Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny pszenicy w ciągu 5 lat spadły o 0,4%, a nawozów - wzrosły o 74%. Co z opłacalnością?
      Ceny w skupach drastycznie spadną? Ta decyzja uderza w producentów trzody chlewnej
      Aktualne ceny drobiu. Ile kosztują?
      Ceny kukurydzy na kiszonkę na pniu. Ilu jest kupujących?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe wydarzenie w kalendarzu imprez rolniczych - Agro FARMA Expo 2025
      Dobra wiadomość dla hodowców. Te zgłoszenia będą jeszcze "po staremu". Do kiedy?
      Znów wykryto ognisko groźnej choroby
      Pierwszy Kongres Produkcji Świń - Żnin 2025
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nordzucker Polska rusza z kampanią cukrowniczą. Jakie prognozy plonowania?
      Obowiązek prowadzenia elektronicznej ewidencji ŚOR będzie odroczony?
      Ten szkodnik atakuje teraz maliny. Trzeba reagować
      Co posiać, żeby sypało? Mamy niezależne wyniki plonowania żyta ozimego 2025
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Obowiązek prowadzenia elektronicznej ewidencji ŚOR będzie odroczony?
      1500 zł miesięcznie dla studentów pierwszego roku. Gdzie i jak zdobyć pieniądze?
      AgroFood Forum 2025 – najważniejsze wyzwania dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej
      Rolnicy zyskają więcej czasu na wyjście z tarapatów finansowych?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Sekret na bujne i gęste trawy ozdobne. Wrzesień to świetny moment na ten zabieg
      To idealny czas na sadzenie paproci w ogrodzie. Będą bujnie rosnąć
      Wymieszaj z wodą i podlej bluszcz. Będzie gęsty i soczyście zielony
      Koniecznie posadź we wrześniu. Na wiosnę szybko stworzy piękną, kwitnącą ścianę
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?

Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?

Newsy 21 lutego 2025 07:49 Anna Rogalska
Ile mięsa spożywają Polacy? Które kupują najchętniej?
Ile mięsa spożywają Polacy? Które kupują najchętniej?
Źródło: Adobe Stock
Spożycie mięsa wśród Polaków jest wysokie, choć wiele osób zaczyna je ograniczać. Największą popularnością cieszy się szczególnie jeden rodzaj mięsa. Sprawdzono także, gdzie najchętniej kupujemy mięsne produkty i czym kierujemy się przy ich wyborze.
Spis treści:

    Dla większości Polaków mięso jest stałym elementem diety - potwierdza to badanie konsumenckie przeprowadzone przez SW Research dla Związku Polskie Mięso. Najchętniej kupujemy drób, drugim najczęstszym wyborem jest wieprzowina. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Ile mięsa jedzą Polacy? 

    Jak wynika z najnowszego badania, dla 57 proc. Polaków mięso jest stałym elementem diety. Najwięcej zwolenników spożywania mięsa jest wśród osób młodych – w tej grupie stanowią 67 proc., a najmniej wśród seniorów – w grupie osób powyżej 60 lat odsetek wynosi 43 proc. Natomiast 39 proc. badanych osób przyznało, że stara się ograniczać spożycie mięsa. Zaledwie 4 proc. pytanych odpowiedziało, że w ogóle go nie je. Najwięcej takich osób jest w grupie wiekowej 30-39 lat - stanowią 7 proc. 

    Większość osób kupuje mięso co najmniej raz w tygodniu - takie przyzwyczajenia ma 83 proc. pytanych. Połowa pytanych robi takie zakupy przynajmniej kilka razy w tygodniu, a co dziesiąty -  codziennie. Pozostali zaopatrują się w mięso kilka razy w miesiącu lub rzadziej.  

    Czytaj też: Zmiany w systemie dopłat bezpośrednich. Nowe stawki od 15 marca?

    Jakie mięso wybierają Polacy?

    Polacy najchętniej jedzą drób. Ten rodzaj mięsa jest preferowany przez 91 proc. ankietowanych. Na drugim miejscu jest wieprzowina, którą wskazało 78 proc. osób. Jako trzecią badani wymienili wołowinę - wybiera ją 53 proc. osób. 

    Swój wybór ankietowani uzasadniają tym, że drób jest łatwy w przyrządzaniu, dostępny i daje możliwość przygotowania różnorodnych potraw. Wieprzowina kojarzy się z tradycyjnym polskim obiadem. Wołowina natomiast wybierana jest raczej na wyjątkowe okazje i jest trudniejsza w przygotowaniu. Inne rodzaje mięsa, takie jak cielęcina, dziczyzna i baranina kupowane są znacznie rzadziej i preferowane raczej przez mężczyzn. 

    Czytaj też: Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać

    Jak Polacy postrzegają jedzenie mięsa? 

    Wśród osób, które deklarują mniejsze spożycie mięsa, decyzja o jego ograniczeniu najczęściej uzasadniana jest względami zdrowotnymi. Ankietowani redukują jego ilość na rzecz lżejszej diety. Jednak 72 proc. pytanych o walory zdrowotne mięsa odpowiedziało, że ma ono pozytywny wpływ na organizm, ponieważ jest źródłem niezbędnych składników odżywczych. 3 proc. osób uznało wpływ mięsa na zdrowie za negatywny. 

    Czytaj też:
    Dobra wiadomość dla właścicieli działek i gmin. Rząd szykuje zmiany

    Czym się kierujemy kupując mięso?

    Polacy wybierają rodzaj mięsa w zależności od miejsca zakupu. Drób najczęściej kupowany jest w supermarketach, natomiast mięso mielone i wołowina przeważnie w sklepach mięsnych. Głównymi kryteriami wyboru są cena, a także jakość mięsa - jego świeżość i wygląd oraz termin przydatności. W przypadku zakupu mięsa najrzadziej kierujemy się promocjami, a także jego składem, czyli brakiem dodatków i konserwantów.

    Co Polacy sądzą o zamiennikach mięsa?

    Ankietowanych spytano także, co sądzą o roślinnych zamiennikach mięsa. Według 32 proc. pytanych nie powinno się wobec nich używać nazw produktów mięsnych, natomiast 20 proc. osób nie ma z tym problemu. Osoby, które spożywają mięso, uznają zamienniki za ciekawostkę kulinarną, która nie stanowi jednak pełnoprawnej alternatywy dla mięsa. Według części pytanych nie spełniają także ich oczekiwań ze względu na smak i brak uczucia sytości. Największą popularnością roślinne zamienniki mięsa cieszą się wśród osób młodych. Zdaniem ankietowanych wegetarian niektóre zamienniki swoją strukturą za bardzo przypominają mięso. 

    • Tagi:
    • mięso
    • spożycie mięsa
    • drób
    • wołowina
    • żywność
    • wieprzowina
    Anna Rogalska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Newsy

    Na granicy ujawniono kilka tysięcy ton rosyjskiej marchwi bez oznakowania

    9 września 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny w skupach drastycznie spadną? Ta decyzja uderza w producentów trzody chlewnej

    7 września 2025
    Ceny rolnicze

    Aktualne ceny drobiu. Ile kosztują?

    5 września 2025
    Przepisy

    Mięso z Niemiec i Dani było sprzedawane jako „polskie”

    1 września 2025
    Newsy

    Ważne! W polskich produktach rolnych najmniej pestycydów

    26 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Chiny toną w wieprzowinie: rekordowe pogłowie i gwałtowny spadek cen

    21 sierpnia 2025
    Kulinaria

    Jaka temperatura powinna być w lodówce? I dlaczego to ważne?

    18 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg

    14 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny pszenicy w ciągu 5 lat spadły o 0,4%, a nawozów - wzrosły o 74%. Co z opłacalnością?
    9 września 2025
    Pomoc unijna
    Aplikacja suszowa uruchomiona. Do kiedy można składać wnioski?
    9 września 2025
    Ciągniki
    Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
    9 września 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Na granicy ujawniono kilka tysięcy ton rosyjskiej marchwi bez oznakowania
    9 września 2025
    Newsy
    Sprawą tego rolnika żyła cała Polska. Jest przełom
    9 września 2025
    Newsy
    Już nie pompy ciepła. Teraz to źródło ogrzewania Polacy wybierają najczęściej
    9 września 2025
    Newsy
    Minister rolnictwa chce odwołania dyrektora zatrzymanego przez CBA
    8 września 2025
    Newsy
    Nadciąga zmiana pogody. Jesień da o sobie znać? Najnowsze prognozy
    8 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności