Polscy plantatorzy produkują czosnek?
Już od jakiegoś czasu polski rynek zdominowany jest przez czosnek pochodzący z importu, głównie z Chin i Hiszpanii. Największym eksporterem czosnku są Chiny gdzie ulokowane jest około 75% światowej produkcji tego warzywa.
Konsumenci są świadomi
Liderem w uprawie czosnku w Europie jest Hiszpania, gdzie zbiera się rocznie około 150 tysięcy ton tej leczniczej rośliny, co stanowi połowę produkcji całej Unii Europejskiej. Krajowa produkcja szacowana jest na około 10 tysięcy ton, choć brak oficjalnych statystyk potwierdzających tę liczbę. Zapotrzebowanie na czosnek w naszym kraju jest jednak dużo wyższe.
Według różnych źródeł rodzima produkcja pokrywa jedynie od 30 do 60% zapotrzebowania, z tego też względu na naszym rynku powszechnie obecny jest czosnek importowany. Choć czosnek pochodzący z Chin ma znacznie niższą cenę niż krajowy, to jednak świadomi konsumenci coraz częściej poszukują rodzimych produktów i są w stanie zapłacić za nie wyższą cenę. Również medycyna naturalna zdobywa coraz większe r zesze zwolenników, z tego też względu wzrasta zapotrzebowanie na dobry jakościowo, aromatyczny czosnek pochodzący z krajowych upraw. Ten fakt stwarza możliwość wzrostu krajowej produkcji tej rośliny.
Warzywo, które ma duże wymagania wodne
Na przełomie marca i kwietnia wysadza się do gruntu czosnek jary. Czosnek jary to typ czosnku, który nie wytwarza pędów kwiatostanowych. Jego główki okryte są białokremową łuską i są przydatne do długotrwałego przechowywania. Do sadzenia przeznacza się ząbki ze zdrowych główek, nie porażonych przez choroby i bez śladów żerowania szkodników. Ząbki czosnku wysadza się na głębokość około 5cm. Stosuje się rozstawę 5 cm w rzędzie i 15 - 20 cm między rzędami.
Czosnek ma duże wymagania wodne, najlepiej rośnie w rejonach o dużej ilości opadów. W latach suchych wskazane jest nawadnianie tej rośliny, co przyczynia się do znacznej zwyżki plonów. Wymaga gleb żyznych o dużej zawartości próchnicy, wskazane jest również obfite nawożenie organiczne.
Groźna biała zgnilizna cebuli
W uprawie czosnku jednym z najważniejszych zabiegów jest zwalczanie chwastów. Najgroźniejsze choroby czosnku to biała zgnilizna cebuli oraz zgnilizna szyjki. Szkodnikami czosnku są natomiast błotniszka czosnkówka i niszczyk zjadliwy. Czosnek sadzony wiosną jest gotowy do zbioru w sierpniu, w czasie gdy zaczynają zasychać liście. Po zbiorze główki należy dosuszyć w przewiewnym i zacienionym miejscu. Plon czosnku jarego wynosi około 4- 6 t/ha.