Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
      Wojna cenowa na rynku jabłek: Czy sadownicy przetrwają?
      Drastycznie niskie ceny kapusty. Z czego wynikają?
      Ile płacono za produkty rolne? Potaniały ziemniaki, pszenica oraz żyto
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
      Rolnicy mają na to czas tylko do 1 października. ARiMR przypomina
      Czy rolnicy płacą za utylizację padłych zwierząt?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak można wyhodować ziemniaki idealne. Oni to wiedzą!
      Ochrona rzepaku “po nowemu”. Jak w praktyce działają biopreparaty?
      U tych rolników niesamowite wyniki plonowania. Jak im się to udało?
      Kiedy rzeczywiście najlepiej zwalczać miotłę zbożową? Ekspert radzi!
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
      Kolejny nabór w ARiMR na horyzoncie. Chodzi o rolnictwo precyzyjne i maszyny
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kontrowersyjny plan Brukseli dla rolników. Kto straci najwięcej? Walka o dopłaty
      Do tych rolników wypłata środków ruszy w październiku
      Aktywny rolnik - może pojawić się "furtka" do obejścia nowych przepisów
      W tym przypadku możesz sprzedać dom od ręki i bez podatku. Ważny wyrok sądu
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Musisz zacząć już teraz, jeśli chcesz, by grudnik pięknie zakwitł na święta
      Październik to ostatni dzwonek. Wiosna przywita cię cudnym, szafirowym dywanem
      Wapnowanie trawnika jesienią nie zawsze ma sens. Kiedy tego nie robić?
      Nie wyrzucaj tego popularnego odpadu. Porwij i zmieszaj z glebą w ogrodzie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Produkcja kapusty pełnej witamin

Produkcja kapusty pełnej witamin

Owoce i warzywa 27 grudnia 2013 08:44 Dorota Piękna - Paterczyk Aktualizacja: 8 października 2015 15:50
Produkcja kapusty pełnej witamin
Źródło: fot. D. Piękna - Paterczyk
Anna Lesień z Czajkowa (powiat kaliski) prowadzi z mężem i synami rodzinne gospodarstwo oraz firmę. Uprawiają przede wszystkim kapustę oraz ogórki.
Spis treści:

    Anna Lesień z Czajkowa (powiat kaliski) prowadzi z mężem i synami rodzinne gospodarstwo oraz firmę. Uprawiają przede wszystkim kapustę oraz ogórki.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Pani Anna poznała każdy szczegół technologiczny dobrego zakiszania kapusty. - Muszę się pochwalić, że wiele lat temu mąż opracował technologię i ilość soli dodawana do kapusty jest ciągle taka sama – mówi pani Anna.

    Kapusta chroniła od złego

    Zbliża się okres świąt Bożego Narodzenia. To dni, które wytwarzają niepowtarzalną, magiczną atmosferę. Świąteczne zapachy choinki, przyrządzanych potraw, pieczonych pierników dodatkowo to podkreślają. Dawne wigilijne potrawy musiały składać się z tego, co wyrosło w polu, sadzie, ogrodzie i lesie. Według starych wierzeń, to właśnie kapusta miała chronić od złego, a także zapewnić siłę i witalność. W ten wyjątkowy wieczór przyrządzamy 12 potraw. Tradycją wielkopolskiej kuchni jest podawanie na wigilię między innymi kapusty z grochem, fasolą lub z grzybami. Głównym składnikiem tej potrawy jest dobra kiszona kapusta. Jest ona niezwykle bogatym źródłem witamin z grup: B, C, K oraz żelaza, potasu, wapnia i błonnika.

    Naturalne antybiotyki

    Zwiększone spożywanie kapusty kiszonej w okresie jesiennym jest bardzo dobrym sposobem na wzmocnienie organizmu. To właśnie w tym okresie wzrasta zachorowalność na grypę oraz częstotliwość przeziębień. Szczepy bakterii w produktach kiszonych działają podobnie do antybiotyków, ponieważ niszczą wrogie organizmy chorobotwórcze. Produkty fermentowane wytwarzają bakteriocyny, zaliczane do naturalnych antybiotyków. Poprzez eliminację bakterii chorobotwórczych zwiększa się odporność organizmu. W skład kapusty kiszonej wchodzą fitoncydy, które działają bakterio i grzybobójczo, i są niezastąpione w leczeniu wielu przypadłości. Przed wieloma laty niemalże w każdym domu stała beczka z kiszoną kapustą, jednak obecnie jest to widok bardzo rzadki. Tradycja zakiszania kapusty w domach właściwie już zanika, dlatego warto poznać osobę, dzięki której przez cały rok możemy przyrządzać potrawy z wykorzystaniem tego cennego warzywa.

    Kiszonka z kapusty

    Anna Lesień z Czajkowa (powiat kaliski) prowadzi z mężem i synami rodzinne gospodarstwo oraz firmę. Uprawiają przede wszystkim kapustę oraz ogórki, które później są przetwarzane we własnej kwaszarni, gdzie produkuje się rocznie 800 ton ogórków kwaszonych oraz 5.000 ton kwaszonej kapusty. Następnie produkty te są konfekcjonowane w rodzinnej firmie i sprzedawane do największych sieci marketów w Polsce oraz zagranicą. Pani Anna poznała każdy szczegół technologiczny dobrego zakiszania kapusty. - Muszę się pochwalić, że wiele lat temu mąż opracował technologię i ilość soli dodawana do kapusty jest ciągle taka sama – mówi producentka. W gospodarstwie  od wielu lat na polach uprawia się holenderskie odmiany kapusty głowiastej. Dobór właściwej odmiany jest bardzo ważnym ogniwem technologicznym. Warto zwracać uwagę na dobre wybielenie kapusty. Duża zawartość cukrów i suchej masy pozwala uzyskać wysokiej jakości kiszonkę.

    Warzywa zbierane ręcznie

    Proces uprawy kapusty w gospodarstwie rozpoczyna się od wysiewu nasion i produkcji  rozsady. W zależności od warunków pogodowych na końcu kwietnia lub początku maja następuje sadzenie kapusty. W uprawie zwraca się szczególną uwagę na zoptymalizowanie nawożenia zwłaszcza azotem, gdyż wysokie jego dawki wpływają niekorzystnie na proces kiszenia kapusty. Zwraca się też dużą uwagę na zabiegi chemiczne zwalczające choroby i szkodniki. - Pierwszy zbiór kapusty na kiszenie rozpoczyna się już w lipcu od najwcześniejszych odmian. Robimy jej wtedy stosunkowo mało, ponieważ w tym czasie jest dostępny asortyment świeżych warzyw. Główny zbiór kapusty na kiszenie rozpoczynamy na początku września i trwa on do połowy grudnia. Kapustę kisimy w silosach. W jeden  silos wchodzi od 60 do 150 ton. Kapustę z pola zbieramy ręcznie, ponieważ uważamy, że jest wtedy lepiej obrana, czystsza i dobrze przygotowana do kwaszenia. Następnie przewozimy ją do gospodarstwa, gdzie jeszcze jest poddawana dalszej selekcji – opowiada pani Anna.

    Kapusta trafia do silosu

    W kolejnym etapie kapusta wędruje taśmociągiem do świdra, który wydrąża z niej głęby. Później rzucana jest na tarcze tnące i poszatkowana przeniesiona zostaje taśmociągiem do silosów. Nad taśmociągiem umieszczona jest solniczka, która dozuje dawkę soli według określonej technologii. Osoba nadzorująca zwraca uwagę, aby dawkowanie soli było równomierne, nie było dużych grudek, a także, aby nie dostały się jakieś zanieczyszczenia do kapusty. Taka kapusta trafia do silosu. Następnie przykrywana jest czarną, atestowaną folią, na którą kładzie się drewniane deski i obciążniki. Jest to bardzo ważne, gdyż dobre dociążenie wpływa na prawidłowy proces zakiszania. - Oprócz soli nie stosuje żadnych dodatków przyspieszających kiszenie. Kwas mlekowy wytwarza się samoczynnie. W pierwszej fazie musi zachodzić intensywny okres fermentacji pianowej. Dalej następuje już prawidłowy proces zakiszania – informuje producentka. Czas zakiszenia zależy między innymi od temperatury powietrza podczas zbioru. Proces zakiszania zachodzi szybciej przy wyższych temperaturach powietrza i ogrzanej kapuście. W sierpniu już po 1 tygodniu kapusta jest ukiszona. Natomiast zbierana w okresie chłodniejszym, do konsumpcji nadaje się dopiero po dłuższym czasie. - Końcowym etapem produkcji kiszonej kapusty jest jej wybieranie z silosów i konfekcjonowanie w zależności od życzenia klienta - podsumowuje Anna Lesień.

    Marchewka dopiero po zakiszeniu

    Wyprodukowana kapusta musi być najwyższej jakości, nie można sobie pozwolić na żadne niedociągnięcia. W gospodarstwie dba się o higienę i najwyższą jakość wytwarzanych produktów. Sieci marketów systematycznie przeprowadzają audyty i kontrolują produkty pod każdym względem. Kilka lat temu został wdrożony System Zapewnienia Bezpieczeństwa Zdrowotnego HACCP, a w tym roku wprowadzono i certyfikowano Międzynarodowy Standard Bezpieczeństwa Żywności BRC. - Do kiszenia wykorzystywana jest kapusta bez dodatków. Dopiero po ukiszeniu, podczas konfekcjonowania, dodajemy marchewkę. Po to, aby zachować słodki smak marchwi. Czasami również eksperymentujemy z ziołami lub z żurawiną. Najlepiej na polskim rynku  sprawdza się kapusta z marchewką – stwierdza mieszkanka Czajkowa.

    Najwięcej sprzedanej kapusty zimą

    Spożycie kiszonej kapusty zwiększa się w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże warzywa i owoce. Szczególnie jej spożycie wzrasta w okresie świąt Bożego Narodzenia. Potwierdza to również Anna Lesień, mówiąc, że 30% kapusty w skali rocznej sprzedawane jest właśnie w tym okresie.

    Kapusta znika z talerzy

    Na pytanie, czy w domu pani Anny dużo zjada się warzyw z własnej produkcji, odpowiada: Moi panowie bardzo lubią kapustę kiszoną, dlatego często ją dla nich przyrządzam pod każdą postacią. Dla czterech dorosłych synów i męża porcje muszą być konkretne. Pani Anna cieszy się, że przyrządzana przez nią kapusta smakuje im i znika z talerzy. Jak przystało na prawdziwych mężczyzn lubią oni także ogórki kiszone, które „goszczą” codziennie na stole państwa Lesieniów.

    W wielu rodzinach potrawy wigilijne przygotowuje się według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Poprosiłam Annę Lesień o przepis na wigilijną potrawę z kapusty, który można sprawdzić przed zbliżającymi się świętami.

    • Tagi:
    • produkcja kapusty
    • kapusta
    • uprawa warzyw
    Dorota Piękna - Paterczyk
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Drastycznie niskie ceny kapusty. Z czego wynikają?

    25 września 2025
    Owoce i warzywa

    Koniecznie podlej tym cukinię w lipcu. Wyrośnie duża i będzie smaczniejsza

    23 lipca 2025
    Owoce i warzywa

    Liście ogórków żółkną? Działaj, zanim będzie za późno

    9 lipca 2025
    Owoce i warzywa

    Zastosuj do marchwi, a korzeń mocno wyrośnie. Lipiec to dobry moment

    7 lipca 2025
    Owoce i warzywa

    Pamiętaj o tych zabiegach przy papryce. W lipcu te trzy zasady są kluczowe

    4 lipca 2025
    Owoce i warzywa

    Pilnuj tych kluczowych zabiegów. Kapusta będzie miała duże głowy

    12 czerwca 2025
    Dla domu

    Kiedy sadzić pomidory do gruntu? Najlepszy termin właśnie się zbliża

    7 maja 2025
    Inne uprawy

    Nowe odmiany marchwi i kapusty. Sprawdź, jakie zyskały uznanie

    13 marca 2025
    Warto wiedzieć
    Inne
    Wieniec pogrzebowy na dożynkach w Spale dla Krajewskiego. GR Ojdana komentuje
    28 września 2025
    Bydło i mleko
    Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
    28 września 2025
    Newsy
    Dożynki Polskie w Spale rozpoczęte. Starostami Szymon Kluka i Anna Jaszczołt
    28 września 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Jesienne sadzenie ziemniaków. Niemożliwe? Do spełnienia jest kilka warunków
    23 września 2025
    Owoce i warzywa
    Posadź te kwiaty we wrześniu. Stworzą w ogrodzie niebieski dywan wczesną wiosną
    21 września 2025
    Owoce i warzywa
    Przytnij agrest w tym terminie. W przyszłym roku obsypie się owocami
    20 września 2025
    Owoce i warzywa
    Chcesz posadzić śliwy? Eksperci wyjaśniają, dlaczego jesień to idealny moment
    17 września 2025
    Owoce i warzywa
    Ostatnie opryski w sadzie. Nie przegap terminów, bo za rok stracisz zbiory
    10 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności