    3 grudnia 2025
    Owoce i warzywa
    Giełda owocowo-warzywna w Broniszach jeszcze większa!
    3 grudnia 2025
    Newsy
    Polskie i ukraińskie rolnictwo - zamiast konkurować można współpracować?
    3 grudnia 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Polskie i ukraińskie rolnictwo - zamiast konkurować można współpracować?
    3 grudnia 2025
    Newsy
    Prezydent podpisał ustawę futerkową. Nawrocki: Ten głos nie może być zignorowany
    2 grudnia 2025
    Newsy
    Dramatyczny rozwój tej choroby. Zaatakowała w 7 nowych miejscach
    2 grudnia 2025
    Newsy
    Rolnicy i sadownicy ruszyli po pieniądze. 1.800 wniosków o rekompensaty za przymrozki
    2 grudnia 2025
    Newsy
    Gigantyczne opóźnienia w dopłatach. Rolnicy protestują, starli się z policją
    2 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności