Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zagrożenie pryszczycą a wypas zwierząt. Czy wprowadzenie zakazu jest możliwe?
      Choroba wdziera się do stad drobiu ogólnoużytkowego. Kury przydomowe zagrożone?
      Rolnicy apelują o rezygnację z kontroli dobrostanowych w gospodarstwach
      Bezpłatne szkolenia z nawożenia – sprawdź terminy i zapisz się online!
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Artykuł partnera VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025. To największe wydarzenie rolnicze
      100 lat Poznańskiej Hodowli Roślin – Dzień Pola PHR 2025 z dronami i innowacjami
      Alarm suszowy w Europie: maj 2025 przynosi rekordowe niedobory wody w rolnictwie
      Straty już są, a może być jeszcze gorzej. Te uprawy są szczególnie zagrożone
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wyłonią najlepszych mechaników maszyn rolniczych w Polsce
      John Deere ogłosił ważną decyzję. Chodzi o technologię związaną z dronami
      Wielozadaniowa maszyna do ciągników. Może m.in. kruszyć kamienie na polu [VIDEO]
      Ta maszyna opryskuje tylko chwasty. Innowacyjne rozwiązanie John Deere [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Gigantyczna afera w Grecji. Chodzi o wielomilionowe dopłaty dla rolników
      Wsparcie rolnictwa - nowy nabór wniosków. Nawet 700 tys. zł na przedsięwzięcie
      Materiał powstał przy współpracy Poczta Polska Pożegnanie z AWIZO
      Artykuł informacyjny KOWR Atrakcyjna oferta obiektów zabytkowych
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wykonaj te zabiegi w maju. Brzoskwinie będą zdrowo i obficie owocować
      Leśne ciasto idealne na wiosenny stół
      Spryskaj tym chwasty, a szybko się ich pozbędziesz. Stosuj miejscowo
      Ten kwiat będzie zdobić rabaty wiele lat. Idealna dla ogrodowych nowicjuszy
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?

Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?

Newsy 21 lutego 2025 07:49 Anna Rogalska
Ile mięsa spożywają Polacy? Które kupują najchętniej?
Ile mięsa spożywają Polacy? Które kupują najchętniej?
Źródło: Adobe Stock
Spożycie mięsa wśród Polaków jest wysokie, choć wiele osób zaczyna je ograniczać. Największą popularnością cieszy się szczególnie jeden rodzaj mięsa. Sprawdzono także, gdzie najchętniej kupujemy mięsne produkty i czym kierujemy się przy ich wyborze.
Spis treści:

    Dla większości Polaków mięso jest stałym elementem diety - potwierdza to badanie konsumenckie przeprowadzone przez SW Research dla Związku Polskie Mięso. Najchętniej kupujemy drób, drugim najczęstszym wyborem jest wieprzowina. 

    Ile mięsa jedzą Polacy? 

    Jak wynika z najnowszego badania, dla 57 proc. Polaków mięso jest stałym elementem diety. Najwięcej zwolenników spożywania mięsa jest wśród osób młodych – w tej grupie stanowią 67 proc., a najmniej wśród seniorów – w grupie osób powyżej 60 lat odsetek wynosi 43 proc. Natomiast 39 proc. badanych osób przyznało, że stara się ograniczać spożycie mięsa. Zaledwie 4 proc. pytanych odpowiedziało, że w ogóle go nie je. Najwięcej takich osób jest w grupie wiekowej 30-39 lat - stanowią 7 proc. 

    Większość osób kupuje mięso co najmniej raz w tygodniu - takie przyzwyczajenia ma 83 proc. pytanych. Połowa pytanych robi takie zakupy przynajmniej kilka razy w tygodniu, a co dziesiąty -  codziennie. Pozostali zaopatrują się w mięso kilka razy w miesiącu lub rzadziej.  

    Czytaj też: Zmiany w systemie dopłat bezpośrednich. Nowe stawki od 15 marca?

    Jakie mięso wybierają Polacy?

    Polacy najchętniej jedzą drób. Ten rodzaj mięsa jest preferowany przez 91 proc. ankietowanych. Na drugim miejscu jest wieprzowina, którą wskazało 78 proc. osób. Jako trzecią badani wymienili wołowinę - wybiera ją 53 proc. osób. 

    Swój wybór ankietowani uzasadniają tym, że drób jest łatwy w przyrządzaniu, dostępny i daje możliwość przygotowania różnorodnych potraw. Wieprzowina kojarzy się z tradycyjnym polskim obiadem. Wołowina natomiast wybierana jest raczej na wyjątkowe okazje i jest trudniejsza w przygotowaniu. Inne rodzaje mięsa, takie jak cielęcina, dziczyzna i baranina kupowane są znacznie rzadziej i preferowane raczej przez mężczyzn. 

    Czytaj też: Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać

    Jak Polacy postrzegają jedzenie mięsa? 

    Wśród osób, które deklarują mniejsze spożycie mięsa, decyzja o jego ograniczeniu najczęściej uzasadniana jest względami zdrowotnymi. Ankietowani redukują jego ilość na rzecz lżejszej diety. Jednak 72 proc. pytanych o walory zdrowotne mięsa odpowiedziało, że ma ono pozytywny wpływ na organizm, ponieważ jest źródłem niezbędnych składników odżywczych. 3 proc. osób uznało wpływ mięsa na zdrowie za negatywny. 

    Czytaj też:
    Dobra wiadomość dla właścicieli działek i gmin. Rząd szykuje zmiany

    Czym się kierujemy kupując mięso?

    Polacy wybierają rodzaj mięsa w zależności od miejsca zakupu. Drób najczęściej kupowany jest w supermarketach, natomiast mięso mielone i wołowina przeważnie w sklepach mięsnych. Głównymi kryteriami wyboru są cena, a także jakość mięsa - jego świeżość i wygląd oraz termin przydatności. W przypadku zakupu mięsa najrzadziej kierujemy się promocjami, a także jego składem, czyli brakiem dodatków i konserwantów.

    Co Polacy sądzą o zamiennikach mięsa?

    Ankietowanych spytano także, co sądzą o roślinnych zamiennikach mięsa. Według 32 proc. pytanych nie powinno się wobec nich używać nazw produktów mięsnych, natomiast 20 proc. osób nie ma z tym problemu. Osoby, które spożywają mięso, uznają zamienniki za ciekawostkę kulinarną, która nie stanowi jednak pełnoprawnej alternatywy dla mięsa. Według części pytanych nie spełniają także ich oczekiwań ze względu na smak i brak uczucia sytości. Największą popularnością roślinne zamienniki mięsa cieszą się wśród osób młodych. Zdaniem ankietowanych wegetarian niektóre zamienniki swoją strukturą za bardzo przypominają mięso. 

    • Tagi:
    • mięso
    • spożycie mięsa
    • drób
    • wołowina
    • żywność
    • wieprzowina
    Anna Rogalska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Drób

    Ile kosztują kury w 2025 roku? Oto aktualne ceny

    21 maja 2025
    Drób

    Nowe ognisko rzekomego pomoru drobiu. Ile ptaków uśmiercono?

    20 maja 2025
    Drób

    Producenci drobiu i jaj otrzymają rekompensaty? Chodzi o ok. 133 mln zł

    19 maja 2025
    Hodowla

    2,8 mln zł strat przez węgierskie embargo na polskie mięso. Zapadła ważna decyzja

    19 maja 2025
    Drób

    Ptasia grypa: polski eksport z kolejnymi barierami

    18 maja 2025
    Zdrowie

    Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?

    16 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?

    13 maja 2025
    Hodowla

    Nowe rynki dla polskiej wołowiny? Chodzi o największy kraj muzułmański [VIDEO]

    8 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Wsparcie rolnictwa - nowy nabór wniosków. Nawet 700 tys. zł na przedsięwzięcie
    29 maja 2025
    Drób
    Choroba wdziera się do stad drobiu ogólnoużytkowego. Kury przydomowe zagrożone?
    29 maja 2025
    Bydło i mleko
    Zagrożenie pryszczycą a wypas zwierząt. Czy wprowadzenie zakazu jest możliwe?
    29 maja 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Nadchodzą gwałtowne zmiany w pogodzie. W prognozie IMGW upały i burze
    28 maja 2025
    Artykuł partnera
    Newsy
    BIO_REACTION - smak przyszłości prosto z regeneratywnej ziemi
    28 maja 2025
    Newsy
    Przymrozki zdemolowały uprawy? Komisje szacują szkody, możliwe odszkodowania
    28 maja 2025
    Newsy
    Potężna impreza coraz bliżej! Opolagra odbędzie się w nowej lokalizacji
    27 maja 2025
    Newsy
    Wiadomo, kiedy nadejdzie załamanie pogody. IMGW przedstawiło najnowszą prognozę
    26 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy