Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
      Jak wykazać, że jestem spadkobiercą? Jakie dokumenty potwierdzają, że nabyłem spadek?
      Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz dość kapryśnych storczyków? Ta roślina to nowa królowa parapetów
      Wrzuć trzy kostki lodu do doniczki. Efekt na storczyku cię zaskoczy
      Puste miejsce przy stole wcale nie było dla wędrowca. Prawda o dawnym zwyczaju
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • I Święto Traw z De Heus

Newsy

Święto Traw z firmą De Heus

  • 1/3
  • następne zdjęcie
Źródło: Jarosław Matuszczak

Dobra genetyka w oborach stymuluje wysoką wydajność, a to wymaga od hodowców, by coraz większą uwagę zwracali na przygotowanie bardzo dobrych pasz objętościowych - podkreślili organizatorzy I edycji Święta Traw.

Impreza odbyła się w Wielkopolskich Raszewach na terenie rodzinnego gospodarstwa Państwa Abramowiczów. Dedykowana była producentom mleka oraz hodowcom bydła opasowego. Hasłem przewodnim wydarzenia, jak można się domyślić była trawa, jej rola jako pasza objętościowa oraz jako ważne źródło białka i energii w dawkach żywieniowych.

Kluczową częścią Święta Traw z De Heus był panel prezentacyjny na którym każda z uczestniczących w wydarzeniu firm pokazała na co należy zwracać uwagę by nasza sianokiszonka była wysokiej jakości.

W swojej prezentacji Małgorzata Przybylak z firmy Barenbrug zwróciła uwagę na właściwy dobór odmian traw do jakości gleby oraz warunków panujących na areale przeznaczonym do założenia użytku. Podkreśliła również jak ważna jest systematyczna renowacja już istniejących użytków. -  W tym temacie od wielu lat, De Heus współpracuje z firmą Barenbrug - prowadząc program Opti Grass, który pomaga hodowcy unikać błędów w zrobieniu najwyższej jakości sianokiszonki, począwszy od przygotowania gleby poprzez zasiew do zbioru. Gospodarstwo Państwa Abramowiczów jest bardzo dobrym przykładem, że systematyczna praca i dbanie o łąki przynosi wymierne efekty w postaci dobrej jakości sianokiszonki - informuje Jarosław Matuszczak, specjalista ds. bydła w firmie De Heus.

Następnie ekspert Feed Academy firmy De Heus - Marcin Kryger przeprowadził hodowców przez wszystkie etapy rozwoju - od cielaka do wysokowydajnej, zdrowej krowy. Wskazał na podstawowe błędy jakie popełniamy w odchowie cieląt, pokazując jednocześnie co możemy zrobić by ich unikać.

Firma Timac Agro zwróciła uwagę hodowców na właściwe nawożenie oraz pielęgnacje użytków, co ma również bardzo duże znaczenie w żywieniu zwierząt. Niewłaściwie prowadzona gospodarka nawozowa powoduje, że w paszach objętościowych mamy nadmiar związków azotowych bądź niedobory składników mikro-makro.

Na koniec imprezy odbył się pokaz i krótka prezentacja ciągników oraz maszyn firmy Toral Gostyń. Hodowcy mogli osobiście zasiąść w najnowocześniejszych modelach Fendta oraz Valtry i sprawdzić jak maszyny sprawują się w warunkach polowych, a przedstawiciel Agrotechniki Owczarek zaprezentował nowej generacji siewnik do podsiewu oraz zasiewu traw oraz poziomy wóz paszowy Celikel, pokazując przy tym jak powinien wyglądać prawidłowo zrobiony TMR.

Impreza miała miejsce 20 maja i zgromadziła ok 200 hodowców bydła i producentów mleka.

Kiedy pojawił się pomysł na zorganizowanie wydarzenia opowiedział nam Adrian Adamczak - specjalista ds. bydła w firmie De Heus.

-  Idea imprezy zrodziła się po spotkaniu doradców żywieniowych firmy De Heus pół roku temu. Wspólnie doszliśmy do wniosku, że jest to jeden z elementów, który ma bardzo istotny wpływ na produkcję mleka, a jednocześnie jest odstawiany na - bok bo są inne priorytety.  Dobra genetyka w oborach stymuluje wysoką wydajność, a to wymaga od hodowców, by coraz większą uwagę zwracali na przygotowanie bardzo dobrych pasz objętościowych.

Wydarzenie współorganizowały firmy - De Heus, Barenbrug, Toral Gostyń, Timac Agro oraz Agrotechnika Owczarek.

ZOBACZ TAKŻE: Dzień Mlecznej Fermy za nami!

  • 1/3
  • następne zdjęcie
Wieści Rolnicze
Warto wiedzieć
Owoce i warzywa
Ma masę roboty w 8 tunelach z warzywami, a marzy o kolejnych [VIDEO]
25 grudnia 2025
Pomoc unijna
2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
25 grudnia 2025
Przepisy
Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
25 grudnia 2025
Najnowsze
Newsy
Te trzy rośliny skutecznie usuwają toksyny. Idealny wybór do twojej sypialni
25 grudnia 2025
Newsy
Agrotech 2026. Maszyny przyszłości z systemami precyzyjnymi
24 grudnia 2025
Newsy
Wzrost kar za brak OC na ciągniki w 2026 r. Zobacz, ile zapłacisz w 2026?
24 grudnia 2025
Newsy
Wiemy, kiedy startuje jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
23 grudnia 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
[email protected]
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Konkursy
  • Deklaracja dostępności