Ceny warzyw. Było drogo, jest jeszcze drożej [WYKRES]
W tym sezonie wiosennym warzywa z rodzimych upraw są droższe niż w latach ubiegłych.
Na giełdach owocowo - warzywnych poszerza się oferta warzyw z upraw krajowych. Niestety w ostatnim czasie pogoda nie sprzyja ich wzrostowi, mimo iż większość z nich pochodzi z upraw szklarniowych. Wpływa to zdecydowanie na ich cenę.
- Patrząc na przebieg pogody (zimne noce, opady), to wszystko wpływa na opóźnienie i na poziom cen warzyw - stwierdza Anna Kaszewiak, specjalistka z rynku hurtowego w Broniszach.
Na podstawie danych zebranych ze wspomnianej giełdy oraz publikowanych na portalu wiescirolnicze.pl porównaliśmy ceny wybranych warzyw z kilku ostatnich lat.
Fasolka szparagowa
- Fasolka szparagowa o tej porze roku pochodzi z upraw pod osłonami - mówi Anna Kaszewiak.
Aktualnie za kilogram fasolki szparagowej na największym rynku hurtowym w Polsce płacimy 35,00 - 45,00 zł, to przedział o 5,00 zł niższy niż rok temu o tym samym czasie. W ubiegłym roku cena tego warzywa była najwyższa w porównaniu do poprzednich lat.
Kalafior
Od kilku dni w Broniszach, oprócz sprowadzonego z zagranicy, dostępny jest także kalafior krajowy. 7 maja sprzedawany był po 5,75 - 7,5 zł/szt choć dzień wcześniej jego cena wahała się od 5,00 do 7,50 zł/szt. Notowania kalafiora z roku na rok o tym samym czasie sukcesywnie rosną.
Rabarbar
Wiosna to także czas na rabarbar. Płacimy za niego zdecydowanie więcej niż w latach ubiegłych. Obecnie warzywo to kosztuje od 6,00 do 8,00 zł/kg, choć jeszcze wczoraj dolna granica cenowa była o złotówkę wyższa.
Szparagi
W tym sezonie cena za kilogram szparagów jest imponująco wysoka.
- Faktycznie pogoda ma wpływ na przebieg zbiorów szparagów, w miarę pojawiania wyższych temperatur będzie przybywało tego warzywa na rynku. Na razie te ilości są jeszcze symboliczne. Być może po chwilowym ochłodzeniu będzie cieplej i wtedy na rynku będzie więcej towaru - tak komentowała specjalistka z Broniszy w połowie kwietnia.
Niestety na razie jeszcze nie doczekaliśmy się ocieplenia pogody, co nadal wpływa na bardzo wysokie ceny szparagów. Aktualnie cena za ich kilogram jest najwyższa z kilku lat i oscyluje w granicach 28,00 - 36,00 zł, co stanowi 100% wyższą cenę niż rok temu o tym samym czasie.
Poniżej przedstawiamy wykres porównujący ceny wybranych warzyw z ostatnich 4 lat.