Wykonaj te zabiegi w maju. Brzoskwinie będą zdrowo i obficie owocować

Jak dbać późną wiosną o brzoskwinie? Oto kilka prostych zabiegów, które można wykonać pod koniec maja lub na początku czerwca.
Podlewanie brzoskwini. Jak często? Ile wody potrzebuje drzewko?
Najwięcej uwagi wymagają bardzo młode sadzonki i to one będą potrzebować regularnego podlewania – co najmniej 1 raz w tygodniu. W przypadku drzewek starszych, kilkuletnich wystarczy umiarkowana ilość wody. Przed kolejnym podlewaniem podłoże powinno przeschnąć. Nadmiar wilgoci może zaszkodzić korzeniom. Intensywne podlewanie przyda się także w okresie suszy.
Czytaj też: Wymieszaj te dwa składniki z kuchennej szafki. Szybko pozbędziesz się stonki
Czym nawozić brzoskwinię w maju?
Drzewka brzoskwiniowe nawozi się zazwyczaj wczesną wiosną i jesienią. Nawożenie wiosenne ma dostarczyć przede wszystkim azotu, który przyspieszy rozwój pędów. Nawożenie jesienne ma z kolei przygotować roślinę do przetrwania sezonu zimowego.
W okresie kwitnienia i owocowania brzoskwinię można dodatkowo wzmocnić nawozami z wysoką zawartością fosforu i potasu. Pierwszy składnik wpłynie na dobre ukorzenienie drzewka, drugi wzmocni owocowanie. Owoce będą duże i zdrowe, a drzewo bardziej odporne na ataki chorób lub szkodników.
Nawożenie kompostem stosuje się zazwyczaj wczesną wiosną. Gdy brzoskwinia już kwitnie lub owocuje, można ją podsypać nawozem mineralnym (ilością zgodną z zaleceniem producenta) i przemieszać z glebą. Pod koniec maja brzoskwinie także można wzmocnić saletrą amonową (umiarkowana dawka), aby dostarczyć dodatkową dawkę azotu.
Przerzedzanie zawiązków owoców brzoskwiń
Gdy w maju lub w czerwcu pojawiają się pierwsze owoce, w razie konieczności można przerzedzić ich zawiązki. Niektóre brzoskwinie zawiązują zbyt dużą ilość owoców i nie są w stanie wspierać ich wzrostu. Celem zabiegu jest usunięcie owoców chorych, słabszych i wadliwych (wiotkich, z oznakami chorób). Te, które pozostaną, mają więcej miejsca na rozwój i szansę na lepsze dojrzewanie. Gałęzie brzoskwini staną się jednocześnie mniej obciążone. Zmniejsza się ryzyko ich połamania pod wpływem ciężaru owoców (szczególnie w przypadku młodych drzewek).
Przerzedzanie wykonuje się zazwyczaj, gdy owoce brzoskwiń są wielkości orzecha włoskiego. Przyjmuje się, że po zabiegu powinno się pozostawić ok. 15-20 cm pomiędzy owocami.
Czytaj też: Ten kwiat będzie zdobić rabaty wiele lat. Idealna dla ogrodowych nowicjuszy
Najczęstsze choroby brzoskwiń. Jak je rozpoznać?
Brzoskwinie, jak każde inne drzewa owocowe, wymagają regularnego przeglądu. Żółciejące liście mogą być m.in. oznaką niedoboru wody lub azotu. Częsty monitoring pozwoli także wyłapać obecność mszyc, tarczników lub ryjkowców.
Brzoskwinię w trakcie owocowania mogą również zaatakować choroby, do najczęściej występujących należy:
- kędzierzawość liści brzoskwini – choroba grzybowa; liście zaczynają się skręcać i deformować, pojawiają się bąble; zapobieganie poprzez wczesnowiosenny oprysk preparatem grzybobójczym,
- mączniak prawdziwy brzoskwini – choroba grzybowa, ujawniająca się już na etapie pękania pąków; na liściach, pąkach, a później także na owocach pojawia się biały nalot; przy pierwszych oznakach choroby usuwa się zainfekowane części rośliny i wykonuje oprysk fungicydami; jeżeli choroba nie jest nasilona można zastosować m.in. oprysk gnojówką lub wywarem ze skrzypu polnego,
- parch brzoskwini – na zarażonych owocach widać zielone, a następnie brunatne plamy, doprowadzające do gnicia owoców; chore owoce i pędy należy usunąć i spalić, a drzewo opryskać środkiem grzybobójczym.
Czytaj też: Podlej tym borówkę amerykańską w czasie kwitnienia. Krzew będzie odporniejszy