Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - aktualizacja komunikatu MRiRW na 20 maja 2025 r.
      Wielka Brytania: Na farmie odnotowany przypadek "choroby szalonych krów"
      Czy ceny warchlaków czeka zmiana?
      Po co stosować probiotyki, prebiotyki i postbiotyki dla tuczników
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Demolka na plantacjach buraków. Przymrozki zrobiły swoje. Część pól przesianych
      Mokre Dni Pola w Pasterzowicach. Zaprezentowano najlepsze odmiany rzepaku
      Zwróć uwagę na pH, siarkę i chelaty
      Plantacje buraka cukrowego zagrożone. Nie tylko szarek komośnik niszczy uprawy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Kluczowa inwestycja przy wielkiej fabryce ciągników Deutz-Fahr
      Tak prezentuje sie nowy ciągnik Landini siódmej serii [VIDEO]
      Nowa generacja "kompaktów" od Massey Ferguson. Chodzi o dwa modele ciągników
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Będą większe cła nie tylko na amerykańskie zboża. To odpowiedź na groźby Trumpa.
      Tylko do 4 czerwca można zawalczyć o 20 tys. zł.
      Ruszają nowe programy unijne dla rolników. ARIMR zachęca do składania wniosków
      KRUS: jest nowa stawka za zwłokę
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      To już koniec przymrozków? Najnowsza pogoda IMGW na 5 tygodni
      Drzewko w japońskim klimacie. Odpowiednie nawet dla początkujących ogrodników
      Niezwykle efektowne i eleganckie. Popularność zapewnia im m.in. łatwa uprawa
      Obficie i długo kwitną. Oto cztery idealne rośliny na skalniak
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Powróciły do dawnych zwyczajów na wsi

Powróciły do dawnych zwyczajów na wsi

Newsy 28 września 2012 11:08 Redakcja Aktualizacja: 28 października 2015 09:03
Powróciły do dawnych zwyczajów na wsi
Źródło: fot. I. Skorzybót
Zapach powideł roznosi się w sobotnie popołudnie po ulicy Św. Marcina w Piaskach. Pyszności smażą się już od rana w miedzianym kotle na podwórzu Bożeny Banach. Mieszkanki Piasków postanowiły wysmażyć śliwki, jak to kiedyś robiło się na każdym podwórku na wsi.
Spis treści:

    Zapach powideł roznosi się w sobotnie popołudnie po ulicy Św. Marcina w Piaskach. Pyszności smażą się już od rana w miedzianym kotle na podwórzu Bożeny Banach. Mieszkanki Piasków postanowiły wysmażyć śliwki, jak to kiedyś robiło się na każdym podwórki na wsi.

    Najpierw łupanie

    W piątek Anna Krzymińska, Maria Kolan i Bożena Banach (należą do Koła Emerytów i Rencistów w Piaskach), od rana łupały soczyste i słodkie owoce. Nie przeszkodziła im nawet deszczowa pogoda. Kobiety schroniły się w pomieszczeniu gospodarczym. Do drylowania miały bagatela, 250 kilogramów węgierek! - Powidła smażyła już moja babcia w Drzęczewie, potem moi rodzice. Teraz my, we trzy, kontynuujemy tradycję - wyjaśnia gospodyni. Panie podkreślają, że śliwki hodowane są bez żadnych środków chemicznych, nawozów, oprysków. - Czyli bardzo ekologicznie. Dlatego powidła z nich są takie dobre - podkreśla pani Anna. Pyszności smażą wspólnie od 7 lat, choć były dwa lata przerwy. - Nie było śliwek. Ale w tym roku drzewa bardzo obrodziły - przyznają. Właśnie dlatego konfiturę robią, nie opłacałoby się kupować owoców. Problem mają jednak panie z ich zrywaniem. Kilka lat wcześniej robiły to same. Teraz korzystają z pomocy.

    Smażenie przez cały dzień

    Wydrylowane, umyte śliwki trafiły w sobotę rano do 150 - letniego kotła. - Smażenie,  to katorżnicza praca. Robimy to w kilka osób. Trzeba cały czas mieszać, po dnie kotła jeździć długą, drewnianą łyżką - śmieje się pani Anna. Najpierw do kotła wrzuca się małą ilość węgierek i z czasem dosypuje się śliwek. - Jeden postoi, pomiesza z 10 minut, już odpoczywa. Jesteśmy przygotowani: mamy krzesła, grill - wyjaśniają kobiety. - Kiedyś rodzice Bożeny robili pod orzechem prowizoryczne zadaszenie. Tam stawiano kocioł, żeby w razie deszczu można było smażyć - wspomina Anna Krzymińska. Około godziny 15.00 zapach roznosi się już po całej ulicy. - Kto przechodzi, wchodzi - śmieją się panie. Na podwórku stoi stolik, krzesełka. Można skosztować pysznego placka drożdżowego pani Ani - a jakże ze śliwkami! W kotle miesza cała rodzina pani Bożeny, córka Paulina, zięć, wnuki i każdy, kto ma ochotę. - Ale dzieci musimy przymuszać, choć później ze smakiem zajadają się pysznościami. Same wykorzystujemy je pączków, rogalików - śmieją się kobiety.

    Prawie bez cukru

    Jaki mają przepis na konfiturę? - Żaden. Pod koniec smażenia dodajemy cukru, ale bardzo mało - z 2, 3 kilogramy. Jak moja mam jeszcze jak żyła, zawsze ukradkiem wsypywała cukier, dlatego że lubiła bardzo słodkie - wspomina pani Bożena. - Śliwki trzeba tak długo smażyć, aż całkiem odparuje woda. Muszą być gęste. Owoce powinny być w zasadzie zebrane po pierwszym przymrozku, żeby je zwarzył troszkę. W tym roku robimy powidła wcześniej, bo owoce spadają z drzewa - tłumaczy pani Bożena. Wysmażone, gorące powidła trafiły do słoików około godziny 23.00. Z 250 kilogramów węgierek powstało 100 słoiczków konfitury.

    • Tagi:
    • dawne zwyczaje na wsiach
    • tradycyjne potrawy
    • wieś
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Newsy

    Trwa Europejski Kongres Wsi w Poznaniu. Drugi dzień [ZDJĘCIA]

    9 maja 2025
    Newsy

    Trwa Europejski Kongres Wsi w Poznaniu. Pierwszy dzień [ZDJĘCIA, VIDEO]

    8 maja 2025
    Dla domu

    Najbardziej urokliwa wieś w Polsce? Ponoć znajdziesz ją niedaleko Krakowa

    3 kwietnia 2025
    Analizy rynkowe

    Sielskie życie na wsi? Coraz więcej osób przeprowadza się na tereny wiejskie

    6 marca 2025
    Newsy

    Czym stresują się rolnicy i jakich zmian oczekują? Wyniki nowego raportu ARiMR

    14 stycznia 2025
    Prawo i finanse

    Kilkanaście tysięcy mieszkańców. To największe polskie wsie

    24 grudnia 2024
    Dla domu

    Co wolno, a czego nie w Wigilię? Czyli dawne tradycje na polskiej wsi

    18 grudnia 2024
    Newsy

    Nazwy wsi w Polsce mogą zaskoczyć. Przy niektórych trudno się nie roześmiać

    23 listopada 2024
    Warto wiedzieć
    Inne uprawy
    Demolka na plantacjach buraków. Przymrozki zrobiły swoje. Część pól przesianych
    21 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - aktualizacja komunikatu MRiRW na 20 maja 2025 r.
    21 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Czy ceny warchlaków czeka zmiana?
    21 maja 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Ceny czereśni znów szokują. Kiedy pojawią się polskie owoce?
    21 maja 2025
    Newsy
    Kobiety w agrobiznesie. 1000 EUR stypendium dla uczestniczek tego programu
    21 maja 2025
    Newsy
    Wielka wygrana podczas Wielkiej Majówki Timac Agro. Rolnik w szoku [VIDEO]
    20 maja 2025
    Newsy
    Ważna debata o przyszłości polskiego rolnictwa już 22 maja
    20 maja 2025
    Newsy
    3 tys. zł na gospodarstwo. Ponad połowa rolników już dostała to wsparcie z ARiMR
    19 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy