Po ile warzywa i grzyby na giełdach?

Od długiego już czasu możemy cieszyć się szeroką gamą warzyw sezonowych od rodzimych plantatorów. W większości domów już ruszyły zaprawy na zimę. Najchętniej w słoiki wkładamy ogórki i paprykę. Sprawdziliśmy ich ceny na największych polskich giełdach owocowo-warzywnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ceny warzyw
Anna Kaszewiak, z największej giełdy z podwarszawskich Broniszy, przedstawia aktualną sytuację na rynku.
- Na Rynku Hurtowym w Broniszach pełnia sezonu. Dostaniemy wiele gatunków warzyw, między innymi paprykę kolorową (czerwona i żółta). Zielona jest nieco tańsza. Ogórki gruntowe notują niską cenę, a więc jest to dobry czas na robienie przetworów na zimę. Bób z kolei cały czas utrzymuje wysoką cenę. Również drogie, jak na tę porę roku, są kalafiory - uwarunkowane jest to głównie pogodą. Wysokie temperatury nie są korzystne dla upraw kalafiora.
Ceny niektórych warzyw z kilku dużych giełd owocowo-warzywnych
Papryka czerwona
4 – 6 zł/kg
20 – 40 zł/ 5 kg
35 – 37 zł/ 5 kg
Papryka zielona
3 – 4,5 zł/kg
15 – 25 zł/ 5 kg
27 – 30 zł/ 5 kg
Papryka żółta
4 – 6 zł/kg
BRAK DANYCH
35 – 37 zł/ 5 kg
Ziemniaki
15 – 2 zł/kg
20 – 28 zł/ 15 kg
28 – 40 zł/15 kg
Ogórek gruntowy
1,5 – 4 zł/kg
25 – 45 zł/ 10 kg
35 – 40 zł/ 5 kg
Kalafior
5 – 6 zł/szt.
3 – 7 zł/szt.
4,5 – 5,5 zł/ szt.
Pomidor gruntowy
2,33 – 3 zł/kg
55 – 75 zł/ 18 kg
22 – 26 zł/ 6 kg
Bób
18 – 20 zł/kg
9 – 18 zł/ kg
10 – 11 zł/ 0,5 kg
Bakłażan
4 – 5 zł/kg
BRAK DANYCH
35 – 38 zł 5 kg
Rozpoczął się też sezon na grzyby. Dostępne są już kurki i podgrzybki. Kilogram kurek na Zjazdowej kosztuje 35 zł. W Gildii natomiast sprzedawane są w opakowaniach 0,5 kg w cenie 18 – 20 zł. W przypadku podgrzybków, w łódzkiej Zjazdowej oferowane są po 20 zł/kg, a w poznańskiej Gildii za pół kilograma zapłacimy 16 zł.