Zasiej warzywa przed zimą, wiosną zbierzesz je wcześniej
Chcesz wiosną wcześniej cieszyć się smakiem soczystej marchewki, mieć pietruszkę do rosołu albo koper do ziemniaków? Ich nasiona wysiej już w listopadzie!
Grzegorz Wysocki z Wielkopolskiej Izby Rolniczej przygotował listę porad gospodarczych na przedostatni miesiąc roku. Została ona opracowana m.in. na podstawie „Kalendarza Rolników” (Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników) oraz „Etnografię Lubelszczyzny - cykl roczny w życiu wsi”. Znalazły się w niej informacje, które ucieszą niejednego smakosza warzyw z własnego ogródka.
- Na glebach lżejszych przed zamarznięciem gleby, można wysiać marchew, pietruszkę, koper dla uzyskania wcześniejszych zbiorów wiosną. Ze względu na możliwość "nieproduktywnego" skiełkowania części nasion w czasie cieplejszych okresów w zimie celowe jest zwiększenie gęstości siewu przedzimowego - radzi Grzegorz Wysocki.
Fachowiec w swoim „poradniku” zwraca także uwagę na to, że warzywa, które uległy okresowo zamrożeniu, nie nadają się do dłuższego przechowywania, jeśli nawet wydaje się, że są zupełnie zdrowe.
- Należy je przeznaczyć na przetwory lub zużywać na bieżąco. Dotyczy to zarówno warzyw korzeniowych, jak i kapusty, z wyjątkiem kapusty brukselskiej i jarmużu, który zwykle zimuje w ogrodzie - zaznacza Grzegorz Wysocki.
Dodaje przy tym, że kopce ziemne z warzywami należy po zamarznięciu ziemi okryć warstwą słomy lub innego materiału izolacyjnego. Pryzmy kompostowe, ziemię przygotowaną do produkcji rozsad, zagony do wczesnych wysiewów trzeba z kolei zabezpieczyć przed zamarznięciem słomą, liśćmi, łętami, itp.