Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Będą kolejne wyroki za smród chlewni czy obory? Rodzinne gospodarstwa zagrożone
      ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku
      Od dziś w tym kraju zakaz importu dla wołowiny i wieprzowiny z Polski
      Nowe rynki dla polskiej wołowiny? Chodzi o największy kraj muzułmański [VIDEO]
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
      Może zniszczyć uprawy truskawek i malin. Ma zaledwie kilka milimetrów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
      Tysiąc nowych ciągników. To jedna z najlepszych sprzedaży na przestrzeni lat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      " Pół miliarda euro tylko w ramach jednego programu rozwoju obszarów wiejskich"
      Dopłaty bezpośrednie dla rolników. Dosadne słowa unijnego komisarza w Polsce
      Gryn: Akcesji Ukrainy do UE nie zablokujemy. Rolnicy mogą jednak coś zrobić
      Ponad 80 mln zł do rozdysponowania. Nabór tylko do 13 maja - przypomina ARiMR
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kiedy wypada „zimna Zośka”? To termin kluczowy dla ogrodników. Co oznacza?
      Piękniejsza od pelargonii? Mało znana roślina ozdobi każdy balkon i ogród
      Wiadomo, kiedy nadejdzie oczekiwany przewrót w pogodzie. Zrobi się cieplej
      Idealne dla początkujących ogrodników. Będą zdobić ogród przez cały rok
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Te wigilijne potrawy można mrozić. Przygotuj wcześniej i ciesz się świętami

Te wigilijne potrawy można mrozić. Przygotuj wcześniej i ciesz się świętami

Dla domu 12 grudnia 2024 05:01 Katarzyna Pryga
Planujesz święta bez pośpiechu? Te potrawy i półprodukty warto zamrozić
Planujesz święta bez pośpiechu? Te potrawy i półprodukty warto zamrozić
Kulinarne przygotowania przedświąteczne warto podzielić na etapy. Mowa nie tylko o piernikach czy ciastach, ale także potrawach wigilijnych. Pomocne może okazać się m.in. mrożenie półproduktów lub gotowych potraw. Co można zamrozić przed świętami?
Spis treści:
     

    Zdaniem specjalistów kulinarnych większość ciast (szczególnie tych pieczonych w okresie Świąt Bożego Narodzenia) można bezpiecznie zamrozić. Proces mrożenia nie powinien odebrać walorów smakowych większości słodkich deserów. Wyjątkiem są ciasta z galaretką, owocami z wysoką zawartością wody, desery z bitą śmietaną lub dodatkiem bezy. Do okresu świątecznego z powodzeniem można przechować w zamrażarce: ciasta biszkoptowe (lub sam biszkopt jako bazę ciasta), pierniki i ciasto piernikowe, ciasto francuskie, ciasta drożdżowe i twarogowe. Proces mrożenia nie powinien także zaszkodzić ciastom przekładanym masami. Do świąt z pewnością przetrwa także drożdżowy lub zawijany makowiec (zamrozić można także samą masę makową).

    Aby podnieść walory wizualne świątecznych deserów można ozdobić ciasto (lukrem, posypkami, cukrem pudrem) dopiero po rozmrożeniu. Kwestią dyskusyjną jest mrożenie świątecznych serników. Według niektórych opinii serniki można mrozić, ale lepsze walory smakowe będzie mieć ciasto świeże (szczególnie z dodatkiem owoców). 

    CZYTAJ TAKŻE: Ważne informacje dla właścicieli kominków. Te przepisy trzeba znać

    Mrożenie świątecznych uszek i pierogów 

    Jeżeli chodzi o wybór produktów do procesu mrożenia, jest to opcja prawdopodobnie najczęściej wybierana i najłatwiejsza. Można mrozić gotową potrawę lub jedynie farsz – w tym wypadku pozostaje tylko przygotowanie świeżego ciasta. Walory smakowe zamrażanych pierogów (z różnym nadzieniem) powinny zostać utrzymane. Podobne rozwiązanie można stosować w przypadku uszek do świątecznego barszczu. 

    Bigosy, paszteciki i zakwas na barszcz 

    To kolejny element świątecznego stołu, który prosi się o wcześniejsze przygotowanie. Bigos można z powodzeniem zamrozić bez ryzyka utraty smaku i aromatu. W zamrażarce warto także umieścić wigilijne paszteciki i pieczone pasztety mięsne. Wcześniejszego przygotowania będzie także wymagać domowy zakwas na barszcz. Buraki zalane solanką z dodatkiem ziół (czosnek, pieprz, liście laurowe, koper, kolendra) będą fermentować przez ok. 5 dni. Gotowy, przecedzony zakwas można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.   

    CZYTAJ TAKŻE: Nie popełnij tych błędów. Gwiazda betlejemska będzie piękna nie tylko w święta

    Ryba na wigilię: mrożona czy świeża? 

    To kolejny, kulinarny dylemat, który należy rozwiązać według indywidualnych upodobań. Do niedawna zakup żywego karpia i przygotowanie potrawy ze świeżej ryby należały do tradycji. Obecnie coraz więcej osób wybiera opcję mniej czasochłonną, czyli przygotowanie potrawy z rozmrożonego, rybiego mięsa. Ryby z wysoką zawartością tłuszczu (np. makrela lub łosoś) powinny być mrożone maks. przez ok. 3 miesiące. Dłużej, czyli do ok. 6 m-cy, można mrozić ryby z niższą zawartością tłuszczu. Taki proces dobrze zniesie m.in. mięso z mintaja lub morszczuka. W przypadku ryb kupowanych w formie zamrożonej warto wybierać mięso (kostka, filety) lekko sprężyste, twarde, bez widocznych kryształków lodu na powierzchni.

    O zachowaniu walorów smakowych mięsa zadecyduje także sam proces rozmrażania. Optymalnym rozwiązaniem jest pozostawienie mięsa na noc w lodówce, aby rozmroziło się równomiernie.  

    • Tagi:
    • kuchnia
    • Święta Bożego Narodzenia
    • Wigilia
    • mrożenie
    Katarzyna Pryga
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

    25 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

    18 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

    14 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak usmażyć delikatne i kruche faworki? Unikaj tych czterech błędów

    6 lutego 2025
    Dla domu

    Wigilijna zupa grzybowa. Prosta zmiana może przesądzić o smaku i aromacie

    23 grudnia 2024
    Dla domu

    Jak usmażyć idealnego karpia na Wigilię? Będzie pyszny i chrupiący

    20 grudnia 2024
    Dla domu

    Co wolno, a czego nie w Wigilię? Czyli dawne tradycje na polskiej wsi

    18 grudnia 2024
    Hotblog

    Jak uratować kolor barszczu?

    18 grudnia 2024
    Warto wiedzieć
    Zdrowie
    Bezpłatne wakacyjne turnusy dla dzieci rolników z KRUS. Ale trzeba złożyć wniosek
    11 maja 2025
    Newsy
     Blokada polskiego mięsa. "Traktujemy to jako działanie odwetowe Węgier"
    10 maja 2025
    Bydło i mleko
    ARIMR: są dodatkowe pieniądze dla hodowców. Warto rozważyć złożenie wniosku
    10 maja 2025
    Najnowsze
    Zdrowie
    Bezpłatne wakacyjne turnusy dla dzieci rolników z KRUS. Ale trzeba złożyć wniosek
    11 maja 2025
    Dla domu
    Imponujące pnącze o bujnych kwiatach. Może zdobić ogród przez kilkadziesiąt lat
    11 maja 2025
    Dla domu
    Kiedy wypada „zimna Zośka”? To termin kluczowy dla ogrodników. Co oznacza?
    10 maja 2025
    Dla domu
    Piękniejsza od pelargonii? Mało znana roślina ozdobi każdy balkon i ogród
    10 maja 2025
    Dla domu
    Wiadomo, kiedy nadejdzie oczekiwany przewrót w pogodzie. Zrobi się cieplej
    9 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy