Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
      Rolnicy po wizycie w skupach: Ceny urągają w naszą godność
      Ceny kukurydzy zaskakują
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Te zmiany dla sporej grupy rolników to rewolucja. "Nie wszyscy sobie poradzą"
      Ta przegrana może spowodować lawinę spraw o odszkodowania przeciwko hodowcom
      ARiMR zwróci rolnikowi 70% kosztów. Wystarczy złożyć wniosek. Nabór już wkrótce
      Dopłaty do zakupu zwierząt? Chodzi o odbudowę i zakładanie nowych stad
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
      Jaka sytuacja na plantacjach buraka cukrowego? Jakie działania należy podjąć?
      Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
      Jak przebiegają żniwa w połowie sierpnia? Jakie plony pszenicy i rzepaku?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dodatkowe koszty dla rolników? Chodzi o nową opłatę za fotowoltaikę
      Nowy „aktywny rolnik” staje się faktem! Minister Krajewski: Przyspieszamy
      Będzie więcej pieniędzy na paliwo rolnicze? Ministerstwo rolnictwa odpowiada
      Wielu właścicieli nieruchomości nie wie o tej opłacie. Za jej brak grożą kary
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Różowe, niebieskie czy fioletowe? Podsyp tym hortensję, by zmienić jej kolor
      Roślina nie do przelania. Ma “biblijny” rodowód i jest polecana początkującym
      Jest nowa długoterminowa pogoda IMGW. Prognoza od września do grudnia 2025
      Lawenda zaczyna usychać? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tych błędów
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Rolnicy z Kowalewa postawili na dynie

Rolnicy z Kowalewa postawili na dynie

Owoce i warzywa 26 października 2014 04:54 Anetta Przespolewska Aktualizacja: 8 października 2015 16:52
Rolnicy z Kowalewa postawili na dynie
Źródło: fot. A. Przespolewska
Rolnicy z Kowalewa (powiat pleszewski)  - Anna i Piotr Wiśniewscy - 5 lat temu postawili na dynię. Sprzedają to pomarańczowe warzywo i dodatkowo zapewniają sobie odpowiednie zmianowanie.
Spis treści:

    Rolnicy z Kowalewa (powiat pleszewski)  - Anna i Piotr Wiśniewscy - 5 lat temu postawili na dynię. Sprzedają to pomarańczowe warzywo i dodatkowo zapewniają sobie odpowiednie zmianowanie.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Anna i Paweł Wiśniewscy z Kowalewa (powiat pleszewski) prowadzą szesnastohektarowe gospodarstwo rolne. Siedem lat temu odziedziczyli je po rodzicach pana Pawła, którzy nadal im pomagają. Wspólnie uprawiają głównie warzywa. - Moi rodzice mieli buraczki, ale produkcja była na małą skalę. Tam uprawiam: seler, por, cukinie i od pięciu lat dynie. Postawiłem na warzywa, ponieważ mam niezbyt duże gospodarstwo. Wiadomo, że z samych zbóż nie można by było wyżyć, a przy warzywach, kiedy się wszystkiego dopilnuje i ma się stałych odbiorców, to zysk jest lepszy - mówi pan Paweł. Pięć lat temu wprowadził do struktury upraw dynię. Skąd narodził się pomysł na to niecodzienne warzywo? - Mój kupiec stwierdził, że jest zapotrzebowanie. Po zastanowieniu uznałem, że to jest dobry pomysł - opowiada. Zdecydował się także na uprawę dyni ze względu na zmianowanie. - Gospodarstwo nie jest o dużym areale i dobrze mieć jakąś zmianowość, a nie tylko warzywa korzeniowe, których nie można tak często uprawiać po sobie, a dynia jest dobrym przerywnikiem. Dzięki temu nie muszę stosować tak dużo chemii i eliminowane jest prawdopodobieństwo wystąpienia chorób - zaznacza rolnik.

    Dynia - jak twierdzi pan Paweł - jest bardzo wymagającym warzywem. - Nasi rodzice mieli zawsze dynie w ogródkach i wydawać by się mogło, że z dynią nie ma problemów. A na podstawie ostatniego roku mogę stwierdzić, że był bardzo kiepski dla dyni, ponieważ jest to warzywo ciepłolubne, a wtedy było zimno w chwili zawiązywania owoców i mokro. Plantacje były też podtopione. Plon był kiepski. Znam nawet takie przypadki, że z hektara zbierano 5 ton, a przy dobrym, super roku można wyciągnąć 30 ton - wyjaśnia pan Paweł.

    Rośliny dyniowate, do których należą oprócz dyni - ogórki, cukinie i kabaczki, mają wysokie wymagania cieplne, dotyczące szczególnie temperatury gleby. - Z tego powodu nasiona wysiewa się do „ogrzanego” gruntu dopiero w II połowie maja. Dynia może być uprawiana zarówno z siewu, jak i z rozsady. Jest wymagająca, jeśli chodzi o światło i źle rośnie w zacienieniu. Pozostawia po sobie stanowisko wolne od chwastów oraz o dobrej strukturze, dlatego jest polecanym i dobrym przedplonem do uprawy innych warzyw Ze względu na bardzo dużą ilość świeżej, zielonej masy ma duże zapotrzebowanie na wodę i składniki mineralne - mówi Dorota Piękna- Paterczyk z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.

    Paweł Wiśniewski regularnie wykonuje analizy glebowe, dzięki czemu zna zasobność swoich pól i nawożenie mineralne stosuje zgodnie z zaleceniami. Warto zaznaczyć, że warzywa dyniowate powinno się uprawiać w pierwszym roku po oborniku. Natomiast ze względu na dużą wrażliwość na świeże wapnowanie, najlepiej zastosować je pod przedplon. Dynia może być porażana przez choroby grzybowe, bakteryjne i wirusowe oraz szkodniki. Popularną i najwcześniej pojawiającą się chorobą jest parch dyniowatych.

    Kolejną groźną chorobą jest mączniak prawdziwy dyniowatych. W przypadku bardzo dużej wilgotności można zaobserwować objawy antraknozy dyniowatych. Natomiast w okresie ciepłych dni i chłodnych nocy rośliny mogą zostać zaatakowane przez kanciastą plamistość liści. - Aktualnie brak jest zarejestrowanych preparatów do ochrony chemicznej przed wymienionymi chorobami. Są jedynie zarejestrowane 2 preparaty do zwalczania innych chorób, które też mogą wystąpić na dyni. Jest to szara pleśń oraz zgnilizna twardzikowa - wyjaśnia specjalistka. W związku z tym proponuje, aby przy uprawie dyni wybierać odpowiednie stanowisko, stosować prawidłowy płodozmian oraz usuwać resztki porażonych roślin w celu ograniczenia występowania chorób. Na plantacjach dyni mogą wystąpić również szkodniki. Do najczęściej spotykanych zaliczamy: skoczkowate, wciornastki oraz mszyce, które dodatkowo przenoszą choroby wirusowe.

    To pomarańczowe warzywo, które coraz bardziej kojarzone jest ze świętem Halloween, cieszy się dużym zainteresowaniem kupujących. Popularność zyskały zwłaszcza dynie typu Halloween oraz Hokkaido. - Jest to trochę nerwowy czas, bo trzeba zbyć dużo i w krótkim czasie, bo wówczas jest bum na dynie halloweenowe. A po Wszystkich Świętych już nikt tego nie kupi - mówi Paweł Wiśniewski. Dynia halloweenowa różni się od dyni jadalnej, która ma więcej miąższu. - A ta ozdobna jest bardziej twarda i nie taka duża - tłumaczy rolnik.

    Zbiór dyni odbywa się już we wrześniu. - O tym, czy dynie są w pełnej dojrzałości, można przekonać się, pukając w nie. Jeśli wydają taki charakterystyczny głuchy dźwięk, świadczy to, że owoce są dojrzałe i można je zbierać. Zasadniczo owoce dyni zbiera się po około 15-20 tygodniach od posadzenia - mówi specjalistka Dorota Piękna-Paterczyk. Zbiór nie jest przeprowadzany mechanicznie, tylko ręcznie. Należy zadbać, aby warzywa nie uszkodzić i skaleczyć. - Odcinamy od ogonka, myjemy i składamy na pryzmę. Ważne, aby zdążyć przed pierwszymi niskimi temperaturami, bo jeden przymrozek i dynia jest już do wyrzucenia. A kiedy jest już na pryzmie, to zawsze można ją przykryć włókniną czy słomą - tłumaczy Paweł Wiśniewski. Kiedy pojawią się zamówienia, dynia trafia do kartonów lub skrzynek, a następnie do odbiorców.

    Dynia z Kowalewa sprzedawana jest przede wszystkim w Wielkopolsce, głównie w sieciach handlowych. Państwo Wiśniewscy, chcąc wzbogacić swoją ofertę, dynie przyozdabiają lub wycinają wzorki. Tym zajmuje się pani Ania, która z wykształcenia jest plastykiem. Jej dynie mają albo uśmiechy, albo groźne miny, które bardzo podobają się dzieciom państwa Wiśniewskich - siedmioletniemu Marcinowi i dwuletniemu Łukaszowi

    • Tagi:
    • Anna i Piotr Wiśniewscy
    • Kowalew
    • dynie
    • sprzedaż
    Anetta Przespolewska
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Szykują się ważne zmiany przy sprzedaży tuczników

    26 lipca 2025
    Prawo i finanse

    Ile ziemi rolnej może kupić osoba, która nie jest rolnikiem? Przepisy są jasne

    9 maja 2025
    Uprawy

    Soja ma zapewniony zbyt w kraju

    27 sierpnia 2024
    Analizy rynkowe

    Hektar ziemi zdrożał w ciągu roku o jedną trzecią

    24 sierpnia 2024
    Analizy rynkowe

    Niesamowity boom w polskim sektorze rolno-spożywczym

    6 czerwca 2024
    Zboża

    Jaki będzie zakres pomocy dla producentów zbóż?

    11 maja 2024
    Przepisy

    Rolnicy mogą zwiększyć swoje dochody z gospodarstwa na 5 sposobów

    30 kwietnia 2024
    Newsy

    Kradli dynie z pola. Zostali przyłapani na gorącym uczynku

    4 października 2022
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
    14 sierpnia 2025
    Drób
    Tę chorobę zwierząt trudno zatrzymać. Wirus się rozprzestrzenia, są nowe ogniska
    14 sierpnia 2025
    Uprawy
    3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
    14 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Co zrobić z grządką po zbiorach cebuli? Posiej te warzywa, plony cię zaskoczą
    13 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa
    Liście ogórków stają się żółte? Musisz szybko działać, inaczej stracisz plony
    11 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa
    Jaki typ obornika pod borówkę amerykańską? I czy to w ogóle dobry pomysł?
    9 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa
    Zastosuj zamiast soli na ślimaki. Nie zniszczą gleby, a pozbędą się problemu
    7 sierpnia 2025
    Owoce i warzywa
    Oprysk z drożdży, jodyny lub na bazie ziół. Tak wzmocnisz uprawę pomidorów
    4 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności