Zamknięcie dużej przetwórni ziemniaków w Niemczech. Rolnicy stracą kontrakty?

O problemach niemieckiego producenta donosi portalspozywczy.pl, opierając się na informacjach podanych przez niemiecką prasę. Grocholl jest jedną z największych firm działających w Kalbe, mieście zlokalizowanym na północy Niemiec (w Saksonii-Anhalt).
Niemiecka marka Grocholl zamyka jeden z zakładów
Informacja o zamknięciu fabryki została podana przez przedstawicieli spółki-matki Heilmann. Główną przyczyną zakończenia działalności marki okazały się zwiększone koszty produkcji, rosnące koszty operacyjne, wyższe płace oraz inflacja. Działalność fabryki stała się w ostatnim czasie nieopłacalna, a prawnik spółki Heilmann poinformował, że marka nie widzi już żadnych perspektyw gospodarczych. W konsekwencji zamknięcia zakładu ok. 50 pracowników ma zostać przeniesionych do - zarządzanego przez spółkę - zakładu w Uelzen. Marka nie podjęła jeszcze decyzji odnośnie dalszych losów fabryki zlokalizowanej w Kalbe. Zapowiadane zmiany dotkną zarówno pracowników, jak i lokalnych dostawów produktów rolnych.
Przetwórstwo ziemniaków przestaje być opłacalne?
Jak wyjaśnia niemiecki portal mdr.de trzy lata temu Grocholl zamknął główny zakład, zlokalizowany w Clenze, w Dolnej Saksonii. Od sześciu lat Grocholl należy do grupy przedsiębiorstw Heilmann. Fabryka zlokalizowana w Kalbe zajmowała się m.in. obieraniem, krojeniem i obróbką ziemniaków. Jak informuje marka, zakłady należące do firmy przyjmowały dziennie nawet do 500 ton świeżych ziemniaków. Regularność dostaw zapewniała grupa 150 lokalnych rolników, z którymi firma podpisała kontrakty. Marka nie poinformowała jeszcze, jak zamknięcie produkcji wpłynie na dostawców. Firma skupia się na razie na zapewnieniu pracy osobom zatrudnionym dotychczas w zakładzie produkcyjnym w Kalbe.
Czytaj też: Czy kiełkujące ziemniaki nadają się do jedzenia? Rozwiewamy wątpliwości
Naciska na jakość i optymalizację procesu produkcji
Marka Grocholl szczyciła się uważnością na wysoką jakość przyjmowanych produktów i sprawność procesu produkcji. Jak podaje firma, od momentu przyjęcia dostawy produktów od rolników do momentu złożenia gotowego produktu (po obróbce) w magazynie upływało nie więcej niż 24 godziny. Rolnicy odpowiedzialni za dostawy przechowywali świeże produkty w nowoczesnych przechowalniach, które zapewniały optymalny poziom wilgotności i temperatury. Grocholl ma na koncie wiele nagród branżowych, w tym m.in. nagrodę Niemieckiego Towarzystwa Rolniczego (The German Agricultural Society DLG). Marka działała na niemieckim rynku od ponad 50 lat. Produkty ziemniaczane przygotowywano już w latach 60. Zakład produkcyjny w Kalbe (Milde) działał od lat 90., a w kolejnych latach był rozwijany i modernizowany. W 2014 roku marka świętowała 50-lecie działalności.
Czytaj też: Wyjazdy rolników do sanatorium KRUS. "Jedni jadą od razu, inni czekają latami"