Obrzękówka trzody chlewnej
Choroba obrzękowa zależy w dużej mierze od sposobu żywienia trzody chlewnej. Co trzeba o niej wiedzieć?
Choroba wywoływana jest przez toksyny werotoksycznych szczepów bakterii E. coli. Występują one powszechnie w chlewni, gdyż tworzą u zdrowych zwierząt florę fekalną. Do zakażenia chorobą obrzękową dochodzi zwykle od 7 do 14 dni po odsadzeniu prosiąt.
Charakterystycznymi objawami są obrzęki czoła, nosa, powiek, a także w żołądku i jelitach. Jednak pierwszym typowym symptomem występującym u części chorych zwierząt jest krótkotrwała biegunka. Prosięta również tracą apetyt. Następstwem tego są duszności i ogólne problemy z oddychaniem. Młode osobniki chrapliwie kwiczą oraz otwierają jamę ustną. U prosiąt w miarę rozwoju choroby pojawiają się konwulsje, niedowłady oraz porażenia kończyn. Występują również obrzęki powiek oraz innych narządów. W końcowym etapie zakażenia u zwierząt widoczne są objawy śpiączki.
Podstawowym czynnikiem rozwoju tej choroby są błędy żywieniowe, które popełnione zostały w okresie przed i po odsadzeniu. Prosięta w każdym etapie swojego życia muszą mieć odpowiednio zbilansowaną dietę, a kojce dla nich przeznaczone powinny być jak najlepiej przygotowane - mówi Konrad Saweczko, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Lubartowie.
Chcąc zapobiec wystąpieniu choroby obrzękowej świń, rolnik powinien przede wszystkim podawać prosiętom najlepszej jakości paszę. Mona także profilaktycznie podawać w stadach, gdzie pomimo doskonałej opieki i zarządzania krytycznym okresem odsadzenia, nadal masowo pojawiają się przypadki choroby obrzękowej.
Choroba obrzękowa jest infekcją mało zaraźliwą. Zachorowalność w stadzie wynosi ok. 15%. Niestety śmiertelność chorych osobników jest bardzo wysoka i sięga blisko 90% osobników!
ZOBACZ TAKŻE: Wybudowali chlewnię i podwoili produkcję
- Tagi:
- obrzękówka
- choroby
- prosięta