Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
      Koszenie kukurydzy na kiszonkę. Ile kosztuje usługa w 2025 r.?
      Ceny pszenicy w ciągu 5 lat spadły o 0,4%, a nawozów - wzrosły o 74%. Co z opłacalnością?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
      Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
      Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
      Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
      Przybywa problemów na plantacjach buraka. Mamy nowe chwasty. Dlaczego?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
      Krytyczne głosy o zmianach w “aktywnym rolniku”: “to nękanie małych gospodarstw"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
      Trik na idealny czosnek. Wystarczy, że posadzisz go w tych dniach
      Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci
      Niemcy ofiarą ślimaka-prankstera. Rolnikom i ogrodnikom nie jest do śmiechu
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • I Święto Traw z De Heus

Newsy

Święto Traw z firmą De Heus

  • 1/3
  • następne zdjęcie
Źródło: Jarosław Matuszczak

Dobra genetyka w oborach stymuluje wysoką wydajność, a to wymaga od hodowców, by coraz większą uwagę zwracali na przygotowanie bardzo dobrych pasz objętościowych - podkreślili organizatorzy I edycji Święta Traw.

Impreza odbyła się w Wielkopolskich Raszewach na terenie rodzinnego gospodarstwa Państwa Abramowiczów. Dedykowana była producentom mleka oraz hodowcom bydła opasowego. Hasłem przewodnim wydarzenia, jak można się domyślić była trawa, jej rola jako pasza objętościowa oraz jako ważne źródło białka i energii w dawkach żywieniowych.

Kluczową częścią Święta Traw z De Heus był panel prezentacyjny na którym każda z uczestniczących w wydarzeniu firm pokazała na co należy zwracać uwagę by nasza sianokiszonka była wysokiej jakości.

W swojej prezentacji Małgorzata Przybylak z firmy Barenbrug zwróciła uwagę na właściwy dobór odmian traw do jakości gleby oraz warunków panujących na areale przeznaczonym do założenia użytku. Podkreśliła również jak ważna jest systematyczna renowacja już istniejących użytków. -  W tym temacie od wielu lat, De Heus współpracuje z firmą Barenbrug - prowadząc program Opti Grass, który pomaga hodowcy unikać błędów w zrobieniu najwyższej jakości sianokiszonki, począwszy od przygotowania gleby poprzez zasiew do zbioru. Gospodarstwo Państwa Abramowiczów jest bardzo dobrym przykładem, że systematyczna praca i dbanie o łąki przynosi wymierne efekty w postaci dobrej jakości sianokiszonki - informuje Jarosław Matuszczak, specjalista ds. bydła w firmie De Heus.

Następnie ekspert Feed Academy firmy De Heus - Marcin Kryger przeprowadził hodowców przez wszystkie etapy rozwoju - od cielaka do wysokowydajnej, zdrowej krowy. Wskazał na podstawowe błędy jakie popełniamy w odchowie cieląt, pokazując jednocześnie co możemy zrobić by ich unikać.

Firma Timac Agro zwróciła uwagę hodowców na właściwe nawożenie oraz pielęgnacje użytków, co ma również bardzo duże znaczenie w żywieniu zwierząt. Niewłaściwie prowadzona gospodarka nawozowa powoduje, że w paszach objętościowych mamy nadmiar związków azotowych bądź niedobory składników mikro-makro.

Na koniec imprezy odbył się pokaz i krótka prezentacja ciągników oraz maszyn firmy Toral Gostyń. Hodowcy mogli osobiście zasiąść w najnowocześniejszych modelach Fendta oraz Valtry i sprawdzić jak maszyny sprawują się w warunkach polowych, a przedstawiciel Agrotechniki Owczarek zaprezentował nowej generacji siewnik do podsiewu oraz zasiewu traw oraz poziomy wóz paszowy Celikel, pokazując przy tym jak powinien wyglądać prawidłowo zrobiony TMR.

Impreza miała miejsce 20 maja i zgromadziła ok 200 hodowców bydła i producentów mleka.

Kiedy pojawił się pomysł na zorganizowanie wydarzenia opowiedział nam Adrian Adamczak - specjalista ds. bydła w firmie De Heus.

-  Idea imprezy zrodziła się po spotkaniu doradców żywieniowych firmy De Heus pół roku temu. Wspólnie doszliśmy do wniosku, że jest to jeden z elementów, który ma bardzo istotny wpływ na produkcję mleka, a jednocześnie jest odstawiany na - bok bo są inne priorytety.  Dobra genetyka w oborach stymuluje wysoką wydajność, a to wymaga od hodowców, by coraz większą uwagę zwracali na przygotowanie bardzo dobrych pasz objętościowych.

Wydarzenie współorganizowały firmy - De Heus, Barenbrug, Toral Gostyń, Timac Agro oraz Agrotechnika Owczarek.

ZOBACZ TAKŻE: Dzień Mlecznej Fermy za nami!

  • 1/3
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Ceny rolnicze
Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
15 września 2025
Analizy rynkowe
Czy warto czekać ze sprzedażą zboża?
15 września 2025
Prawo i finanse
Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
15 września 2025
Najnowsze
Newsy
Dyrektor instytutu miał przyjąć łapówkę. Odwołany przez ministra Krajewskiego
15 września 2025
Newsy
Przeterminowana żywność nie wjechała do Polski. Co zablokowała inspekcja?
14 września 2025
Newsy
Nie żyje rolnik poturbowany przez byki
12 września 2025
Newsy
Śmierć pod ciągnikiem rolniczym
12 września 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności