Owocowo-mięsna przekąska - przepis
składniki:
schab bez kości, suszone śliwki lub morele, przyprawy (sól, pieprz czarny, czosnek, listek laurowy, papryka słodka, lubczyk, majeranek), cebula, olej
wykonanie:
mięso nakłuć i nadziać go śliwkami lub morelami. Dokładnie natrzeć przyprawami, oliwą i obłożyć plastrami cebulki. Ułóż w naczyniu do zapiekania i odstawić na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Następnie naczynie przykryć pokrywką lub szczelnie osłonić folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz 1,5-2 godzin. Po wyjęciu z piekarnika, mięso przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i odczekać 15 minut aż mięso wchłonie soki do środka. Gdy trochę przestygnie pokroić na plastry. Można podawać na zimno.