Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny bydła spadają. Co wpływa na obniżki na rynku?
      Korekty w cenach za mokrą kukurydzę
      Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?
      Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ci rolnicy mogą otrzymać nawet 100 tys. zł. Wielkopolska liderem
      Rolnicy zaskakiwani mandatami. "Hodowcy bydła są nękani". Czy coś się zmieni?
      W prezydencie ostatnia nadzieje hodowców tych zwierząt
      Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak zwiększyć odporność roślin i ich wydajność? Jest na to naturalny sposób
      Plus 80 ton buraków z hektara na słabych glebach - zbiór buraków u Kryszaków
      Ta choroba pustoszy pola. Już daje o sobie znać
      Sprzedajesz ziemniaki? Tak już tego lepiej nie rób. Ekspert wyjaśnia
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      500 rolników straciło 22 mln zł. Ruszył proces
      Rolnicy zaskakiwani mandatami. "Hodowcy bydła są nękani". Czy coś się zmieni?
      Tyle hektarów KOWR sprzedał tylko w tym roku. Rekord w dzierżawach bliski
      Dziś rusza ważny nabór wniosków. Agencja apeluje: nie odwlekaj tego w czasie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
      Egzotyczny zamiennik chryzantem? Przetrwa długo, nie zniszczą jej przymrozki
      Jak ożywić zimowy ogród? Wybierz jedną z tych 7 zimozielonych roślin
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?

Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?

Newsy 21 lutego 2025 07:49 Anna Rogalska
Ile mięsa spożywają Polacy? Które kupują najchętniej?
Ile mięsa spożywają Polacy? Które kupują najchętniej?
Źródło: Adobe Stock
Spożycie mięsa wśród Polaków jest wysokie, choć wiele osób zaczyna je ograniczać. Największą popularnością cieszy się szczególnie jeden rodzaj mięsa. Sprawdzono także, gdzie najchętniej kupujemy mięsne produkty i czym kierujemy się przy ich wyborze.
Spis treści:

    Dla większości Polaków mięso jest stałym elementem diety - potwierdza to badanie konsumenckie przeprowadzone przez SW Research dla Związku Polskie Mięso. Najchętniej kupujemy drób, drugim najczęstszym wyborem jest wieprzowina. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Ile mięsa jedzą Polacy? 

    Jak wynika z najnowszego badania, dla 57 proc. Polaków mięso jest stałym elementem diety. Najwięcej zwolenników spożywania mięsa jest wśród osób młodych – w tej grupie stanowią 67 proc., a najmniej wśród seniorów – w grupie osób powyżej 60 lat odsetek wynosi 43 proc. Natomiast 39 proc. badanych osób przyznało, że stara się ograniczać spożycie mięsa. Zaledwie 4 proc. pytanych odpowiedziało, że w ogóle go nie je. Najwięcej takich osób jest w grupie wiekowej 30-39 lat - stanowią 7 proc. 

    Większość osób kupuje mięso co najmniej raz w tygodniu - takie przyzwyczajenia ma 83 proc. pytanych. Połowa pytanych robi takie zakupy przynajmniej kilka razy w tygodniu, a co dziesiąty -  codziennie. Pozostali zaopatrują się w mięso kilka razy w miesiącu lub rzadziej.  

    Czytaj też: Zmiany w systemie dopłat bezpośrednich. Nowe stawki od 15 marca?

    Jakie mięso wybierają Polacy?

    Polacy najchętniej jedzą drób. Ten rodzaj mięsa jest preferowany przez 91 proc. ankietowanych. Na drugim miejscu jest wieprzowina, którą wskazało 78 proc. osób. Jako trzecią badani wymienili wołowinę - wybiera ją 53 proc. osób. 

    Swój wybór ankietowani uzasadniają tym, że drób jest łatwy w przyrządzaniu, dostępny i daje możliwość przygotowania różnorodnych potraw. Wieprzowina kojarzy się z tradycyjnym polskim obiadem. Wołowina natomiast wybierana jest raczej na wyjątkowe okazje i jest trudniejsza w przygotowaniu. Inne rodzaje mięsa, takie jak cielęcina, dziczyzna i baranina kupowane są znacznie rzadziej i preferowane raczej przez mężczyzn. 

    Czytaj też: Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać

    Jak Polacy postrzegają jedzenie mięsa? 

    Wśród osób, które deklarują mniejsze spożycie mięsa, decyzja o jego ograniczeniu najczęściej uzasadniana jest względami zdrowotnymi. Ankietowani redukują jego ilość na rzecz lżejszej diety. Jednak 72 proc. pytanych o walory zdrowotne mięsa odpowiedziało, że ma ono pozytywny wpływ na organizm, ponieważ jest źródłem niezbędnych składników odżywczych. 3 proc. osób uznało wpływ mięsa na zdrowie za negatywny. 

    Czytaj też:
    Dobra wiadomość dla właścicieli działek i gmin. Rząd szykuje zmiany

    Czym się kierujemy kupując mięso?

    Polacy wybierają rodzaj mięsa w zależności od miejsca zakupu. Drób najczęściej kupowany jest w supermarketach, natomiast mięso mielone i wołowina przeważnie w sklepach mięsnych. Głównymi kryteriami wyboru są cena, a także jakość mięsa - jego świeżość i wygląd oraz termin przydatności. W przypadku zakupu mięsa najrzadziej kierujemy się promocjami, a także jego składem, czyli brakiem dodatków i konserwantów.

    Co Polacy sądzą o zamiennikach mięsa?

    Ankietowanych spytano także, co sądzą o roślinnych zamiennikach mięsa. Według 32 proc. pytanych nie powinno się wobec nich używać nazw produktów mięsnych, natomiast 20 proc. osób nie ma z tym problemu. Osoby, które spożywają mięso, uznają zamienniki za ciekawostkę kulinarną, która nie stanowi jednak pełnoprawnej alternatywy dla mięsa. Według części pytanych nie spełniają także ich oczekiwań ze względu na smak i brak uczucia sytości. Największą popularnością roślinne zamienniki mięsa cieszą się wśród osób młodych. Zdaniem ankietowanych wegetarian niektóre zamienniki swoją strukturą za bardzo przypominają mięso. 

    • Tagi:
    • mięso
    • spożycie mięsa
    • drób
    • wołowina
    • żywność
    • wieprzowina
    Anna Rogalska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Faszerowane mięsem ziemniaki

    22 października 2025
    Newsy

    Nowy rynek zbytu dla polskiej wołowiny. Gdzie trafi nasze mięso?

    21 października 2025
    Drób

    Ostatnie dni na złożenie wniosku. ARiMR podzieli między rolników 120 mln zł

    20 października 2025
    Bydło i mleko

    Ceny bydła nie utrzymają się na rekordowym poziomie? Nadciąga zagrożenie

    15 października 2025
    Newsy

    Ten kraj jest wolny od wysoce zjadliwej grypy ptaków

    7 października 2025
    Bydło i mleko

    Wartość ekspotru tego mięsa wzrosła o ponad 30 procent. Gdzie sprzedajemy go najwięcej?

    7 października 2025
    Drób

    Branża wyczekiwała takich informacji. Eksport mięsa na lepszych warunkach

    23 września 2025
    Bydło i mleko

    Bardzo dobra informacja dla hodowców bydła. Gdzie trafi polska wołowina?

    20 września 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Do wzięcia nawet 680 tys. zł. Jutro rusza kolejny nabór ARiMR
    29 października 2025
    Ciągniki
    4 gorące premiery tureckich ciągników. Wiemy, kiedy będą dostępne w Polsce
    29 października 2025
    Hodowla
    Ta choroba stała się już nie tylko problem hodowców bydła. To pierwszy taki przypadek w Polsce
    28 października 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Mamy nową prognozę na 1 listopada. Takiej pogody dawno nie było
    28 października 2025
    Newsy
    Kolejna osoba zawieszona w związku z aferą gruntową. KOWR o tym, czy może odkupić działkę
    28 października 2025
    Newsy
    Prawie 900 tys. zł dla wielkopolskich wiosek
    28 października 2025
    Newsy
    Skandal wokół gruntów i ministra Telusa. KOWR zajął stanowisko. Co z prawem odkupu?
    27 października 2025
    Newsy
    Afera z gruntami z KOWR. Byli szefowie ministerstwa rolnictwa zawieszeni w prawach
    27 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności