Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
      Płacą 5 tys. zł od sztuki. Ten nabór dla rolników cały czas trwa
      Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]
      Dziś rusza nabór wniosków w ważnym programie dla rolników. O tym warto pamiętać
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek
      Wreszcie dobra wiadomość dla plantatorów buraków. Będzie, czym chronić rośliny
      Ten zabieg w zbożach jest ważny z handlowego i prawnego punktu widzenia
      Ekspert i rolnik radzą, jak uprawiać rośliny w czasach suszy rolniczej [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wiemy, ile można teraz dorobić do renty i emerytury. KRUS informuje
      W tym naborze ARiMR nie przyjmuje już wniosków. Zainteresowanie było spore
      Podwójna emerytura czy dodatek? Oto co przysługuje rolnikom dwuzawodowcom
      Premia dla młodego rolnika. Czy rodzic może zostawić sobie część gruntów?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Bez już przekwitł? Pospiesz się z tym zabiegiem, a za rok obsypie się kwiatami
      Posadź zamiast hortensji. Kwitnie równie pięknie, a jest łatwiejsza w uprawie
      Popularna w PRL-u dziś wraca do łask. "Płonąca miłość" kwitnie przez całe lato
      Gdzie te upały? Nowa prognoza pogody: W tych rejonach będzie najcieplej
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Od lat stawiają na strączkowe

Od lat stawiają na strączkowe

Inne 26 kwietnia 2016 07:00 Dorota Jańczak Aktualizacja: 26 kwietnia 2016 11:21
Od lat stawiają na strączkowe
Źródło: D.Jańczak
Rolnicy i naukowcy odpowiadają na pytanie: Czy warto uprawiać groch, łubin i bobiki?
Spis treści:

    Rolnicy i naukowcy odpowiadają na pytanie: Czy warto uprawiać groch, łubin i bobiki?

    W jaki sposób przekonać rolników do tego, by postawili na rośliny strączkowe? Jak zapewnić zbyt na ten surowiec?

    Krzysztof Harasiński z Gębic (woj. wielkopolskie) posiada gospodarstwo o wielkości 22 hektarów. Na 5 ha wysiewa łubin wąskolistny. Uprawą roślin strączkowych zajmuje się już od ponad 10 lat. Początkowo na jego polach rósł bobik. - Przeszedłem jednak na łubin, bo nie miałem technicznej możliwości zbioru bobiku - wyjaśnia. Stwierdzia, że obecnie coraz więcej mówi się o uprawie roślin strączkowych, ale w przeszłości ciężko było pozyskać specjalistyczną wiedzę na przykład na temat agrotechniki czy doboru odpowiednich odmian.

    - Głównie korzystałem z opracowań naukowych prof. Wojciecha Święcickiego - mówi Krzysztof Harasiński.

    Dlaczego zdecydował się na uprawę bobiku i łubinu? - Wynika to z najważniejszych zalet tych roślin. Warto je stosować w celu zmianowania zbóż, zwiększania ilości azotu w glebie. Rośliny te mają długie korzenie, dlatego działają jak naturalne spulchniacze. A poza tym wykorzystuję je jako własne białko do skarmiania tuczników – wymienia Krzysztof Harasiński. O lepszej kondycji gleby dzięki strączkowym, zdaniem rolnika, świadczy chociażby plon zbóż wysianych po łubinie.

    - W roku 2015 zebrałem po łubinie około 10 ton pszenicy z hektara, a sąsiedzi zbierali po 6 czy 7 ton. Dlatego jestem takim zwolennikiem tej rośliny - zaznacza rolnik z Wielkopolski.

    Krzysztof Harasiński dodaje, iż gdyby mógł zwiększyć ogólny areał gospodarstwa, z pewnością wysiewałby jeszcze więcej strączkowych. Dzięki temu w jeszcze większym stopniu skarmiałby swoje zwierzęta własnym białkiem i zaoszczędziłby na kupowanej śrucie sojowej. - Prosięta i warchlaki skarmiam śrutą sojową poekstrakcyjną, a tuczniki, na tyle, na ile wystarcza, swoim białkiem. Oczywiście pokarm dla zwierząt trzeba zbilansować, dlatego żywieniowiec, z którym współpracuje, ustala mi odpowiednie dawki. Ześrutowany łubin mieszam ze zbożami, jeśli jest taka potrzeba, dodaje też kupowane białko - wyjaśnił rolnik.

     

    Krzysztof Harasiński wiedzę wynikającą z wieloletniego doświadczenia porównał z informacjami przekazanymi przez naukowców podczas seminarium, które w marcu odbyło się w Zespole Szkół Rolniczych w Grabonogu (relacja WIDEO TUTAJ).

    Profesorowie z Instytutu Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przedstawili wyniki badań, które prowadzili w ostatnich latach w ramach programu "Zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego dla produkcji wysokiej jakości produktów zwierzęcych w warunkach zrównoważonego rozwoju". Chodziło w nim przede wszystkim o to, by sprawdzić, jakie są szanse na zwiększenie areału upraw roślin białkowych w Polsce po to, by jak najbardziej uniezależnić się od dostawców śruty sojowej spoza kraju. Jak wyjaśniał prof. dr hab. Wojciech Święcicki z Instytutu Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu nasz kraj importuje obecnie 2,2 mln ton śruty sojowej.

    Prognozy są takie, że produkcja zwierzęca w Polsce będzie wzrastać, a co idzie za tym, zwiększy się zapotrzebowanie na komponenty białkowe pasz. Dlatego trzeba poczynić wszelkie starania, by zamiast zwiększać dalszy import surowca głównie z USA czy Brazylii, polskim hodowcom zwierząt zaoferować rodzime białko. Naukowcy podali, że nasz kraj jest w stanie rocznie wyprodukować 650 tys. ton białka (z nasion strączkowych, śruty rzepakowej i suszonych wywarów zbożowych), co zaspokoiłoby potrzeby rynkowe w 50%.

     

    Jednak, by to było to możliwe, trzeba poczynić jeszcze wiele działań zarówno w zakresie popularyzacji nowych trendów w agrotechnice roślin strączkowych, o czym na spotkaniu mówił prof. dr hab. Jerzy Szukała z UP w Poznaniu. Trzeba też przekonać hodowców drobiu i trzody chlewnej do rodzimego białka. Ale, jak podkreślał prof. dr hab. Andrzej Rutkowski z UP w Poznaniu, nie chodzi tutaj tylko o to, by rolnicy uprawiali rośliny strączkowe i je bezpośrednio podawali tucznikom. Zdaniem specjalisty do spraw żywienia korzystniejszym rozwiązaniem jest sprzedaż wyprodukowanych nasion łubinu czy grochu do przetwórni paszowej, która przygotuje rolnikowi w pełni wartościowy - wysokobiałkowy koncentrat.

    Czytaj także: Zakaz importu GOM przesunięty KLIK

    To będzie możliwe tylko wtedy, gdy we współpracę z polskimi plantatorami strączkowych wejdą firmy paszowe. A one, póki co, nie są zainteresowane małymi partiami dostaw. W tym sektorze z kolei powinien zadziałać rząd, którego zadaniem byłoby stworzenie odpowiednich regulacji prawnych, nakładających na wytwórnie paszowe obowiązek zakupu rodzimego białka.

    Czytaj także:

    Po stronie państwa, jak przekonywał kolejny prelegent dr inż. Wojciech Mikulski z UP Poznań i Instytutu Genetyki Roślin Polskiej Akademii Nauk, powinno leżeć także wsparcie rolników uprawiających rośliny białkowe. Może to odbywać się w takiej formie, jaka obecnie funkcjonuje, a więc w ramach unijnych dopłat dodatkowych. Ważne jednak, by rolnik przed wysiewem miał informację jaką dopłatę otrzyma. Obecny system naliczania dopłat, który polega na dzieleniu zaplanowanej kwoty przez ilość zasianych hektarów sprowadza na producentów ryzyko, co jak to miało miejsce w roku 2015 spowodowało obniżeniem dopłat o 70% w stosunku do roku 2014. Z uwagi na to, że znaczna część obsianej powierzchni roślinami strączkowymi jest przyorywana rozważany jest system dopłat do nasion sprzedanych na rynku. 

    Na samym końcu łańcucha czynników wpływających na sukces zwiększenia wykorzystania rodzimego białka roślinnego jest przekonanie konsumenta do tego, że mięso wyprodukowane z tucznika skarmianego polskim łubinem lub grochem jest smaczniejsze, niż importowaną śrutą sojową. Jak wykazały bowiem badania przeprowadzone przez prof. Rutkowskiego żywienie trzody paszami opartymi na białku  krajowych roślin strączkowych poprawia opłacalność tuczu a uzyskane mięso ma lepsze właściwości smakowe. 

     

    • Tagi:
    • zakaz gmo
    • bobik
    • krajowe zrzeszenie producentów rzepaku i roślin białkowych
    • obniżenie płatności dla rolników
    • płatności dodatkowe
    • rośliny strączkowe
    • lucerna
    • bób
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Jak gotować bób, by zachować jego właściwości?

    26 maja 2025
    Inne uprawy

    Uprawa tych roślin sprzyja napowietrzaniu gleby i poprawia retencję wody

    16 marca 2025
    Pomoc unijna

    Będzie nowy ekoschemat obszarowy w 2025 roku? Znamy stawkę

    14 listopada 2024
    Inne uprawy

    Bobik - jak plonował w 2024 r.?

    8 października 2024
    Inne uprawy

    Rośliny strączkowe - jaki termin siewu?

    9 marca 2024
    Bydło i mleko

    2.600 ha, 1.400 krów i 250 koni - poznajcie Stadninę Koni Nowe Jankowice 

    25 grudnia 2023
    Inne uprawy

    Bobik 2023 - które odmiany plonowały najwyżej? Sprawdź listę!

    20 grudnia 2023
    Inne uprawy

    Jak dobierać odmiany bobowatych? [EKSPERCI RADZĄ]

    5 listopada 2023
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Bieżąca sytuacja na rynku wieprzowym. Zmiany? Niewielkie, ale są
    4 czerwca 2025
    Uprawy
    Wtórne kwitnienie w rzepaku. Co robić? Jakie preparaty w ramach desykacji?
    4 czerwca 2025
    Newsy
    KOWR ogłasza przetarg na dzierżawę dużego gospodarstwa o wartości 48 mln zł
    4 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy