Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach. Nowa moda uratuje rolników?
Do tej pory słabej jakości ryż uprawiany przez greckich rolników był wyrzucany lub wykorzystywany jako pasza dla zwierząt. Jednak problemy, z którymi borykają się oni w ostatnim czasie, sprawiły, że znaleźli dla niego nowe zastosowanie. Dodatkowym źródłem dochodu stały się wesela.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie warto marnować pełnowartościowego ryżu
Nawet 200 ton jadalnego, pełnoziarnistego ryżu marnuje się w Grecji w związku z tradycją obsypywania ryżem nowożeńców. Tego rodzaju praktyka to wyrzucanie czegoś, co można byłoby wykorzystać jako pożywienie.
Czytaj też: Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
Christos Gatzaras, 52-letni rolnik i szef producentów ryżu w spółdzielni w Chalastrze w północnej Grecji, cytowany przez Reuters, powiedział, że w sytuacji, gdy występuje niedożywienie, wyrzucanie w ten sposób ryżu jest niesprawiedliwe.
Wspomniana spółdzielnia w ramach nowego pomysłu zaczęła wykorzystywać łamany, nienadający się do spożycia ryż, który jest pakowany i sprzedawany jako ryż ślubny. Od maja udało im się sprzedać już ponad trzy tony.
Problemy greckich rolników
Grecja eksportuje większość swojej rocznej produkcji ryżu, która wynosi 250 000 ton. Jest trzecim co do wielkości producentem ryżu w Unii Europejskiej. Sytuacja jest jednak trudna, a konkurencja silna – tani importowany ryż z Azji Południowej to mocny przeciwnik. Ponadto niedawne susze w obszarach rolniczych Grecji także nie poprawiają sytuacji.
„Stawiamy czoła wielu trudnościom, koszty gwałtownie wzrosły, jesteśmy pod dużą presją” – podsumował sytuację 34-letni rolnik Vasilis Matziounis, popierający pomysł sprzedaży ryżu ślubnego.
Czytaj też: Nietypowy pomysł uratował gospodarstwo. Nowy biznes był strzałem w dziesiątkę
Ślubny ryż pozwoli zarobić i zmniejszy marnotrawstwo
Z racji tego, że w Grecji odbywają się dziesiątki tysięcy ślubów – zarówno kościelnych, jak i cywilnych – co roku marnuje się bardzo dużo jadalnego ryżu, by dotrzymać tradycji.
Choć, jak zauważa Giannis Gogos, szef sprzedaży w głównej spółdzielni w Chalastrze, niektórzy z pewnością nadal będą sypać jadalny ryż, nowa inicjatywa może zmniejszyć jego marnotrawstwo.
Aktualnie łamany ryż, czyli taki, który został uszkodzony przy zbiorach lub przetwarzaniu, stanowi 9 proc. greckiego eksportu ryżu. Jego sprzedaż ma pomóc w pobudzeniu tego sektora.
- Tagi:
- grecja
- greccy rolnicy
- ryż
- łamany ryż





























