Prezes mleczarni o zakładzie i produktach mlecznych [ZDJĘCIA]
Okręgowa Spółdzielnie Mleczarska w Ostrowcu Świętokrzyskim dzisiaj
Od czasu powstania , Spółdzielnia przeszła wiele przeobrażeń i zmian, które pozwoliły dostosować się do niełatwych wymogów rynku i wciąż rosnącej konkurencji. Od czerwca 2009 roku pracą zarządu kieruje prezes Kazimierz Czerwiński. Udziałowcami jest 120 rolników, którzy jednocześnie dostarczają mleko. Działa 12- osobowa Rada Nadzorcza. Skup surowca prowadzony jest na terenie 11 gmin w 6 powiatach. Jest to mały zakład , ma krótkie linie produkcyjne, dużo pracy wykonuje się ręcznie wykorzystując tradycyjne technologie produkcyjne. W mleczarni zachowują ciągłość procesu „ od producenta do konsumenta”, w efekcie daje to możliwość kontroli, zwiększa decyzyjność. Odbierają mleko bezpośrednio od rolników, przy stosunkowo niewielkiej ilości możliwa jest bardzo dokładna kontrola, jakości. Posiadają własny transport, którym rozwożą towar m.in. do czterech firmowych sklepów.
Gospodarzymy się tym, co mamy – mówi prezes Kazimierz Czerwiński – Spółdzielnia nie jest zadłużona, nie mamy żadnych kredytów, ale rozwijamy się, ponieważ jest to konieczne, żeby sprostać wymogom rynku i nie dać się konkurencji. Jesteśmy mała mleczarnią, prawie jak rodzinna firma. Zatrudniamy ponad 50 pracowników. Z jednej strony jest nam trudniej w konfrontacji z mleczarskimi potentatami, ale z drugiej strony jest to naszą siłą. Wiele rzeczy robimy „własnymi siłami”, sposobem gospodarczym, żeby było mniej kosztów. W zeszłym roku oddaliśmy do użytku twarożkarnie, przy remoncie której zatrudniliśmy tylko specjalistów robót budowlanych, pozostałe prace związane z montażem armatury, instalacją kotłów serowarskich oraz automatyki, wykonaliśmy we własnym zakresie. Kupujemy używane maszyny, które są w bardzo dobrym stanie np. dwa kotły serowarskie za niewielkie pieniądze, formierkę do masła, pakowaczki rolowe i wiele innych. Dla nas to jest sposób na przetrwanie. Unikamy milionowych nakładów, ale, co najważniejsze, nie schodzimy z jakości produktu. Przeciwnie podnosimy ją, znajdując nowe rozwiązania.