Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      „Oni wykończą tego rolnika. Dno na rynku trzody chlewnej”
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nie będzie już roślinnych kiełbasek i wegańskich szynek. Co powinna zawierać definicja "mięso"?
      Jak przygotować dobry TMR? W ten sposób wpłyniesz na zdrowotność i wydajność krów
      Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
      Już w grudniu Kongres Hodowców Bydła Mięsnego. Dlaczego warto wziąć z nim udział?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      To zboże żółknie w oczach. Co jest grane na polach?
      To nowy trend w rolnictwie. Niemieccy rolnicy jednak narzekają
      Artykuł sponsorowany Rozkwit polskiego winiarstwa – od tradycji do nowoczesności
      Sprawdź koniecznie tę liczbę, zanim zdecydujesz się na zakup nasion kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Setki hektarów po dużej spółce do wydzierżawienia. KOWR ogłosił przetarg
      Zarzecki: Przestańmy się oszukiwać, że powstrzymamy Mercosur
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      7 roślin, które zmienią twój ogród w zimową oazę. 3 i 4 to świąteczne hity
      Niestraszna im zima. Znoszą temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza
      Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
      Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Te wigilijne potrawy można mrozić. Przygotuj wcześniej i ciesz się świętami

Te wigilijne potrawy można mrozić. Przygotuj wcześniej i ciesz się świętami

Dla domu 12 grudnia 2024 05:01 Katarzyna Pryga
Planujesz święta bez pośpiechu? Te potrawy i półprodukty warto zamrozić
Planujesz święta bez pośpiechu? Te potrawy i półprodukty warto zamrozić
Kulinarne przygotowania przedświąteczne warto podzielić na etapy. Mowa nie tylko o piernikach czy ciastach, ale także potrawach wigilijnych. Pomocne może okazać się m.in. mrożenie półproduktów lub gotowych potraw. Co można zamrozić przed świętami?
Spis treści:

    Zdaniem specjalistów kulinarnych większość ciast (szczególnie tych pieczonych w okresie Świąt Bożego Narodzenia) można bezpiecznie zamrozić. Proces mrożenia nie powinien odebrać walorów smakowych większości słodkich deserów. Wyjątkiem są ciasta z galaretką, owocami z wysoką zawartością wody, desery z bitą śmietaną lub dodatkiem bezy. Do okresu świątecznego z powodzeniem można przechować w zamrażarce: ciasta biszkoptowe (lub sam biszkopt jako bazę ciasta), pierniki i ciasto piernikowe, ciasto francuskie, ciasta drożdżowe i twarogowe. Proces mrożenia nie powinien także zaszkodzić ciastom przekładanym masami. Do świąt z pewnością przetrwa także drożdżowy lub zawijany makowiec (zamrozić można także samą masę makową).

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Aby podnieść walory wizualne świątecznych deserów można ozdobić ciasto (lukrem, posypkami, cukrem pudrem) dopiero po rozmrożeniu. Kwestią dyskusyjną jest mrożenie świątecznych serników. Według niektórych opinii serniki można mrozić, ale lepsze walory smakowe będzie mieć ciasto świeże (szczególnie z dodatkiem owoców). 

    CZYTAJ TAKŻE: Ważne informacje dla właścicieli kominków. Te przepisy trzeba znać

    Mrożenie świątecznych uszek i pierogów 

    Jeżeli chodzi o wybór produktów do procesu mrożenia, jest to opcja prawdopodobnie najczęściej wybierana i najłatwiejsza. Można mrozić gotową potrawę lub jedynie farsz – w tym wypadku pozostaje tylko przygotowanie świeżego ciasta. Walory smakowe zamrażanych pierogów (z różnym nadzieniem) powinny zostać utrzymane. Podobne rozwiązanie można stosować w przypadku uszek do świątecznego barszczu. 

    Bigosy, paszteciki i zakwas na barszcz 

    To kolejny element świątecznego stołu, który prosi się o wcześniejsze przygotowanie. Bigos można z powodzeniem zamrozić bez ryzyka utraty smaku i aromatu. W zamrażarce warto także umieścić wigilijne paszteciki i pieczone pasztety mięsne. Wcześniejszego przygotowania będzie także wymagać domowy zakwas na barszcz. Buraki zalane solanką z dodatkiem ziół (czosnek, pieprz, liście laurowe, koper, kolendra) będą fermentować przez ok. 5 dni. Gotowy, przecedzony zakwas można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.   

    CZYTAJ TAKŻE: Nie popełnij tych błędów. Gwiazda betlejemska będzie piękna nie tylko w święta

    Ryba na wigilię: mrożona czy świeża? 

    To kolejny, kulinarny dylemat, który należy rozwiązać według indywidualnych upodobań. Do niedawna zakup żywego karpia i przygotowanie potrawy ze świeżej ryby należały do tradycji. Obecnie coraz więcej osób wybiera opcję mniej czasochłonną, czyli przygotowanie potrawy z rozmrożonego, rybiego mięsa. Ryby z wysoką zawartością tłuszczu (np. makrela lub łosoś) powinny być mrożone maks. przez ok. 3 miesiące. Dłużej, czyli do ok. 6 m-cy, można mrozić ryby z niższą zawartością tłuszczu. Taki proces dobrze zniesie m.in. mięso z mintaja lub morszczuka. W przypadku ryb kupowanych w formie zamrożonej warto wybierać mięso (kostka, filety) lekko sprężyste, twarde, bez widocznych kryształków lodu na powierzchni.

    O zachowaniu walorów smakowych mięsa zadecyduje także sam proces rozmrażania. Optymalnym rozwiązaniem jest pozostawienie mięsa na noc w lodówce, aby rozmroziło się równomiernie.  

    • Tagi:
    • kuchnia
    • Święta Bożego Narodzenia
    • Wigilia
    • mrożenie
    Katarzyna Pryga
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut

    19 listopada 2025
    Kulinaria

    Jak mrozić borówki? Pamiętaj o tych zasadach, a w zimie będą smakować jak świeże

    22 lipca 2025
    Kulinaria

    Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości

    19 maja 2025
    Kulinaria

    To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

    25 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

    18 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

    14 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak usmażyć delikatne i kruche faworki? Unikaj tych czterech błędów

    6 lutego 2025
    Dla domu

    Wigilijna zupa grzybowa. Prosta zmiana może przesądzić o smaku i aromacie

    23 grudnia 2024
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
    21 listopada 2025
    Newsy
    Żniwa w śniegu. Czy uda się zebrać plony?
    21 listopada 2025
    Hodowla
    Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
    21 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Oto sekret pięknych róż na wiosnę. Druga połowa listopada to świetny termin
    21 listopada 2025
    Dla domu
    7 roślin, które zmienią twój ogród w zimową oazę. 3 i 4 to świąteczne hity
    20 listopada 2025
    Dla domu
    Niestraszna im zima. Znoszą temperatury nawet do -23 stopni Celsjusza
    20 listopada 2025
    Dla domu
    Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
    19 listopada 2025
    Dla domu
    Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
    19 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności