Jak zebrać zdrowe pomidory z pola?
Mimo że dopiero marzec, producent pomidorów gruntowych powinien już teraz zaplanować uprawę tych warzyw.
Zabiegi agrotechniczne tylko w terminie
Przed założeniem plantacji pomidora gruntowego trzeba wykonać analizę glebową. Dzięki temu rolnicy dowiedzą się, jakie składniki mineralne ma podłoże. Trzeba pamiętać również o tym, aby utrzymać plantację w dobrej kondycji przez cały okres wegetacji roślin. Uprawa pomidorów polnych wymaga przede wszystkim intensywnej ochrony przed patogenami. Dorota Piękna-Paterczyk, główny specjalista ds. ogrodnictwa Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu podkreśla, że w ostatnich latach coraz większe zagrożenie w uprawie pomidorów stwarza bakteryjna cętkowatość pomidora. Niestety, środki chemiczne nie działają skutecznie na tę chorobę. Na plantacjach można też zdiagnozować ogniska raka bakteryjnego. Rolnik musi pamiętać o tym, aby w terminie wykonywać zabiegi. Specjalistka zaznacza, że ważne jest zastosowanie nawozów przed wprowadzeniem rozsady w pole. Na rynku znajdują się również nawozy, które oprócz koncentratów z alg morskich zawierają dodatek składników mineralnych.
Dostarczyć wapń
Każdy producent, chcąc zebrać cały potencjał plonotwórczy rośliny, szuka sposobów, aby pomidory dojrzały i zostały zwiezione z pola. Aby warzywa te równomiernie dojrzewały muszą mieć odpowiednią temperaturę w granicach 150C. Dorota Piękna-Paterczyk apeluje, aby rolnicy, oprócz podstawowych składników (N,P,K), nie zapomnieli o dostarczeniu wapnia. Brak tego nawozu w okresie wiązania owoców powoduje zaburzenie fizjologiczne zwane suchą zgnilizną wierzchołkową owoców.
- Tagi:
- nawożenie
- pomidory
- warzywa
- plantatorzy