Po ile ogórki do zapraw?
Sezon na przygotowywanie zapraw w pełni. Jakich cen warzyw do przetworów możemy się spodziewać na rynkach hurtowych?
Lato to okres, kiedy robimy zapasy na zimę, zaprawiając różnego rodzaju warzywa. Do słoików najchętniej wybieramy ogórki i paprykę, ale nie tylko. Sprawdźmy zatem na giełdach owocowo-warzywnych ceny jarzyn najchętniej wykorzystywanych do zapraw.
- Na Rynku Hurtowym w Broniszach trwa sezon na polskie warzywa, zarówno z gruntu, jak i z upraw pod osłonami - mówi Anna Kaszewiak ze wspomnianej giełdy.
Ceny ogórków i innych warzyw w Broniszach (w nawiasach dla porównania cena z 1.08.)
Na największym rynku hurtowym w podwarszawskich Broniszach dostępne są ogórki gruntowe oraz spod osłon. Od początku sierpnia spada cena jednych i drugich. Aktualnie kilogram gruntowych kosztuje 2,50 - 3,50 zł (4,00 - 6,00 zł/kg). Za szklarniowe krótkie natomiast należy zapłacić 2,80 - 3,50 zł/kg (3,50 - 4,50 zł/kg).
Polacy chętnie zaprawiają również paprykę. W przypadku tego warzywa mamy szeroki wybór koloru, kształtu oraz ostrości.
- Minimalne wahania cenowe wynikają ze sposobu przygotowania towaru do sprzedaży. Papryka pakowana jest w worki foliowe lub w kartony - informuje Anna Kaszewiak z Broniszy.
Na ww giełdzie zarówno papryka czerwona, jak i żółta sprzedawane są w cenie 4,00 - 6,50 zł/kg (4,00 - 7,00 zł/kg). Droższa niż na początku miesiąca jest z kolei papryka zielona. Jej aktualna cena wynosi 3,50 - 4,50 zł/kg (2,85 - 4,00 zł/kg).
- Na Rynku w Broniszach występuje także papryka jasna, jej cena to 4 złote za kilogram (tzw. blondi) - dodaje pani Ania.
Do zapraw coraz częściej wykorzystujemy także cukinię, bakłażana i kabaczka. W Broniszach cukinia kosztuje 4,00 - 5,00 zł/kg (3,00 - 4,00 zł/kg), kabaczek 4,00 - 5,00 zł/kg (4,00 - 5,00 zł/kg), a bakłażan 4,00 zł/kg (4,00 - 5,50 zł/kg).
Po ile warzywa do przetworów na łódzkim rynku Zjazdowa? (w nawiasach dla porównania cena z 1.08.)
Na giełdzie Zjazdowa od początku sierpnia wzrosła cena ogórka kiszeniaka. Aktualnie sprzedawany jest w kwocie 4,00 - 5,00 zł/kg (2,50 - 5,00 zł/kg). Cena papryki czerwonej obecnie waha się między 20,00 - 30,00 zł/5 kg (30,00 - 45,00 zł/5 kg). Kilogram cukinii natomiast możemy kupić w kwocie 3,00 - 5,00 zł/kg. Stawka ta utrzymuje się od dłuższego czasu.
Ceny warzyw na giełdzie Elizówka (w nawiasach dla porównania cena z 29.07.)
Cena ogórka gruntowego oscyluje w granicy 3,00 - 4,00 zł/kg (3,00 - 3,50 zł/kg). W przypadku szklarniowego długiego wynosi ona 4,40 - 5,00 zł/kg (5,00 - 6,40 zł/kg). Papryka czerwona w Elizówce sprzedawana jest w kwocie 4,00 - 5,60 zł/kg (6,80 - 7,00 zł/kg). Niezmienne ceny obserwujemy w przypadku papryki żółtej i zielonej. Żółtą kupimy po 7,00 - 9,00 zł/kg, a zieloną po 12,00 - 13,00 zł/kg. Stabilne są również stawki za bakłażana i utrzymują się w przedziale 7,00 - 7,40 zł/kg. Cukinia z kolei kosztuje 3,00 zł/kg (3,50 - 4,00 zł/kg).
Sezon na przetwory trwa w najlepsze, co wydawałoby się, znajdzie odzwierciedlenie w zwiększonym ruchu na giełdzie:
- Na razie trudno jest mówić o wzmożonych zakupach i ruchu, jest sezon wakacyjny - kończy Anna Kaszewiak.