Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Kto zaskoczył, kto zawiódł? Tak wyglądają plony wczesnej kukurydzy na kiszonkę 2025
      Nowa moda uratuje rolników? Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
      Jutro w Polsce fala protestów rolniczych. Do akcji dołączają kolejni
      Pierwszy taki projekt w historii Polski. Rolników czekają poważne zmiany
      Ważne zmiany dla właścicieli działek. Nowe terminy dotyczące "wuzetek"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
      Jesienią trzeba się przyłożyć do walki z tymi szkodnikami. Są szczególnie groźne
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Te wigilijne potrawy można mrozić. Przygotuj wcześniej i ciesz się świętami

Te wigilijne potrawy można mrozić. Przygotuj wcześniej i ciesz się świętami

Dla domu 12 grudnia 2024 05:01 Katarzyna Pryga
Planujesz święta bez pośpiechu? Te potrawy i półprodukty warto zamrozić
Planujesz święta bez pośpiechu? Te potrawy i półprodukty warto zamrozić
Kulinarne przygotowania przedświąteczne warto podzielić na etapy. Mowa nie tylko o piernikach czy ciastach, ale także potrawach wigilijnych. Pomocne może okazać się m.in. mrożenie półproduktów lub gotowych potraw. Co można zamrozić przed świętami?
Spis treści:

    Zdaniem specjalistów kulinarnych większość ciast (szczególnie tych pieczonych w okresie Świąt Bożego Narodzenia) można bezpiecznie zamrozić. Proces mrożenia nie powinien odebrać walorów smakowych większości słodkich deserów. Wyjątkiem są ciasta z galaretką, owocami z wysoką zawartością wody, desery z bitą śmietaną lub dodatkiem bezy. Do okresu świątecznego z powodzeniem można przechować w zamrażarce: ciasta biszkoptowe (lub sam biszkopt jako bazę ciasta), pierniki i ciasto piernikowe, ciasto francuskie, ciasta drożdżowe i twarogowe. Proces mrożenia nie powinien także zaszkodzić ciastom przekładanym masami. Do świąt z pewnością przetrwa także drożdżowy lub zawijany makowiec (zamrozić można także samą masę makową).

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Aby podnieść walory wizualne świątecznych deserów można ozdobić ciasto (lukrem, posypkami, cukrem pudrem) dopiero po rozmrożeniu. Kwestią dyskusyjną jest mrożenie świątecznych serników. Według niektórych opinii serniki można mrozić, ale lepsze walory smakowe będzie mieć ciasto świeże (szczególnie z dodatkiem owoców). 

    CZYTAJ TAKŻE: Ważne informacje dla właścicieli kominków. Te przepisy trzeba znać

    Mrożenie świątecznych uszek i pierogów 

    Jeżeli chodzi o wybór produktów do procesu mrożenia, jest to opcja prawdopodobnie najczęściej wybierana i najłatwiejsza. Można mrozić gotową potrawę lub jedynie farsz – w tym wypadku pozostaje tylko przygotowanie świeżego ciasta. Walory smakowe zamrażanych pierogów (z różnym nadzieniem) powinny zostać utrzymane. Podobne rozwiązanie można stosować w przypadku uszek do świątecznego barszczu. 

    Bigosy, paszteciki i zakwas na barszcz 

    To kolejny element świątecznego stołu, który prosi się o wcześniejsze przygotowanie. Bigos można z powodzeniem zamrozić bez ryzyka utraty smaku i aromatu. W zamrażarce warto także umieścić wigilijne paszteciki i pieczone pasztety mięsne. Wcześniejszego przygotowania będzie także wymagać domowy zakwas na barszcz. Buraki zalane solanką z dodatkiem ziół (czosnek, pieprz, liście laurowe, koper, kolendra) będą fermentować przez ok. 5 dni. Gotowy, przecedzony zakwas można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.   

    CZYTAJ TAKŻE: Nie popełnij tych błędów. Gwiazda betlejemska będzie piękna nie tylko w święta

    Ryba na wigilię: mrożona czy świeża? 

    To kolejny, kulinarny dylemat, który należy rozwiązać według indywidualnych upodobań. Do niedawna zakup żywego karpia i przygotowanie potrawy ze świeżej ryby należały do tradycji. Obecnie coraz więcej osób wybiera opcję mniej czasochłonną, czyli przygotowanie potrawy z rozmrożonego, rybiego mięsa. Ryby z wysoką zawartością tłuszczu (np. makrela lub łosoś) powinny być mrożone maks. przez ok. 3 miesiące. Dłużej, czyli do ok. 6 m-cy, można mrozić ryby z niższą zawartością tłuszczu. Taki proces dobrze zniesie m.in. mięso z mintaja lub morszczuka. W przypadku ryb kupowanych w formie zamrożonej warto wybierać mięso (kostka, filety) lekko sprężyste, twarde, bez widocznych kryształków lodu na powierzchni.

    O zachowaniu walorów smakowych mięsa zadecyduje także sam proces rozmrażania. Optymalnym rozwiązaniem jest pozostawienie mięsa na noc w lodówce, aby rozmroziło się równomiernie.  

    • Tagi:
    • kuchnia
    • Święta Bożego Narodzenia
    • Wigilia
    • mrożenie
    Katarzyna Pryga
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Domowy trik na zatkane rury bez chemii

    6 października 2025
    Kulinaria

    Jak mrozić borówki? Pamiętaj o tych zasadach, a w zimie będą smakować jak świeże

    22 lipca 2025
    Kulinaria

    Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości

    19 maja 2025
    Kulinaria

    To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

    25 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Czym różni się żurek od barszczu białego? Kluczowy jest jeden składnik

    18 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

    14 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak usmażyć delikatne i kruche faworki? Unikaj tych czterech błędów

    6 lutego 2025
    Dla domu

    Wigilijna zupa grzybowa. Prosta zmiana może przesądzić o smaku i aromacie

    23 grudnia 2024
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
    14 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
    13 listopada 2025
    Dla domu
    Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
    12 listopada 2025
    Dla domu
    Jesienią trzeba się przyłożyć do walki z tymi szkodnikami. Są szczególnie groźne
    12 listopada 2025
    Dla domu
    Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
    10 listopada 2025
    Dla domu
    Co jeszcze można siać i sadzić przed zimą? Zdziwisz się, jak długa jest lista
    9 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności