Podejrzany zapach i smak miodu, który jechał do Polski

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) to wyspecjalizowany organ administracji rządowej. Podlega Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi i odpowiada za nadzór oraz urzędową kontrolę jakości i handlowej przydatności artykułów rolno-spożywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym zajmuje się Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych?
IJHARS sprawuje nadzór nad przedsiębiorstwami produkującymi, konfekcjonującymi, oraz obracającymi artykułami rolno-spożywczymi. Dzięki działalności IJHARS konsumenci mają gwarancję, że produkty spożywcze wprowadzone do obrotu spełniają określone standardy jakości handlowej.
Ponad 43 tony miodu z Chin nie wjechały do Polski
„IJHARS w Bydgoszczy wydała decyzję o zakazie wprowadzenia do obrotu na teren Polski dwóch partii miodów, o łącznej masie 43,5 tony, importowanych z Chin, ze względu na niewłaściwe cechy organoleptyczne (zapach i smak - obce, nietypowe dla miodu)” – czytamy w komunikacie w komunikacie IJHARS.
Decyzji nadano rygor natychmiastowej wykonalności.
Inspekcja już kolejny raz w ostatnim czasie zablokowała wjazd artykułów rolno-spożywczych do naszego kraju. Wcześniej IJHARS zatrzymała czosnek z Chin oraz koncentrat pomidorowy z Ukrainy.
Zadania IJHARS
- Nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych, w tym kontrola ich jakości w produkcji, obrocie krajowym i wywozie za granicę.
- Kontrola jakości artykułów importowanych spoza Unii Europejskiej oraz Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), w tym na granicach.
- Ocena i wydawanie świadectw jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
- Kontrola oznakowania i wykorzystania materiałów mających kontakt z żywnością.
- Nadzór nad obrotem detalicznym pasz dla zwierząt domowych.
- Kontrola oznakowania żywności GMO i produktów GMO wprowadzanych do obrotu.
- Powiadamianie krajowego punktu kontaktowego w systemie wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności (system RASFF).
- Kontrola produktów z chronionymi oznaczeniami geograficznymi i nazewnictwem chronionym oraz współpraca z odpowiednikami zagranicznymi.Kontrola jakości żywności także w sklepach, lokalach gastronomicznych oraz handlu internetowym.