Pojawiły się na czosnku? Szybko oberwij, a zbierzesz dorodne główki

Czosnek można często spotkać w przydomowych ogródkach i na działkach. Jest ceniony zarówno ze względu na swój wyrazisty smak, jak i liczne właściwości zdrowotne. Jego uprawa nie jest trudna, a przy odpowiedniej pielęgnacji warzywo to może wydać wyjątkowo obfite i dobre jakościowo plony.
Czosnek: Uprawa i pielęgnacja
Czosnek najlepiej sadzić w miejscach nasłonecznionych i przewiewnych w lekkiej i przepuszczalnej ziemi. Jeśli ta ostatnia jest zbyt wilgotna, może dojść do gnicia rozwijającego się warzywa. Czosnku nie powinno się sadzić w sąsiedztwie fasoli i grochu oraz w miejscach, w których rok wcześniej rosła cebula.
Aby móc cieszyć się dużymi główkami i ząbkami czosnku, pamiętać należy o takich zabiegach jak podlewanie czy nawożenie. Regularne dostarczanie roślinom odpowiedniej ilości wody i składników odżywczych sprawi, że będą one prawidłowo się rozwijały i w efekcie wydadzą obfite plony.
Obrywanie kwiatostanów czosnku: W jakim celu się je wykonuje?
Okazuje się jednak, że samo podlewanie i nawożenie może nie wystarczyć. Warto pamiętać o jeszcze jednym kluczowym zabiegu, który ma wpływ na wielkość i jakość zbiorów. Mowa o obrywaniu kwiatostanów, zwanym ogławianiem czosnku.
Obrywanie kwiatostanów czosnku sprawia, że roślina niepotrzebnie nie zużywa na ich rozwój energii. Dzięki temu może skoncentrować ją na kształtowaniu części podziemnych. Jeśli natomiast kwiatostany nie zostaną usunięte, rozwijają się z nich kwiaty oraz cebulki powietrzne. Wszystko to sprawia, że główki czosnku rozwijają się bardzo wolno i w efekcie są niewielkie.
Czytaj też: Burze, grad i upały. Gwałtowne zmiany w pogodzie i zaskoczenie w weekend
Kiedy i jak obrywać kwiatostany czosnku?
Kwiatostany czosnku powinno się usuwać jak najszybciej. Najlepiej zrobić to od razu po ich zauważeniu. Ich rozpoznanie nie jest trudne. To charakterystyczne, zakręcone pędy o okrągłym przekroju. Na ich zakończeniu wznosi się gruby pąk kwiatowy. Pędy te wraz ze wzrostem coraz bardziej się zakręcają przez co, zdaniem niektórych ogrodników, swoim wyglądem przypominają nieco świńskie ogonki. Najlepszym terminem na ogławianie czosnku jest początek czerwca.
Nie należy obawiać się, że zabieg ten zaszkodzi roślinom. Przeprowadzony prawidłowo nie wpłynie negatywnie na ich kondycję, a w konsekwencji przyczyni się do prawidłowego rozwoju główek.
Kwiatostany czosnku najlepiej usuwać ręcznie. Są one kruche i delikatne, więc nie stanowi to problemu. Powinno się odłamywać je ok. 1 cm od nasady. Można też użyć do tego zabiegu ostrego i czystego narzędzia w postaci nożyczek lub sekatora. Bez względu na wybraną metodę zaleca się używanie rękawic ochronnych. Kwiatostany czosnku wydzielają bowiem sporo soku o intensywnym zapachu.
Czytaj też: Popularna w PRL-u dziś wraca do łask. "Płonąca miłość" kwitnie przez całe lato
Usunięte kwiatostany czosnku: Nie warto ich wyrzucać
Warto wiedzieć, że pędów kwiatostanowych czosnku nie trzeba wyrzucać. Są one smaczne i zdrowe, a więc można wykorzystać je na wiele sposobów. Sprawdzą się jako dodatek do sałatek, kanapek, sosów czy zup. Ich smak jest delikatniejszy od smaku samego czosnku. W związku z tym potrawy z ich dodatkiem mogą być ciekawą propozycją dla osób, które preferują łagodniejsze dania.
Pędy kwiatostanowe czosnku można jednak wykorzystać nie tylko w kuchni. Można przygotować z nich również domowe preparaty pomocne w zwalczaniu szkodników. Ponadto stanowią cenny składnik kompostu.
Czytaj też: Większe plony i mniej chwastów. Nie zapomnij o redleniu ziemniaków
- Tagi:
- czosnek
- ogród
- ogławianie