Nie zapomnij o tym przy uprawie cebuli. Warzywa będą zdrowe, a plony obfite

Cebula z racji swojej popularności jest jednym z najpopularniejszych elementów polskich ogródków warzywnych. Aby prawidłowo rosła, konieczna jest jej odpowiednia pielęgnacja.
Właściwości cebuli
Wykorzystujemy cebulę głównie w kuchni, ale też spożywamy ją w celach zdrowotnych. Z racji tego, że cebula może działać jak naturalny antybiotyk, w czasie choroby wielu z nas musiało pić – niezbyt przyjemny w smaku – syrop z cebuli. Co istotne, to warzywo ma działanie wykrztuśne i przeciwzapalne. Może być więc pomocna w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Niektórzy stosują ją także, gdy niedomagają migdałki oraz podczas anginy. Czerwona odmiana cebuli ma natomiast działanie przeciwgrzybicze.
To jeszcze nie wszystko. Cebula stosowana jest jako okład na rany, oparzenia, pęknięcia skóry, a nawet trądzik. Ponadto ma niski indeks glikemiczny i mogą ją spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Warunki uprawy cebuli
Jeśli wiosna zaczyna się wcześnie, jest długa, ale też niezbyt ciepła, a w dodatku od czasu do czasu pada deszcz, cebula ma idealne warunki do wczesnego rozwoju. Cebule zaczynają rosnąć w czerwcu – im dłuższe są dni, tym szybciej są formowane. By plony były zdrowe i można było je długo przechowywać, w lipcu konieczne są suche i ciepłe warunki.
Cebula rośnie najlepiej, gdy podłoże jest żyzne, próchnicze i dobrze przepuszczalne. Odczyn gleby powinien natomiast wynosić od 6,5 do 7,0 pH. Kwaśna gleba negatywnie działa na uprawy, dlatego też warto zastosować preparaty zawierające wapno w celu odkwaszenia.
Stanowisko cebuli powinno być słoneczne. Ziemię można jesienią zasilić również obornikiem, a przed sadzeniem na przykład kompostem czy humusem. Co istotne, nie powinno się sadzić cebuli rok po roku w tym samym miejscu.
Cebulę sadzi się lub wysiewa najczęściej w kwietniu, kiedy temperatura gleby jest wyższa niż 5 stopni Celsjusza. Można wysiać ją z nasion wprost do gruntu lub skorzystać z małych cebulek dymek – w drugim przypadku można liczyć na szybsze plony.
Czytaj też: Tych warzyw lepiej nie sadzić obok cebuli dymki. Zaszkodzą plonom
Czym odżywiać cebulę?
Aby plony były obfite, cebula potrzebuje odpowiedniego odżywienia. Oprócz wskazanych powyżej obornika lub kompostu można stosować domowe nawozy, na przykład zawierające potas i fosfor odżywki ze skórek banana.
Pomocne może być także dodanie do ziemi, w której sadzi się cebulę, popiołu drzewnego, który stanowi ochronę przed szkodnikami i wzbogaca glebę. Ponadto zawiera on też wapń, co pomoże, gdy pH podłoża jest kwaśne.
Czytaj też: Co podlewać nawozem z obierek ziemniaków? Dobrze sprawdzi się nie tylko do malin
Pielęgnacja cebuli
Przede wszystkim w pielęgnacji cebuli nie można zapominać o jej podlewaniu. Ta roślina ma płytki system korzeniowy i nie pobierze ziemi z głębokich warstw gleby. Dlatego też suche podłoże może na nią negatywnie wpłynąć – na jej jakość i wielkość plonów. Konieczne jest więc dbanie o to, by gleba miała odpowiednią wilgotność.
Poza podlewaniem istotne jest również odchwaszczanie – szczególnie gdy cebule dopiero wzrastają, mogą im zagrozić takie niechciane rośliny. Można to robić ręcznie, ale pomocna będzie też motyczka. Warto zachować przy tym jednak ostrożność, aby przypadkowo nie pozbyć się także cebuli.
Ponadto należy spulchniać glebę. Między rzędami nie powinna się ona zmieniać w skorupę. Choć wzruszanie ziemi jest istotne, to jednak może uszkodzić korzenie cebuli, dlatego warto przeprowadzać cały proces na głębokości maksymalnie 4 centymetrów.
Czytaj też: To już koniec przymrozków? Najnowsza pogoda IMGW na 5 tygodni