3 zasady, które uchronią nas przed chemią na skórkach cytrusów!
Dodajesz skórkę z cytryny lub pomarańczy do świątecznych ciast. Koniecznie to przeczytaj!
Jak myć cytrusy i o jakich zasadach pamiętać, by sobie nie zaszkodzić? Owoce są źródłem witamin i nie od dziś wiadomo, że każdy człowiek powinien je jeść. Skórka cytrusów zawiera też olejki eteryczne, które nadają potrawom wspaniały zapach. Dlatego wielu z nas decyduje się na ich dodawanie do wypieków świątecznych. Czy jednak robimy to poprawnie? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej.
Pestycydy, herbicydy, substancje konserwujące, nabłyszczacze i wosk na cytrynie!
W uprawie cytrusów, które zjadamy, stosuje się pestycydy i herbicydy oraz substancje konserwujące (np. imazalil, tiabendazol) oraz grzybobójcze (np. orto-fenylofenolan sodu). Na koniec owoce często są nabłyszczane i woskowane, by wyglądały jeszcze bardziej smakowicie i zachęcały do zakupu. W efekcie powierzchnia pomarańczy, cytryny, mandarynki czy grejpfruta to siedlisko kilku różnych substancji chemicznych! Pestycydy w owocach i chemia na owocach, jak i na skórkach są więc w dzisiejszych czasach normą.
Jak myć owoce cytrusowe?
Dzięki grubej skórce, chemiczne środki ochrony roślin nie docierają do miąższu, który zjadamy. Zatrzymują się one w dużych ilościach na skórce. Dlatego też tak ważna jest uwaga przy obieraniu owocu, ponieważ możemy zanieczyścić środek. Jak zatem pozbyć się wosku z cytryn i innych owoców, by go nie zjadać? Cytrusy trzeba przede wszystkim porządnie umyć przed obraniem, nie zapominając o wyczyszczeniu rąk — czytamy na blogu Akademia Dobrego Smaku SGGW.
Jak myć cytrusy, bo można było śmiało wykorzystać skórkę? Krótka instrukcja
Owoce i warzywa powinny być częstym gościem w jadłospisie każdego człowieka. Ważne jest jednak, by odpowiednio umyć i przygotować warzywa i owoce do spożycia, by nie narażać się na zjedzenie szkodliwej chemii. Przeczytaj i dowiedz się jak myć owoce cytrusowe i jak pozbyć się chemii z cytryny i innych owoców. Oto 3 proste kroki:
- Umyj owoce w ciepłej wodzie (60-70°C) wodą przy użyciu szczoteczki i ewentualnie płynu do mycia naczyń. Ta metoda wystarczy, jeśli chcemy jeść sam miąższ.
- Płucz owoce wodzie o odczynie kwaśnym (z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego), dzięki czemu pozbędziesz się bakterii.
- Płucz owoce w roztworze zasadowym (wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej), żeby pozbyć się pozostałości pestycydów i konserwantów.
Dlaczego skórka cytrusów jest cenna?
Olejki eteryczne zawarte w skórkach owoców cytrusowych mają wiele właściwości zdrowotnych: dzięki zdolności neutralizowania wolnych rodników i silnym właściwościom przeciwutleniającym działają korzystnie w profilaktyce nowotworów i chorób układu krążenia, a także wzmacniają odporność organizmu dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu i przeciwwirusowemu.
Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, by podczas jedzenia owoców cytrusowych przy okazji nie dostarczać naszemu organizmowi szkodliwych pozostałości pestycydów, konserwantów czy środków grzybobójczych. Dlatego też tak ważne jest mycie owoców cytrusowych przed obraniem. Każdy powinien o tym pamiętać, ponieważ w dzisiejszych czasach uprawy rolnicze wspierane są przez różnego rodzaju środki chemiczne. Można jednak w szybki i łatwy sposób się ich pozbyć.
Przeglądaj nasze wiadomości rolnicze i bądź na bieżąco!