Ile kosztuje dynia? (AKTUALNE CENY NA GIEŁDACH)
Sezon na dynię trwa. Czy wiedzieliście, że to warzywo ma mnóstwo wartości odżywczych i właściwości leczniczych? Jaka jest jej cena?
Do rodziny dyniowatych należy 760 gatunków. Spośród nich najcenniejsze są te o pomarańczowym miąższu - im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Jedząc dynie może dostarczyć swojemu organizmowi takie witaminy, jak A, B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz cynk - niezbędny mężczyznom.
Czytaj także: Dynia - dobra pasza dla zwierząt
Dynia zawiera także mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A odpowiedzialną za zapobieganie krzywicy u dzieci, wzmacnia wzrok oraz ochronę przed nowotworami. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów.
Warzywo to zawiera niewiele kalorii. Stosowane jest często w kuracjach odchudzających, bo zawiera duże ilości celulozy. Przyśpiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm pozbywa się nagromadzonych tłuszczów. Zawiera także pektyny i kwasy organiczne.
Dynię powinny spożywać osoby, które mają problemy z nieżytem przewodu pokarmowego, zaparciami, chorobami krążenia. Nawet dla tzw. delikatnych żołądków dynia rozgotowana jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna.
W związku z tym, że obecnie trwa sezon na dynię, jest ona stosunkowo tania. Na giełdach rolno - spożywczych kosztuje od 0,80 zł do 2,50 zł/kg.
Sprawdź aktualne ceny dyni i innych warzyw TUTAJ
Dynię można przyrządzać na wiele sposobów. Wypróbuj przepisy naszej koleżanki Honoraty Dymterko, która prowadzi HotBlog
1. Domowe pappardelle z sosem dyniowym
2. Zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą
3. Dyniowa z lanymi kluseczkami