Te domowe nawozy do papryki to hit. Dzięki nim na krzaku zawiąże się jeszcze więcej owoców

Papryka ma bardzo duże wymagania pokarmowe. Preferuje żyzną i próchniczą glebę. Wymaga również nawożenia i to od samego początku, bo od razu po przeniesieniu rozsady do gruntu. Na tym etapie najlepiej podsypać pod korzenie nieco kompostu – świeżego lub granulowanego. Co do zasady paprykę nawozimy raz w tygodniu. Jakich preparatów należy używać przed zbiorami?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy nawóz do papryki. Jakich składników potrzebują teraz warzywa?
Latem należy poświęcić paprykom szczególną uwagę. Bardzo ważne jest regularne podlewanie. Jeśli uprawiamy warzywa w donicach, należy nawadniać je co 1-2 dni, a przy wysokich temperaturach – codziennie. W przypadku papryk uprawianych w gruncie można podlewać rośliny co 3 dni. W okresie dojrzewania warzywa szczególnie potrzebują potasu. Ten pierwiastek reguluje gospodarkę wodną rośliny i wpływa na aktywność enzymów, które uczestniczą w procesie dojrzewania. Dzięki niemu papryka szybciej zmienia barwę z zielonej na czerwoną (lub inną docelową), ponieważ potas wspomaga transport cukrów i barwników do owocu. Poza tym pierwiastek ułatwia syntezę cukrów, poprawiając w ten sposób smak warzywa. Dzięki niemu papryki są słodsze i bardziej aromatyczne.
Jednocześnie potas poprawia jędrność owoców oraz ich trwałość już po zbiorze. Warto również dodać, że rośliny dobrze odżywione potasem lepiej znoszą suszę i wahania temperatur, co pozwala im nieprzerwanie rozwijać owoce i dojrzewać bez zakłóceń. Potas wspiera także równomierne wykształcanie papryki. W razie niedoboru tego pierwiastka mogą pojawić się deformacje, owoce są mniejsze lub dojrzewają z opóźnieniem.
Drugim składnikiem potrzebnym roślinom na tym etapie jest fosfor. Ten pierwiastek wspomaga rozwój systemu korzeniowego, dzięki czemu ułatwia papryce pobieranie wody i składników pokarmowych. To pośrednio wpływa na dojrzewanie owoców. Poza tym fosfor zwiększa efektywność fotosyntezy i produkcję energii, sprzyja zawiązywaniu większej liczby papryk lepszej jakości i wpływa na ich równomierne dojrzewanie.
Obecne zalecenia dotyczące nawożenia papryki są podobne jak w przypadku pomidorów. Nie należy zatem stosować preparatów, które mają w składzie dużą ilość azotu, ponieważ ten pierwiastek pobudza roślinę do intensywnego rozwoju liści i pędów. W fazie dojrzewania papryki nie jest to pożądane, ponieważ roślina powinna skoncentrować energię na owocach, a nie na nowych liściach.
Czytaj też: Róże wkraczają na balkony. Jakie odmiany wybrać na taras i jak o nie dbać?
Czym nawozić teraz paprykę?
Nawożenie potasem i fosforem jest szczególnie istotne w przypadku papryk, które rosną w donicach, ponieważ mają one ograniczoną ilość ziemi, a tym samym ograniczoną ilość składników pokarmowych. Ich niedobór często objawia się tym, że owoce papryki pojawiają się głównie w dolnej części rośliny, a w górnej nie ma ich w ogóle. Inną przyczyną tego zjawiska może być problem z zapylaniem. W takiej sytuacji można sięgnąć po specjalistyczny preparat zawierający bor, który ułatwia zawiązywanie papryk. Najlepiej stosować go w formie oprysku. Alternatywnie można też zapylać kwiaty ręcznie.
Przełom lipca i sierpnia to jeden z najważniejszych okresów w uprawie papryki. Na większości krzaków pojawiły się już owoce. Jeśli jednak zaniedbamy w tym momencie nawożenie, może się okazać, że kolejne nie będą się już zawiązywały lub zawiąże się ich kilka. W przypadku upraw domowych najlepiej sięgnąć po naturalne nawozy do papryki. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie zawierają szkodliwych substancji. Jakie mieszanki sprawdzają się najlepiej?
Nawóz z żywokostu – gnojówka z tej rośliny jest cennym źródłem potasu. Żywokost rośnie na polach, w parkach oraz nieużytkach rolnych. Aby przygotować nawóz, zalewamy kilogram żywokostu 10 litrami wody. Całość najlepiej umieścić w plastikowej beczce lub wiadrze i pozostawić na 2-3 tygodnie w zacienionym miejscu. Co 2 dni mieszamy nawóz. Gdy mieszanka będzie gotowa, podlewamy nią uprawy, po wcześniejszym wymieszaniu z wodą w proporcji 1:5.
Nawóz z wody po ugotowaniu ziemniaków lub jajek – jako domowy nawóz do papryki znakomicie sprawdzi się woda po ugotowaniu ziemniaków lub jajek. Zawiera ona sporo potasu i fosforu, czyli składników, które są niezbędne na tym etapie. Rośliny można podlać, gdy woda wystygnie. Pamiętajmy, aby nie zawierała ona żadnych przypraw, w tym zwłaszcza soli.
Nawóz z łupin cebuli – do przygotowania naturalnego i darmowego nawozu do papryki sprawdzą się również łupiny cebuli. Wystarczy zalać łupiny z 3-4 cebul litrem gorącej wody. Mieszankę przykrywamy i zostawiamy na 24 godziny w zacienionym i chłodnym miejscu. Na końcu przecedzamy roztwór. Nawóz z łupin cebuli zawiera potas, wapń, żelazo, magnez oraz antyoksydanty.
Warto pamiętać, że dojrzałe papryki należy zrywać na bieżąco. Dzięki temu roślina będzie wypuszczać kolejne pąki kwiatowe i zawiązywać owoce. Papryka z reguły owocuje do końca września, jeśli pogoda jest sprzyjająca.