Po ile warzywa i grzyby na giełdach?
Od długiego już czasu możemy cieszyć się szeroką gamą warzyw sezonowych od rodzimych plantatorów. W większości domów już ruszyły zaprawy na zimę. Najchętniej w słoiki wkładamy ogórki i paprykę. Sprawdziliśmy ich ceny na największych polskich giełdach owocowo-warzywnych.
Ceny warzyw
Anna Kaszewiak, z największej giełdy z podwarszawskich Broniszy, przedstawia aktualną sytuację na rynku.
- Na Rynku Hurtowym w Broniszach pełnia sezonu. Dostaniemy wiele gatunków warzyw, między innymi paprykę kolorową (czerwona i żółta). Zielona jest nieco tańsza. Ogórki gruntowe notują niską cenę, a więc jest to dobry czas na robienie przetworów na zimę. Bób z kolei cały czas utrzymuje wysoką cenę. Również drogie, jak na tę porę roku, są kalafiory - uwarunkowane jest to głównie pogodą. Wysokie temperatury nie są korzystne dla upraw kalafiora.
Ceny niektórych warzyw z kilku dużych giełd owocowo-warzywnych
|
|||
Papryka czerwona |
4 – 6 zł/kg |
20 – 40 zł/ 5 kg |
35 – 37 zł/ 5 kg |
Papryka zielona |
3 – 4,5 zł/kg |
15 – 25 zł/ 5 kg |
27 – 30 zł/ 5 kg |
Papryka żółta |
4 – 6 zł/kg |
BRAK DANYCH |
35 – 37 zł/ 5 kg |
Ziemniaki |
15 – 2 zł/kg |
20 – 28 zł/ 15 kg |
28 – 40 zł/15 kg |
Ogórek gruntowy |
1,5 – 4 zł/kg |
25 – 45 zł/ 10 kg |
35 – 40 zł/ 5 kg |
Kalafior |
5 – 6 zł/szt. |
3 – 7 zł/szt. |
4,5 – 5,5 zł/ szt. |
Pomidor gruntowy |
2,33 – 3 zł/kg |
55 – 75 zł/ 18 kg |
22 – 26 zł/ 6 kg |
Bób |
18 – 20 zł/kg |
9 – 18 zł/ kg |
10 – 11 zł/ 0,5 kg |
Bakłażan |
4 – 5 zł/kg |
BRAK DANYCH |
35 – 38 zł 5 kg |
Rozpoczął się też sezon na grzyby. Dostępne są już kurki i podgrzybki. Kilogram kurek na Zjazdowej kosztuje 35 zł. W Gildii natomiast sprzedawane są w opakowaniach 0,5 kg w cenie 18 – 20 zł. W przypadku podgrzybków, w łódzkiej Zjazdowej oferowane są po 20 zł/kg, a w poznańskiej Gildii za pół kilograma zapłacimy 16 zł.