Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
      To nie są dobre informacje dla hodowców. Jak kształtują się ceny trzody chlewnej?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu
      Rolnicy liczą, czy się opłaca. Ten kalkulator pokazuje, ile można zarobić na hodowli
      ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej
      Czy szczepić kury będą musieli wszyscy? Wirus atakuje stada. "Trzeba to uporządkować”
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Materiał Promocyjny Polska jest czołowym producentem tej uprawy Europie
      „Nie zarobimy na tym ani grosza”. Rolnicy na granicy wytrzymałości
      Te informacje w sprawie suszy, mogą być nadzieją dla rolników
      Dobre zbiory, ale czasy trudne. Co dalej z burakiem cukrowym?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kilkaset zł więcej do emerytury z KRUS? O tych kwotach rolnicy często zapominają
      Dłuższy termin na wnioski o wsparcie z ARiMR. W grze potężne pieniądze
      Małe gospodarstwa w 2026 roku. Co z "aktywnym rolnikiem" i przyznawaniem dopłat?
      O te pieniądze już nie można się ubiegać. ARiMR zakończyła nabór
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
      Zamykać po praniu drzwi pralki? Wiele osób popełnia ten błąd
      Ten krzew zdobi ogród przez cały rok. Najpiękniejszy jest jednak zimą
      Pamiętaj o tych zabiegach przed mrozami. Dzięki nim wrzosy przetrwają zimę
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Te wigilijne potrawy można mrozić. Przygotuj wcześniej i ciesz się świętami

Te wigilijne potrawy można mrozić. Przygotuj wcześniej i ciesz się świętami

Dla domu 12 grudnia 2024 05:01 Katarzyna Pryga
Planujesz święta bez pośpiechu? Te potrawy i półprodukty warto zamrozić
Planujesz święta bez pośpiechu? Te potrawy i półprodukty warto zamrozić
Kulinarne przygotowania przedświąteczne warto podzielić na etapy. Mowa nie tylko o piernikach czy ciastach, ale także potrawach wigilijnych. Pomocne może okazać się m.in. mrożenie półproduktów lub gotowych potraw. Co można zamrozić przed świętami?
Spis treści:

    Zdaniem specjalistów kulinarnych większość ciast (szczególnie tych pieczonych w okresie Świąt Bożego Narodzenia) można bezpiecznie zamrozić. Proces mrożenia nie powinien odebrać walorów smakowych większości słodkich deserów. Wyjątkiem są ciasta z galaretką, owocami z wysoką zawartością wody, desery z bitą śmietaną lub dodatkiem bezy. Do okresu świątecznego z powodzeniem można przechować w zamrażarce: ciasta biszkoptowe (lub sam biszkopt jako bazę ciasta), pierniki i ciasto piernikowe, ciasto francuskie, ciasta drożdżowe i twarogowe. Proces mrożenia nie powinien także zaszkodzić ciastom przekładanym masami. Do świąt z pewnością przetrwa także drożdżowy lub zawijany makowiec (zamrozić można także samą masę makową).

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Aby podnieść walory wizualne świątecznych deserów można ozdobić ciasto (lukrem, posypkami, cukrem pudrem) dopiero po rozmrożeniu. Kwestią dyskusyjną jest mrożenie świątecznych serników. Według niektórych opinii serniki można mrozić, ale lepsze walory smakowe będzie mieć ciasto świeże (szczególnie z dodatkiem owoców). 

    CZYTAJ TAKŻE: Ważne informacje dla właścicieli kominków. Te przepisy trzeba znać

    Mrożenie świątecznych uszek i pierogów 

    Jeżeli chodzi o wybór produktów do procesu mrożenia, jest to opcja prawdopodobnie najczęściej wybierana i najłatwiejsza. Można mrozić gotową potrawę lub jedynie farsz – w tym wypadku pozostaje tylko przygotowanie świeżego ciasta. Walory smakowe zamrażanych pierogów (z różnym nadzieniem) powinny zostać utrzymane. Podobne rozwiązanie można stosować w przypadku uszek do świątecznego barszczu. 

    Bigosy, paszteciki i zakwas na barszcz 

    To kolejny element świątecznego stołu, który prosi się o wcześniejsze przygotowanie. Bigos można z powodzeniem zamrozić bez ryzyka utraty smaku i aromatu. W zamrażarce warto także umieścić wigilijne paszteciki i pieczone pasztety mięsne. Wcześniejszego przygotowania będzie także wymagać domowy zakwas na barszcz. Buraki zalane solanką z dodatkiem ziół (czosnek, pieprz, liście laurowe, koper, kolendra) będą fermentować przez ok. 5 dni. Gotowy, przecedzony zakwas można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.   

    CZYTAJ TAKŻE: Nie popełnij tych błędów. Gwiazda betlejemska będzie piękna nie tylko w święta

    Ryba na wigilię: mrożona czy świeża? 

    To kolejny, kulinarny dylemat, który należy rozwiązać według indywidualnych upodobań. Do niedawna zakup żywego karpia i przygotowanie potrawy ze świeżej ryby należały do tradycji. Obecnie coraz więcej osób wybiera opcję mniej czasochłonną, czyli przygotowanie potrawy z rozmrożonego, rybiego mięsa. Ryby z wysoką zawartością tłuszczu (np. makrela lub łosoś) powinny być mrożone maks. przez ok. 3 miesiące. Dłużej, czyli do ok. 6 m-cy, można mrozić ryby z niższą zawartością tłuszczu. Taki proces dobrze zniesie m.in. mięso z mintaja lub morszczuka. W przypadku ryb kupowanych w formie zamrożonej warto wybierać mięso (kostka, filety) lekko sprężyste, twarde, bez widocznych kryształków lodu na powierzchni.

    O zachowaniu walorów smakowych mięsa zadecyduje także sam proces rozmrażania. Optymalnym rozwiązaniem jest pozostawienie mięsa na noc w lodówce, aby rozmroziło się równomiernie.  

    • Tagi:
    • kuchnia
    • Święta Bożego Narodzenia
    • Wigilia
    • mrożenie
    Katarzyna Pryga
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut

    19 listopada 2025
    Kulinaria

    Jak mrozić borówki? Pamiętaj o tych zasadach, a w zimie będą smakować jak świeże

    22 lipca 2025
    Kulinaria

    Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości

    19 maja 2025
    Kulinaria

    To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

    25 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

    18 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

    14 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak usmażyć delikatne i kruche faworki? Unikaj tych czterech błędów

    6 lutego 2025
    Dla domu

    Wigilijna zupa grzybowa. Prosta zmiana może przesądzić o smaku i aromacie

    23 grudnia 2024
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
    5 grudnia 2025
    Ekonomika
    Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
    5 grudnia 2025
    Newsy
    Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
    5 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
    5 grudnia 2025
    Dla domu
    Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
    4 grudnia 2025
    Dla domu
    Zamykać po praniu drzwi pralki? Wiele osób popełnia ten błąd
    3 grudnia 2025
    Dla domu
    Ten krzew zdobi ogród przez cały rok. Najpiękniejszy jest jednak zimą
    3 grudnia 2025
    Dla domu
    Pamiętaj o tych zabiegach przed mrozami. Dzięki nim wrzosy przetrwają zimę
    2 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności