Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Analiza rynku świń w lipcu. Na horyzoncie podwyżki cen. "Ruszy krajowy handel"
      Żniwa 2025. Jakie będą ceny rzepaku?
      Ta kwota ma wpływ na stawki dzierżaw ziemi. Ile wynosi cena skupu pszenicy?
      Ceny jęczmienia 2025. Ile płacą skupy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Wirus groźnej choroby ponownie w tym regionie. Będą restrykcje dla rolników
      Ta choroba zbiera śmiertelne żniwo. Wykryto ją w kolejnym gospodarstwie
      Jeszcze możesz złożyć wniosek o to wsparcie. Nabór potrwa tylko do niedzieli
      Służby nagrywają wizyty kontrolne na fermach. Rolnicy: czujemy się jak przestępcy
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Zbiory pszenicy 2025 na Ukrainie – trudny start i niepewna jakość
      Zaryzykowali i w tym roku wygrali. Mają w gospodarstwie aż 3 samoloty [VIDEO]
      Nowy obowiązek dla ponad miliona rolników. Jest nowa data dla małych gospodarstw
      Sypkie nawozy wapniowe są lepsze dla roślin - tak czy nie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
      Te maszyny przypominają rolnikom, jak było kiedyś na wsi. Pot, łzy i orka[VIDEO]
      15 nowych ciągników i 10 kombajnów do 2027 roku. Rolniczy gigant ogłosił plany
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Definicja aktywnego rolnika. Kiedy konkrety? Ministerstwo wyjaśnia
      Rolnik zawarł umowę dożywocia z synem. Pokłócili się. Może ją rozwiązać?
      Nie zgadzasz się z decyzją ARiMR? Możesz się odwołać. Oni to zrobili i wygrali
      Żniwa 2025. Jakie ceny słomy w balotach?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Trudno oderwać wzrok. Chcesz nadać ogrodowi romantyczny klimat? Będzie idealna
      Zastąpi bratki? Kwitnie znacznie dłużej. W Polsce jest jeszcze mało znana
      Nie chcesz się za bardzo męczyć w ogrodzie? Ta roślina będzie idealna
      Posadź to zamiast bukszpanu. Ćma przestanie być problemem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
  • Wieści Rolnicze
  • Od lat stawiają na strączkowe

Od lat stawiają na strączkowe

Inne 26 kwietnia 2016 07:00 Dorota Jańczak Aktualizacja: 26 kwietnia 2016 11:21
Od lat stawiają na strączkowe
Źródło: D.Jańczak
Rolnicy i naukowcy odpowiadają na pytanie: Czy warto uprawiać groch, łubin i bobiki?
Spis treści:

    Rolnicy i naukowcy odpowiadają na pytanie: Czy warto uprawiać groch, łubin i bobiki?

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    W jaki sposób przekonać rolników do tego, by postawili na rośliny strączkowe? Jak zapewnić zbyt na ten surowiec?

    Krzysztof Harasiński z Gębic (woj. wielkopolskie) posiada gospodarstwo o wielkości 22 hektarów. Na 5 ha wysiewa łubin wąskolistny. Uprawą roślin strączkowych zajmuje się już od ponad 10 lat. Początkowo na jego polach rósł bobik. - Przeszedłem jednak na łubin, bo nie miałem technicznej możliwości zbioru bobiku - wyjaśnia. Stwierdzia, że obecnie coraz więcej mówi się o uprawie roślin strączkowych, ale w przeszłości ciężko było pozyskać specjalistyczną wiedzę na przykład na temat agrotechniki czy doboru odpowiednich odmian.

    - Głównie korzystałem z opracowań naukowych prof. Wojciecha Święcickiego - mówi Krzysztof Harasiński.

    Dlaczego zdecydował się na uprawę bobiku i łubinu? - Wynika to z najważniejszych zalet tych roślin. Warto je stosować w celu zmianowania zbóż, zwiększania ilości azotu w glebie. Rośliny te mają długie korzenie, dlatego działają jak naturalne spulchniacze. A poza tym wykorzystuję je jako własne białko do skarmiania tuczników – wymienia Krzysztof Harasiński. O lepszej kondycji gleby dzięki strączkowym, zdaniem rolnika, świadczy chociażby plon zbóż wysianych po łubinie.

    - W roku 2015 zebrałem po łubinie około 10 ton pszenicy z hektara, a sąsiedzi zbierali po 6 czy 7 ton. Dlatego jestem takim zwolennikiem tej rośliny - zaznacza rolnik z Wielkopolski.

    Krzysztof Harasiński dodaje, iż gdyby mógł zwiększyć ogólny areał gospodarstwa, z pewnością wysiewałby jeszcze więcej strączkowych. Dzięki temu w jeszcze większym stopniu skarmiałby swoje zwierzęta własnym białkiem i zaoszczędziłby na kupowanej śrucie sojowej. - Prosięta i warchlaki skarmiam śrutą sojową poekstrakcyjną, a tuczniki, na tyle, na ile wystarcza, swoim białkiem. Oczywiście pokarm dla zwierząt trzeba zbilansować, dlatego żywieniowiec, z którym współpracuje, ustala mi odpowiednie dawki. Ześrutowany łubin mieszam ze zbożami, jeśli jest taka potrzeba, dodaje też kupowane białko - wyjaśnił rolnik.

    Krzysztof Harasiński wiedzę wynikającą z wieloletniego doświadczenia porównał z informacjami przekazanymi przez naukowców podczas seminarium, które w marcu odbyło się w Zespole Szkół Rolniczych w Grabonogu (relacja WIDEO TUTAJ).

    Profesorowie z Instytutu Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przedstawili wyniki badań, które prowadzili w ostatnich latach w ramach programu "Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju". Chodziło w nim przede wszystkim o to, by sprawdzić, jakie są szanse na zwiększenie areału upraw roślin białkowych w Polsce po to, by jak najbardziej uniezależnić się od dostawców śruty sojowej spoza kraju. Jak wyjaśniał prof. dr hab. Wojciech Święcicki z Instytutu Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu nasz kraj importuje obecnie 2,2 mln ton śruty sojowej.

    Prognozy są takie, że produkcja zwierzęca w Polsce będzie wzrastać, a co idzie za tym, zwiększy się zapotrzebowanie na komponenty białkowe pasz. Dlatego trzeba poczynić wszelkie starania, by zamiast zwiększać dalszy import surowca głównie z USA czy Brazylii, polskim hodowcom zwierząt zaoferować rodzime białko. Naukowcy podali, że nasz kraj jest w stanie rocznie wyprodukować 650 tys. ton białka (z nasion strączkowych, śruty rzepakowej i suszonych wywarów zbożowych), co zaspokoiłoby potrzeby rynkowe w 50%.

    Jednak, by to było to możliwe, trzeba poczynić jeszcze wiele działań zarówno w zakresie popularyzacji nowych trendów w agrotechnice roślin strączkowych, o czym na spotkaniu mówił prof. dr hab. Jerzy Szukała z UP w Poznaniu. Trzeba też przekonać hodowców drobiu i trzody chlewnej do rodzimego białka. Ale, jak podkreślał prof. dr hab. Andrzej Rutkowski z UP w Poznaniu, nie chodzi tutaj tylko o to, by rolnicy uprawiali rośliny strączkowe i je bezpośrednio podawali tucznikom. Zdaniem specjalisty do spraw żywienia korzystniejszym rozwiązaniem jest sprzedaż wyprodukowanych nasion łubinu czy grochu do przetwórni paszowej, która przygotuje rolnikowi w pełni wartościowy - wysokobiałkowy koncentrat.

    Czytaj także: Zakaz importu GOM przesunięty KLIK

    To będzie możliwe tylko wtedy, gdy we współpracę z polskimi plantatorami strączkowych wejdą firmy paszowe. A one, póki co, nie są zainteresowane małymi partiami dostaw. W tym sektorze z kolei powinien zadziałać rząd, którego zadaniem byłoby stworzenie odpowiednich regulacji prawnych, nakładających na wytwórnie paszowe obowiązek zakupu rodzimego białka.

    Czytaj także:

    Po stronie państwa, jak przekonywał kolejny prelegent dr inż. Wojciech Mikulski z UP Poznań i Instytutu Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, powinno leżeć także wsparcie rolników uprawiających rośliny białkowe. Może to odbywać się w takiej formie, jaka obecnie funkcjonuje, a więc w ramach unijnych dopłat dodatkowych. Ważne jednak, by rolnik przed wysiewem miał informację jaką dopłatę otrzyma. Obecny system naliczania dopłat, który polega na dzieleniu zaplanowanej kwoty przez ilość zasianych hektarów sprowadza na producentów ryzyko, co jak to miało miejsce w roku 2015 spowodowało obniżeniem dopłat o 70% w stosunku do roku 2014. Z uwagi na to, że znaczna część obsianej powierzchni roślinami strączkowymi jest przyorywana rozważany jest system dopłat do nasion sprzedanych na rynku. 

    Na samym końcu łańcucha czynników wpływających na sukces zwiększenia wykorzystania rodzimego białka roślinnego jest przekonanie konsumenta do tego, że mięso wyprodukowane z tucznika skarmianego polskim łubinem lub grochem jest smaczniejsze, niż importowaną śrutą sojową. Jak wykazały bowiem badania przeprowadzone przez prof. Rutkowskiego żywienie trzody paszami opartymi na białku  krajowych roślin strączkowych poprawia opłacalność tuczu a uzyskane mięso ma lepsze właściwości smakowe. 

    • Tagi:
    • zakaz gmo
    • bobik
    • krajowe zrzeszenie producentów rzepaku i roślin białkowych
    • obniżenie płatności dla rolników
    • płatności dodatkowe
    • rośliny strączkowe
    • lucerna
    • bób
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Ceny tego warzywa są horrendalnie wysokie. Dlaczego?

    5 lipca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Owoce i warzywa

    Jak gotować bób, by zachować jego właściwości?

    26 maja 2025
    Inne uprawy

    Uprawa tych roślin sprzyja napowietrzaniu gleby i poprawia retencję wody

    16 marca 2025
    Pomoc unijna

    Będzie nowy ekoschemat obszarowy w 2025 roku? Znamy stawkę

    14 listopada 2024
    Inne uprawy

    Bobik - jak plonował w 2024 r.?

    8 października 2024
    Inne uprawy

    Rośliny strączkowe - jaki termin siewu?

    9 marca 2024
    Bydło i mleko

    2.600 ha, 1.400 krów i 250 koni - poznajcie Stadninę Koni Nowe Jankowice 

    25 grudnia 2023
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Co o nowym ministrze rolnictwa myślą rolnicy? Krajewski zabiera się do pracy
    25 lipca 2025
    Pomoc unijna
    Definicja aktywnego rolnika. Kiedy konkrety? Ministerstwo wyjaśnia
    25 lipca 2025
    Przepisy
    Bez tego certyfikatu ARiMR może odmówić dopłat. Jest nowa data! Zmiany od 2025?
    25 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności