Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Produkcja kapusty pełnej witamin

Produkcja kapusty pełnej witamin

Owoce i warzywa 27 grudnia 2013 08:44 Dorota Piękna - Paterczyk Aktualizacja: 8 października 2015 15:50
Produkcja kapusty pełnej witamin
Źródło: fot. D. Piękna - Paterczyk
Anna Lesień z Czajkowa (powiat kaliski) prowadzi z mężem i synami rodzinne gospodarstwo oraz firmę. Uprawiają przede wszystkim kapustę oraz ogórki.
Spis treści:

    Anna Lesień z Czajkowa (powiat kaliski) prowadzi z mężem i synami rodzinne gospodarstwo oraz firmę. Uprawiają przede wszystkim kapustę oraz ogórki.

    Pani Anna poznała każdy szczegół technologiczny dobrego zakiszania kapusty. - Muszę się pochwalić, że wiele lat temu mąż opracował technologię i ilość soli dodawana do kapusty jest ciągle taka sama – mówi pani Anna.

    Kapusta chroniła od złego

    Zbliża się okres świąt Bożego Narodzenia. To dni, które wytwarzają niepowtarzalną, magiczną atmosferę. Świąteczne zapachy choinki, przyrządzanych potraw, pieczonych pierników dodatkowo to podkreślają. Dawne wigilijne potrawy musiały składać się z tego, co wyrosło w polu, sadzie, ogrodzie i lesie. Według starych wierzeń, to właśnie kapusta miała chronić od złego, a także zapewnić siłę i witalność. W ten wyjątkowy wieczór przyrządzamy 12 potraw. Tradycją wielkopolskiej kuchni jest podawanie na wigilię między innymi kapusty z grochem, fasolą lub z grzybami. Głównym składnikiem tej potrawy jest dobra kiszona kapusta. Jest ona niezwykle bogatym źródłem witamin z grup: B, C, K oraz żelaza, potasu, wapnia i błonnika.

    Naturalne antybiotyki

    Zwiększone spożywanie kapusty kiszonej w okresie jesiennym jest bardzo dobrym sposobem na wzmocnienie organizmu. To właśnie w tym okresie wzrasta zachorowalność na grypę oraz częstotliwość przeziębień. Szczepy bakterii w produktach kiszonych działają podobnie do antybiotyków, ponieważ niszczą wrogie organizmy chorobotwórcze. Produkty fermentowane wytwarzają bakteriocyny, zaliczane do naturalnych antybiotyków. Poprzez eliminację bakterii chorobotwórczych zwiększa się odporność organizmu. W skład kapusty kiszonej wchodzą fitoncydy, które działają bakterio i grzybobójczo, i są niezastąpione w leczeniu wielu przypadłości. Przed wieloma laty niemalże w każdym domu stała beczka z kiszoną kapustą, jednak obecnie jest to widok bardzo rzadki. Tradycja zakiszania kapusty w domach właściwie już zanika, dlatego warto poznać osobę, dzięki której przez cały rok możemy przyrządzać potrawy z wykorzystaniem tego cennego warzywa.

     

    Kiszonka z kapusty

    Anna Lesień z Czajkowa (powiat kaliski) prowadzi z mężem i synami rodzinne gospodarstwo oraz firmę. Uprawiają przede wszystkim kapustę oraz ogórki, które później są przetwarzane we własnej kwaszarni, gdzie produkuje się rocznie 800 ton ogórków kwaszonych oraz 5.000 ton kwaszonej kapusty. Następnie produkty te są konfekcjonowane w rodzinnej firmie i sprzedawane do największych sieci marketów w Polsce oraz zagranicą. Pani Anna poznała każdy szczegół technologiczny dobrego zakiszania kapusty. - Muszę się pochwalić, że wiele lat temu mąż opracował technologię i ilość soli dodawana do kapusty jest ciągle taka sama – mówi producentka. W gospodarstwie  od wielu lat na polach uprawia się holenderskie odmiany kapusty głowiastej. Dobór właściwej odmiany jest bardzo ważnym ogniwem technologicznym. Warto zwracać uwagę na dobre wybielenie kapusty. Duża zawartość cukrów i suchej masy pozwala uzyskać wysokiej jakości kiszonkę.

    Warzywa zbierane ręcznie

    Proces uprawy kapusty w gospodarstwie rozpoczyna się od wysiewu nasion i produkcji  rozsady. W zależności od warunków pogodowych na końcu kwietnia lub początku maja następuje sadzenie kapusty. W uprawie zwraca się szczególną uwagę na zoptymalizowanie nawożenia zwłaszcza azotem, gdyż wysokie jego dawki wpływają niekorzystnie na proces kiszenia kapusty. Zwraca się też dużą uwagę na zabiegi chemiczne zwalczające choroby i szkodniki. - Pierwszy zbiór kapusty na kiszenie rozpoczyna się już w lipcu od najwcześniejszych odmian. Robimy jej wtedy stosunkowo mało, ponieważ w tym czasie jest dostępny asortyment świeżych warzyw. Główny zbiór kapusty na kiszenie rozpoczynamy na początku września i trwa on do połowy grudnia. Kapustę kisimy w silosach. W jeden  silos wchodzi od 60 do 150 ton. Kapustę z pola zbieramy ręcznie, ponieważ uważamy, że jest wtedy lepiej obrana, czystsza i dobrze przygotowana do kwaszenia. Następnie przewozimy ją do gospodarstwa, gdzie jeszcze jest poddawana dalszej selekcji – opowiada pani Anna.

     

    Kapusta trafia do silosu

    W kolejnym etapie kapusta wędruje taśmociągiem do świdra, który wydrąża z niej głęby. Później rzucana jest na tarcze tnące i poszatkowana przeniesiona zostaje taśmociągiem do silosów. Nad taśmociągiem umieszczona jest solniczka, która dozuje dawkę soli według określonej technologii. Osoba nadzorująca zwraca uwagę, aby dawkowanie soli było równomierne, nie było dużych grudek, a także, aby nie dostały się jakieś zanieczyszczenia do kapusty. Taka kapusta trafia do silosu. Następnie przykrywana jest czarną, atestowaną folią, na którą kładzie się drewniane deski i obciążniki. Jest to bardzo ważne, gdyż dobre dociążenie wpływa na prawidłowy proces zakiszania. - Oprócz soli nie stosuje żadnych dodatków przyspieszających kiszenie. Kwas mlekowy wytwarza się samoczynnie. W pierwszej fazie musi zachodzić intensywny okres fermentacji pianowej. Dalej następuje już prawidłowy proces zakiszania – informuje producentka. Czas zakiszenia zależy między innymi od temperatury powietrza podczas zbioru. Proces zakiszania zachodzi szybciej przy wyższych temperaturach powietrza i ogrzanej kapuście. W sierpniu już po 1 tygodniu kapusta jest ukiszona. Natomiast zbierana w okresie chłodniejszym, do konsumpcji nadaje się dopiero po dłuższym czasie. - Końcowym etapem produkcji kiszonej kapusty jest jej wybieranie z silosów i konfekcjonowanie w zależności od życzenia klienta - podsumowuje Anna Lesień.

    Marchewka dopiero po zakiszeniu

    Wyprodukowana kapusta musi być najwyższej jakości, nie można sobie pozwolić na żadne niedociągnięcia. W gospodarstwie dba się o higienę i najwyższą jakość wytwarzanych produktów. Sieci marketów systematycznie przeprowadzają audyty i kontrolują produkty pod każdym względem. Kilka lat temu został wdrożony System Zapewnienia Bezpieczeństwa Zdrowotnego HACCP, a w tym roku wprowadzono i certyfikowano Międzynarodowy Standard Bezpieczeństwa Żywności BRC. - Do kiszenia wykorzystywana jest kapusta bez dodatków. Dopiero po ukiszeniu, podczas konfekcjonowania, dodajemy marchewkę. Po to, aby zachować słodki smak marchwi. Czasami również eksperymentujemy z ziołami lub z żurawiną. Najlepiej na polskim rynku  sprawdza się kapusta z marchewką – stwierdza mieszkanka Czajkowa.

     

    Najwięcej sprzedanej kapusty zimą

    Spożycie kiszonej kapusty zwiększa się w okresie zimowym, kiedy trudniej dostępne są świeże warzywa i owoce. Szczególnie jej spożycie wzrasta w okresie świąt Bożego Narodzenia. Potwierdza to również Anna Lesień, mówiąc, że 30% kapusty w skali rocznej sprzedawane jest właśnie w tym okresie.

    Kapusta znika z talerzy

    Na pytanie, czy w domu pani Anny dużo zjada się warzyw z własnej produkcji, odpowiada: Moi panowie bardzo lubią kapustę kiszoną, dlatego często ją dla nich przyrządzam pod każdą postacią. Dla czterech dorosłych synów i męża porcje muszą być konkretne. Pani Anna cieszy się, że przyrządzana przez nią kapusta smakuje im i znika z talerzy. Jak przystało na prawdziwych mężczyzn lubią oni także ogórki kiszone, które „goszczą” codziennie na stole państwa Lesieniów.

    W wielu rodzinach potrawy wigilijne przygotowuje się według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Poprosiłam Annę Lesień o przepis na wigilijną potrawę z kapusty, który można sprawdzić przed zbliżającymi się świętami.

    • Tagi:
    • produkcja kapusty
    • kapusta
    • uprawa warzyw
    Dorota Piękna - Paterczyk
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Kiedy sadzić pomidory do gruntu? Najlepszy termin właśnie się zbliża

    7 maja 2025
    Inne uprawy

    Nowe odmiany marchwi i kapusty. Sprawdź, jakie zyskały uznanie

    13 marca 2025
    Owoce i warzywa

    Sprowadzamy do Polski ogromne ilości marchwi. Rekordowe dane za 2024 rok

    26 lutego 2025
    Owoce i warzywa

    Startuje sezon rozsady wczesnych warzyw. Zacznij od tych trzech

    18 lutego 2025
    Owoce i warzywa

    Co dziesiąta polska kapusta pochodzi z tego powiatu

    14 marca 2024
    Nawożenie

    Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw, ziół i roślin ozdobnych

    17 lutego 2023
    Owoce i warzywa

    Ceny kapusty na giełdach

    15 lutego 2023
    Dla domu

    Pod znakiem dyni i kapusty. Deptali kapustę, gotowały zupę

    31 października 2022
    Warto wiedzieć
    KRUS
    KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
    13 maja 2025
    Żywienie
    Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
    13 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Najświeższe wieści ze skupów bydła
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Podlej tym borówkę amerykańską w czasie kwitnienia. Krzew będzie odporniejszy
    11 maja 2025
    Owoce i warzywa
    Ile kosztują polskie truskawki?
    10 maja 2025
    Owoce i warzywa
    Krajowe młode ziemniaki już można kupić. Ile kosztują?
    7 maja 2025
    Owoce i warzywa
    „Zimna Zośka” już nadeszła i dotknęła sady. Jak przymrozki wpłyną na ceny owoców w sezonie?
    6 maja 2025
    Owoce i warzywa
    To najlepszy czas na sadzenie cukinii. Trzeba pamiętać o kilku zasadach
    30 kwietnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy