Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Umowy dzierżawy ziemi po nowemu. “Te zmiany mogą mieć poważne konsekwencje dla rolników”
      BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
      Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • I Święto Traw z De Heus

Newsy

Święto Traw z firmą De Heus

  • 1/3
  • następne zdjęcie
Źródło: Jarosław Matuszczak

Dobra genetyka w oborach stymuluje wysoką wydajność, a to wymaga od hodowców, by coraz większą uwagę zwracali na przygotowanie bardzo dobrych pasz objętościowych - podkreślili organizatorzy I edycji Święta Traw.

Impreza odbyła się w Wielkopolskich Raszewach na terenie rodzinnego gospodarstwa Państwa Abramowiczów. Dedykowana była producentom mleka oraz hodowcom bydła opasowego. Hasłem przewodnim wydarzenia, jak można się domyślić była trawa, jej rola jako pasza objętościowa oraz jako ważne źródło białka i energii w dawkach żywieniowych.

Kluczową częścią Święta Traw z De Heus był panel prezentacyjny na którym każda z uczestniczących w wydarzeniu firm pokazała na co należy zwracać uwagę by nasza sianokiszonka była wysokiej jakości.

W swojej prezentacji Małgorzata Przybylak z firmy Barenbrug zwróciła uwagę na właściwy dobór odmian traw do jakości gleby oraz warunków panujących na areale przeznaczonym do założenia użytku. Podkreśliła również jak ważna jest systematyczna renowacja już istniejących użytków. -  W tym temacie od wielu lat, De Heus współpracuje z firmą Barenbrug - prowadząc program Opti Grass, który pomaga hodowcy unikać błędów w zrobieniu najwyższej jakości sianokiszonki, począwszy od przygotowania gleby poprzez zasiew do zbioru. Gospodarstwo Państwa Abramowiczów jest bardzo dobrym przykładem, że systematyczna praca i dbanie o łąki przynosi wymierne efekty w postaci dobrej jakości sianokiszonki - informuje Jarosław Matuszczak, specjalista ds. bydła w firmie De Heus.

Następnie ekspert Feed Academy firmy De Heus - Marcin Kryger przeprowadził hodowców przez wszystkie etapy rozwoju - od cielaka do wysokowydajnej, zdrowej krowy. Wskazał na podstawowe błędy jakie popełniamy w odchowie cieląt, pokazując jednocześnie co możemy zrobić by ich unikać.

Firma Timac Agro zwróciła uwagę hodowców na właściwe nawożenie oraz pielęgnacje użytków, co ma również bardzo duże znaczenie w żywieniu zwierząt. Niewłaściwie prowadzona gospodarka nawozowa powoduje, że w paszach objętościowych mamy nadmiar związków azotowych bądź niedobory składników mikro-makro.

Na koniec imprezy odbył się pokaz i krótka prezentacja ciągników oraz maszyn firmy Toral Gostyń. Hodowcy mogli osobiście zasiąść w najnowocześniejszych modelach Fendta oraz Valtry i sprawdzić jak maszyny sprawują się w warunkach polowych, a przedstawiciel Agrotechniki Owczarek zaprezentował nowej generacji siewnik do podsiewu oraz zasiewu traw oraz poziomy wóz paszowy Celikel, pokazując przy tym jak powinien wyglądać prawidłowo zrobiony TMR.

Impreza miała miejsce 20 maja i zgromadziła ok 200 hodowców bydła i producentów mleka.

Kiedy pojawił się pomysł na zorganizowanie wydarzenia opowiedział nam Adrian Adamczak - specjalista ds. bydła w firmie De Heus.

-  Idea imprezy zrodziła się po spotkaniu doradców żywieniowych firmy De Heus pół roku temu. Wspólnie doszliśmy do wniosku, że jest to jeden z elementów, który ma bardzo istotny wpływ na produkcję mleka, a jednocześnie jest odstawiany na - bok bo są inne priorytety.  Dobra genetyka w oborach stymuluje wysoką wydajność, a to wymaga od hodowców, by coraz większą uwagę zwracali na przygotowanie bardzo dobrych pasz objętościowych.

Wydarzenie współorganizowały firmy - De Heus, Barenbrug, Toral Gostyń, Timac Agro oraz Agrotechnika Owczarek.

ZOBACZ TAKŻE: Dzień Mlecznej Fermy za nami!

  • 1/3
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Pomoc unijna
BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
15 listopada 2025
Przepisy
Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
15 listopada 2025
Przepisy
Rolnicy zarabiają 5 tys. zł na ha. Absurd? Jest szansa na zmiany w obliczeniach
15 listopada 2025
Najnowsze
Pomoc unijna
BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
15 listopada 2025
Newsy
Minister rolnictwa mówi, że dba o swój "interes" i pyta: "a ty masz jaja, żeby się zbadać?"
15 listopada 2025
Newsy
Aktywiści zagrażają gospodarstwom? Związek radzi rolnikom, jak się przygotować
15 listopada 2025
Przepisy
Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
15 listopada 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności