Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
      Koszenie kukurydzy na kiszonkę. Ile kosztuje usługa w 2025 r.?
      Ceny pszenicy w ciągu 5 lat spadły o 0,4%, a nawozów - wzrosły o 74%. Co z opłacalnością?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
      Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
      Nowe wydarzenie w kalendarzu imprez rolniczych - Agro FARMA Expo 2025
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
      Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
      Przybywa problemów na plantacjach buraka. Mamy nowe chwasty. Dlaczego?
      Kiedy siać pszenicę ozimą? Wcześniej znaczy lepiej czy niekoniecznie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Krytyczne głosy o zmianach w “aktywnym rolniku”: “to nękanie małych gospodarstw"
      Sytuacja w rolnictwie wcale nie jest tak zła, jak to przedstawia branża?
      ARiMR przestaje być agencją typowo rolniczą? Instytucję czekają nowe zadania
      Rolnicy powinni decydować o tym. Fundusze na te cele pochodzą z ich kieszeni
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci
      Niemcy ofiarą ślimaka-prankstera. Rolnikom i ogrodnikom nie jest do śmiechu
      Chcesz przesadzić i rozmnożyć liliowce? Zrób to w tym terminie, a szybko rozwiną korzenie
      Koniecznie zacznij już teraz. Wiosną owocowy ogród pięknie się rozwinie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Powróciły do dawnych zwyczajów na wsi

Powróciły do dawnych zwyczajów na wsi

Newsy 28 września 2012 11:08 Redakcja Aktualizacja: 28 października 2015 09:03
Powróciły do dawnych zwyczajów na wsi
Źródło: fot. I. Skorzybót
Zapach powideł roznosi się w sobotnie popołudnie po ulicy Św. Marcina w Piaskach. Pyszności smażą się już od rana w miedzianym kotle na podwórzu Bożeny Banach. Mieszkanki Piasków postanowiły wysmażyć śliwki, jak to kiedyś robiło się na każdym podwórku na wsi.
Spis treści:

    Zapach powideł roznosi się w sobotnie popołudnie po ulicy Św. Marcina w Piaskach. Pyszności smażą się już od rana w miedzianym kotle na podwórzu Bożeny Banach. Mieszkanki Piasków postanowiły wysmażyć śliwki, jak to kiedyś robiło się na każdym podwórki na wsi.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Najpierw łupanie

    W piątek Anna Krzymińska, Maria Kolan i Bożena Banach (należą do Koła Emerytów i Rencistów w Piaskach), od rana łupały soczyste i słodkie owoce. Nie przeszkodziła im nawet deszczowa pogoda. Kobiety schroniły się w pomieszczeniu gospodarczym. Do drylowania miały bagatela, 250 kilogramów węgierek! - Powidła smażyła już moja babcia w Drzęczewie, potem moi rodzice. Teraz my, we trzy, kontynuujemy tradycję - wyjaśnia gospodyni. Panie podkreślają, że śliwki hodowane są bez żadnych środków chemicznych, nawozów, oprysków. - Czyli bardzo ekologicznie. Dlatego powidła z nich są takie dobre - podkreśla pani Anna. Pyszności smażą wspólnie od 7 lat, choć były dwa lata przerwy. - Nie było śliwek. Ale w tym roku drzewa bardzo obrodziły - przyznają. Właśnie dlatego konfiturę robią, nie opłacałoby się kupować owoców. Problem mają jednak panie z ich zrywaniem. Kilka lat wcześniej robiły to same. Teraz korzystają z pomocy.

    Smażenie przez cały dzień

    Wydrylowane, umyte śliwki trafiły w sobotę rano do 150 - letniego kotła. - Smażenie,  to katorżnicza praca. Robimy to w kilka osób. Trzeba cały czas mieszać, po dnie kotła jeździć długą, drewnianą łyżką - śmieje się pani Anna. Najpierw do kotła wrzuca się małą ilość węgierek i z czasem dosypuje się śliwek. - Jeden postoi, pomiesza z 10 minut, już odpoczywa. Jesteśmy przygotowani: mamy krzesła, grill - wyjaśniają kobiety. - Kiedyś rodzice Bożeny robili pod orzechem prowizoryczne zadaszenie. Tam stawiano kocioł, żeby w razie deszczu można było smażyć - wspomina Anna Krzymińska. Około godziny 15.00 zapach roznosi się już po całej ulicy. - Kto przechodzi, wchodzi - śmieją się panie. Na podwórku stoi stolik, krzesełka. Można skosztować pysznego placka drożdżowego pani Ani - a jakże ze śliwkami! W kotle miesza cała rodzina pani Bożeny, córka Paulina, zięć, wnuki i każdy, kto ma ochotę. - Ale dzieci musimy przymuszać, choć później ze smakiem zajadają się pysznościami. Same wykorzystujemy je pączków, rogalików - śmieją się kobiety.

    Prawie bez cukru

    Jaki mają przepis na konfiturę? - Żaden. Pod koniec smażenia dodajemy cukru, ale bardzo mało - z 2, 3 kilogramy. Jak moja mam jeszcze jak żyła, zawsze ukradkiem wsypywała cukier, dlatego że lubiła bardzo słodkie - wspomina pani Bożena. - Śliwki trzeba tak długo smażyć, aż całkiem odparuje woda. Muszą być gęste. Owoce powinny być w zasadzie zebrane po pierwszym przymrozku, żeby je zwarzył troszkę. W tym roku robimy powidła wcześniej, bo owoce spadają z drzewa - tłumaczy pani Bożena. Wysmażone, gorące powidła trafiły do słoików około godziny 23.00. Z 250 kilogramów węgierek powstało 100 słoiczków konfitury.

    • Tagi:
    • dawne zwyczaje na wsiach
    • tradycyjne potrawy
    • wieś
    Redakcja
    Podobne artykuły
    Newsy

    Trwa Europejski Kongres Wsi w Poznaniu. Drugi dzień [ZDJĘCIA]

    9 maja 2025
    Newsy

    Trwa Europejski Kongres Wsi w Poznaniu. Pierwszy dzień [ZDJĘCIA, VIDEO]

    8 maja 2025
    Dla domu

    Najbardziej urokliwa wieś w Polsce? Ponoć znajdziesz ją niedaleko Krakowa

    3 kwietnia 2025
    Analizy rynkowe

    Sielskie życie na wsi? Coraz więcej osób przeprowadza się na tereny wiejskie

    6 marca 2025
    Newsy

    Czym stresują się rolnicy i jakich zmian oczekują? Wyniki nowego raportu ARiMR

    14 stycznia 2025
    Prawo i finanse

    Kilkanaście tysięcy mieszkańców. To największe polskie wsie

    24 grudnia 2024
    Dla domu

    Co wolno, a czego nie w Wigilię? Czyli dawne tradycje na polskiej wsi

    18 grudnia 2024
    Newsy

    Nazwy wsi w Polsce mogą zaskoczyć. Przy niektórych trudno się nie roześmiać

    23 listopada 2024
    Warto wiedzieć
    Ciągniki
    Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
    14 września 2025
    Zboża
    Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
    14 września 2025
    Pomoc unijna
    Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
    14 września 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Nie żyje rolnik poturbowany przez byki
    12 września 2025
    Newsy
    Śmierć pod ciągnikiem rolniczym
    12 września 2025
    Newsy
    Minister Stefan Krajewski spotkał się z protestującymi
    11 września 2025
    Newsy
    Ważne. Jest wsparcie dla rolników po klęskach suszy i powodzi. Sprawdź
    10 września 2025
    Newsy
    Ursula von der Leyen "wyspowiada się" przed europarlamentem. Co z rolnictwem?
    10 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności