Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To nie koniec spadku cen tucznika. Eksperci prognozują
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
      Od przekazania tych informacji rolnicy nie uciekną. Została ostatnia chwila by zrobić to samemu
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
      Ogromna suszarnia i magazyn na 10 tys. ton zbóż. Odwiedzamy oddział Elewarru [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Ruszył ważny nabór. Nawet 2400 zł do hektara. Do ARiMR spływają wnioski
      Ogromne ssanie na grunty rolne. W tym roku padnie rekord?
      Kilkaset zł więcej do emerytury z KRUS? O tych kwotach rolnicy często zapominają
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
      Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
      Dwa razy w roku zmienia kolor na czerwony. To hit ogrodników
      Krzew, który "płonie" czerwienią. Zimą wygląda wyjątkowo ciekawie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • I Święto Traw z De Heus

Newsy

Święto Traw z firmą De Heus

  • 1/3
  • następne zdjęcie
Źródło: Jarosław Matuszczak

Dobra genetyka w oborach stymuluje wysoką wydajność, a to wymaga od hodowców, by coraz większą uwagę zwracali na przygotowanie bardzo dobrych pasz objętościowych - podkreślili organizatorzy I edycji Święta Traw.

Impreza odbyła się w Wielkopolskich Raszewach na terenie rodzinnego gospodarstwa Państwa Abramowiczów. Dedykowana była producentom mleka oraz hodowcom bydła opasowego. Hasłem przewodnim wydarzenia, jak można się domyślić była trawa, jej rola jako pasza objętościowa oraz jako ważne źródło białka i energii w dawkach żywieniowych.

Kluczową częścią Święta Traw z De Heus był panel prezentacyjny na którym każda z uczestniczących w wydarzeniu firm pokazała na co należy zwracać uwagę by nasza sianokiszonka była wysokiej jakości.

W swojej prezentacji Małgorzata Przybylak z firmy Barenbrug zwróciła uwagę na właściwy dobór odmian traw do jakości gleby oraz warunków panujących na areale przeznaczonym do założenia użytku. Podkreśliła również jak ważna jest systematyczna renowacja już istniejących użytków. -  W tym temacie od wielu lat, De Heus współpracuje z firmą Barenbrug - prowadząc program Opti Grass, który pomaga hodowcy unikać błędów w zrobieniu najwyższej jakości sianokiszonki, począwszy od przygotowania gleby poprzez zasiew do zbioru. Gospodarstwo Państwa Abramowiczów jest bardzo dobrym przykładem, że systematyczna praca i dbanie o łąki przynosi wymierne efekty w postaci dobrej jakości sianokiszonki - informuje Jarosław Matuszczak, specjalista ds. bydła w firmie De Heus.

Następnie ekspert Feed Academy firmy De Heus - Marcin Kryger przeprowadził hodowców przez wszystkie etapy rozwoju - od cielaka do wysokowydajnej, zdrowej krowy. Wskazał na podstawowe błędy jakie popełniamy w odchowie cieląt, pokazując jednocześnie co możemy zrobić by ich unikać.

Firma Timac Agro zwróciła uwagę hodowców na właściwe nawożenie oraz pielęgnacje użytków, co ma również bardzo duże znaczenie w żywieniu zwierząt. Niewłaściwie prowadzona gospodarka nawozowa powoduje, że w paszach objętościowych mamy nadmiar związków azotowych bądź niedobory składników mikro-makro.

Na koniec imprezy odbył się pokaz i krótka prezentacja ciągników oraz maszyn firmy Toral Gostyń. Hodowcy mogli osobiście zasiąść w najnowocześniejszych modelach Fendta oraz Valtry i sprawdzić jak maszyny sprawują się w warunkach polowych, a przedstawiciel Agrotechniki Owczarek zaprezentował nowej generacji siewnik do podsiewu oraz zasiewu traw oraz poziomy wóz paszowy Celikel, pokazując przy tym jak powinien wyglądać prawidłowo zrobiony TMR.

Impreza miała miejsce 20 maja i zgromadziła ok 200 hodowców bydła i producentów mleka.

Kiedy pojawił się pomysł na zorganizowanie wydarzenia opowiedział nam Adrian Adamczak - specjalista ds. bydła w firmie De Heus.

-  Idea imprezy zrodziła się po spotkaniu doradców żywieniowych firmy De Heus pół roku temu. Wspólnie doszliśmy do wniosku, że jest to jeden z elementów, który ma bardzo istotny wpływ na produkcję mleka, a jednocześnie jest odstawiany na - bok bo są inne priorytety.  Dobra genetyka w oborach stymuluje wysoką wydajność, a to wymaga od hodowców, by coraz większą uwagę zwracali na przygotowanie bardzo dobrych pasz objętościowych.

Wydarzenie współorganizowały firmy - De Heus, Barenbrug, Toral Gostyń, Timac Agro oraz Agrotechnika Owczarek.

ZOBACZ TAKŻE: Dzień Mlecznej Fermy za nami!

  • 1/3
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Hodowla
Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
7 grudnia 2025
Newsy
Wkrótce mogą zakazać tej hodowli. Trwają konsultacje
7 grudnia 2025
KRUS
Kiedy komornik może zająć emeryturę z KRUS? Jakie są limity? Przykładowe kwoty
7 grudnia 2025
Najnowsze
Newsy
Ta sprawa budzi poruszenie wśród rolników. Trefne przeglądy opryskiwaczy
7 grudnia 2025
Newsy
W szczególnym przypadku zwolnienie z płyty obornikowej. Ministerstwo wyjaśnia
7 grudnia 2025
Newsy
Wkrótce mogą zakazać tej hodowli. Trwają konsultacje
7 grudnia 2025
Newsy
Transport serów zatrzymany. Kontrola ujawniła szereg nieprawidłowości
6 grudnia 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności