Paszczet grzybowo-selerowy - przepis
składniki:
1/2 kg selera (ważonego po obraniu), 1/2 kg grzybów (pieczarek, leśnych lub shii-take), 2 duże cebule, 1 łyżka sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki białego chrzanu, 3 jajka, ok. 1/2 szklanki bułki tartej, 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej, sól, pieprz, masło
wykonanie:
seler i cebulę pokroić w kostkę. Grzyby na kawałki. Wszystko usmażyć na maśle do miękkości z dodatkiem soli, pieprzu i sosu sojowego. Zmielić maszynką do mięsa. Następnie dodać czosnek, chrzan, jajka, bułkę tartą i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 180° przez godzinę. Upieczony pasztet ostudzić w foremce. Podawać na zimno z sosem, najlepiej czosnkowym.