Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy możemy spodziewać się spadków cen paliwa? Eksperci nie mają złudzeń
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowy program z dotacjami z ARiMR ruszy już we wrześniu. Max to 100 tys. zł
      Znalazły się pieniądze dla producentów świń. Na co i dla kogo konkretnie?
      Ta sprawa dotyczy wielu rolników. Czy prezydent podpisze ustawę?
      WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Artykuł sponsorowany Jak wybrać odmianę rzepaku ozimego?
      Na to wydarzenie czeka wielu producentów ziemniaków
      Czy soja przyjmie się na północy kraju? Ekspert nie ma wątpliwości
      Już niedługo rusza kampania buraczana. Tak przygotowują się do niej cukrownie
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      ARiMR wykrywa błędy. Sprawdź swój wniosek o dopłaty zanim będzie za późno
      Będą dopłaty do zbóż i innych upraw? W terenie ponad tysiąc komisji szacujących straty
      Czy właściciele działek przy jeziorach mogą je grodzić? Przepisy są jasne
      Rolnicy oddadzą swoje zniszczone pola, a w zamian otrzymają dobre grunty z KOWR?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Za rok posadź zamiast pelargonii lub surfinii. Kwitnie nawet 180 dni
      Upał jeszcze wróci. Wiadomo, kiedy. IMGW podał najnowszą prognozę pogody
      To wyjątkowa odmiana hortensji. Oryginalna, łatwa w uprawie i odporna na mróz
      Od jej kwiatów ciężko oderwać wzrok. To pnącze będzie największą ozdobą ogrodu
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?

Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?

Newsy 21 lutego 2025 07:49 Anna Rogalska
Ile mięsa spożywają Polacy? Które kupują najchętniej?
Ile mięsa spożywają Polacy? Które kupują najchętniej?
Źródło: Adobe Stock
Spożycie mięsa wśród Polaków jest wysokie, choć wiele osób zaczyna je ograniczać. Największą popularnością cieszy się szczególnie jeden rodzaj mięsa. Sprawdzono także, gdzie najchętniej kupujemy mięsne produkty i czym kierujemy się przy ich wyborze.
Spis treści:

    Dla większości Polaków mięso jest stałym elementem diety - potwierdza to badanie konsumenckie przeprowadzone przez SW Research dla Związku Polskie Mięso. Najchętniej kupujemy drób, drugim najczęstszym wyborem jest wieprzowina. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Ile mięsa jedzą Polacy? 

    Jak wynika z najnowszego badania, dla 57 proc. Polaków mięso jest stałym elementem diety. Najwięcej zwolenników spożywania mięsa jest wśród osób młodych – w tej grupie stanowią 67 proc., a najmniej wśród seniorów – w grupie osób powyżej 60 lat odsetek wynosi 43 proc. Natomiast 39 proc. badanych osób przyznało, że stara się ograniczać spożycie mięsa. Zaledwie 4 proc. pytanych odpowiedziało, że w ogóle go nie je. Najwięcej takich osób jest w grupie wiekowej 30-39 lat - stanowią 7 proc. 

    Większość osób kupuje mięso co najmniej raz w tygodniu - takie przyzwyczajenia ma 83 proc. pytanych. Połowa pytanych robi takie zakupy przynajmniej kilka razy w tygodniu, a co dziesiąty -  codziennie. Pozostali zaopatrują się w mięso kilka razy w miesiącu lub rzadziej.  

    Czytaj też: Zmiany w systemie dopłat bezpośrednich. Nowe stawki od 15 marca?

    Jakie mięso wybierają Polacy?

    Polacy najchętniej jedzą drób. Ten rodzaj mięsa jest preferowany przez 91 proc. ankietowanych. Na drugim miejscu jest wieprzowina, którą wskazało 78 proc. osób. Jako trzecią badani wymienili wołowinę - wybiera ją 53 proc. osób. 

    Swój wybór ankietowani uzasadniają tym, że drób jest łatwy w przyrządzaniu, dostępny i daje możliwość przygotowania różnorodnych potraw. Wieprzowina kojarzy się z tradycyjnym polskim obiadem. Wołowina natomiast wybierana jest raczej na wyjątkowe okazje i jest trudniejsza w przygotowaniu. Inne rodzaje mięsa, takie jak cielęcina, dziczyzna i baranina kupowane są znacznie rzadziej i preferowane raczej przez mężczyzn. 

    Czytaj też: Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać

    Jak Polacy postrzegają jedzenie mięsa? 

    Wśród osób, które deklarują mniejsze spożycie mięsa, decyzja o jego ograniczeniu najczęściej uzasadniana jest względami zdrowotnymi. Ankietowani redukują jego ilość na rzecz lżejszej diety. Jednak 72 proc. pytanych o walory zdrowotne mięsa odpowiedziało, że ma ono pozytywny wpływ na organizm, ponieważ jest źródłem niezbędnych składników odżywczych. 3 proc. osób uznało wpływ mięsa na zdrowie za negatywny. 

    Czytaj też:
    Dobra wiadomość dla właścicieli działek i gmin. Rząd szykuje zmiany

    Czym się kierujemy kupując mięso?

    Polacy wybierają rodzaj mięsa w zależności od miejsca zakupu. Drób najczęściej kupowany jest w supermarketach, natomiast mięso mielone i wołowina przeważnie w sklepach mięsnych. Głównymi kryteriami wyboru są cena, a także jakość mięsa - jego świeżość i wygląd oraz termin przydatności. W przypadku zakupu mięsa najrzadziej kierujemy się promocjami, a także jego składem, czyli brakiem dodatków i konserwantów.

    Co Polacy sądzą o zamiennikach mięsa?

    Ankietowanych spytano także, co sądzą o roślinnych zamiennikach mięsa. Według 32 proc. pytanych nie powinno się wobec nich używać nazw produktów mięsnych, natomiast 20 proc. osób nie ma z tym problemu. Osoby, które spożywają mięso, uznają zamienniki za ciekawostkę kulinarną, która nie stanowi jednak pełnoprawnej alternatywy dla mięsa. Według części pytanych nie spełniają także ich oczekiwań ze względu na smak i brak uczucia sytości. Największą popularnością roślinne zamienniki mięsa cieszą się wśród osób młodych. Zdaniem ankietowanych wegetarian niektóre zamienniki swoją strukturą za bardzo przypominają mięso. 

    • Tagi:
    • mięso
    • spożycie mięsa
    • drób
    • wołowina
    • żywność
    • wieprzowina
    Anna Rogalska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    Jaka temperatura powinna być w lodówce? I dlaczego to ważne?

    18 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg

    14 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Ceny skupu tucznika. Ile płacą za świnie?

    11 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze

    Brakuje bydła na rynku. Co z cenami?

    9 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    O 12% mniej świń w ubojniach: Holandia zmienia profil produkcji

    3 sierpnia 2025
    Prawo i finanse

    Kurczak z soi już nielegalny? Unia chce chronić nazwy mięsne

    2 sierpnia 2025
    Newsy

    Wynajęli ciężarówkę, zmienili tablice rejestracyjne i ukradli 18 ton mięsa

    1 sierpnia 2025
    Ekonomika

    Stabilne dostawy mleka, wysokie ceny mięsa – prognozy dla rynku

    29 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Inne uprawy
    Wkrótce ruszy zbiór buraków cukrowych. Jakie ceny proponują cukrownie? Jaki plon?
    20 sierpnia 2025
    Zboża
    Rolnicy o żniwach i sprzedaży zbóż: "ceny spadają o 150 zł na tonie"
    20 sierpnia 2025
    Przepisy
    OPR-y przejmą spółki Skarbu Państwa? Trwa dyskusja o dużych majątkach rolnych
    20 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Eksplozja w polu kukurydzy na Lubelszczyźnie. Wypadły szyby w domach
    20 sierpnia 2025
    Newsy
    Wysokość tej emerytury z KRUS szokuje. Podano też dane dotyczące 16-latków
    19 sierpnia 2025
    Newsy
    Pijany jechał traktorem bez opon na przednich kołach
    19 sierpnia 2025
    Newsy
    Śmiertelny wypadek. Mężczyzna przygnieciony przez ciągnik
    19 sierpnia 2025
    Newsy
    ARiMR ogłasza nowy nabór. Do wzięcia prawie 176 mln zł
    18 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności