Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Kto zaskoczył, kto zawiódł? Tak wyglądają plony wczesnej kukurydzy na kiszonkę 2025
      Nowa moda uratuje rolników? Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
      Jutro w Polsce fala protestów rolniczych. Do akcji dołączają kolejni
      Pierwszy taki projekt w historii Polski. Rolników czekają poważne zmiany
      Ważne zmiany dla właścicieli działek. Nowe terminy dotyczące "wuzetek"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
      Jesienią trzeba się przyłożyć do walki z tymi szkodnikami. Są szczególnie groźne
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Na sylwestra cydr! Polska będzie potentatem?

Na sylwestra cydr! Polska będzie potentatem?

Newsy 31 grudnia 2017 07:00 Łukasz Tyrakowski
Na  sylwestra cydr! Polska będzie  potentatem?
Źródło: fotolia.com
Polska jest potentatem w światowej produkcji jabłek. Dzięki temu może stać się też ważnym graczem na rynku cydrów - lekkich, niskoalkoholowych napojów. Idealnych na sylwestra!
Spis treści:

    Rząd planuje znieść podatek akcyzowy na cydr. Polska jest potentatem w światowej produkcji jabłek. Dzięki temu może stać się też ważnym graczem na rynku cydrów - lekkich, niskoalkoholowych napojów.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Tomasz Rembowski z wielkopolskiego Żukowa pod Poznaniem jest właścicielem rodzinnego przedsiębiorstwa, które zajmuje się produkcją m. in cydru i soków. Posiada tłocznię, której wydajność pozwala na rozlanie 25 tys butelek dziennie (dopracowywanie linii rozlewu trwało przez 2 lata, dopiero od niedawna wszystko działa bez zarzutu) oraz magazyny do przechowywania owoców i gotowych produktów. Wszystko mieści się w najbliższym sąsiedztwie pięknego, rodzinnego domu. Skąd u pana Tomasza miłość do alkoholu z jabłek? - Cydr chodził mi po głowie od czasów studiów, gdy po raz pierwszy zobaczyłem go w Szwajcarii. Produkcją zająłem się 8 lat temu. Przez ten czas uczyłem się na własnych błędach i za własne pieniądze, ale w końcu udało mi się osiągnąć autorski wysokojakościowy cydr, którego nazwałem "Cydr z Wielkopolski".

    Na czym polega fenomen tego produktu? Cydr z Wielkopolski jest wytwarzany w 100% z soku jabłkowego - Owoce skupujemy od okolicznych rolników. Staram się wybierać najstarsze odmiany, które zapewniają wysoką jakość produktu. Jak jest on produkowany? - Wszystko przebiega w zgodzie z naturą. Sok jabłkowy jest poddawany w naturalny sposób fermentacji. Jedynym dodatkiem jest użycie wyselekcjonowanych odmian drożdży. Dzięki temu posiada on naturalny dwutlenek węgla i jest delikatnie musujący.

    Pan Tomasz uważa, że produkcja cydru nie jest łatwiejsza od produkcji wina - Jeżeli chcemy robić naturalny cydr - bez chemii, siarki i cukru, to zapanować nad wszystkimi niebezpieczeństwami jest bardzo trudno. Wiedzy na temat wszystkich zachodzących podczas produkcji procesów nie nabywa się w 5 minut, potrzeba do tego dużo doświadczenia. Ja po ośmiu latach nadal nie umiem odpowiedzieć na niektóre pytania.

    Ostateczny produkt powinien być klarowny - Jest on wtedy według mnie bardziej drapieżny. Zazwyczaj cydr klaruje się po 8-10 miesiącach, natomiast w niektórych przypadkach trwa to nawet półtora roku. Osobiście uważam, że najlepszy jest produkt 3-4 letni. Posiada unikatowy smak i znakomicie orzeźwia. Pasuje na każdy dzień i każdą jego porę - podkreśla producent.

    Niestety, w ostatnim czasie w związku z małym zainteresowaniem i wieloma absurdalnymi przepisami, pan Tomasz Rembowski zrezygnował z rozprowadzania większych ilości lekkiego alkoholu z jabłek - Wrócę na rynek, jeśli przepisy zmienią się na lepsze, pozostawiam sobie otwartą furtkę, ponieważ cydr zawsze będzie w moim sercu.

    ZOBACZ TAKŻE: Mam tę moc! Kraina lodu w Polsce

    Ograniczenia prawne problemem

    Cydr jest obecnie jedną z najszybciej rosnących kategorii na rynku alkoholi w skali globalnej - mówi nam Magdalena Zielińska, prezes zarządu Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Aktualnie światowym liderem w produkcji cydru jest Wielka Brytania. W Polsce poziom sprzedaży w 2013 r. osiągnął 2 mln litrów i systematycznie rósł do 2015 r., gdy osiągnął już blisko 12 mln. Niestety, w minionym roku na rynku zapanowała stagnacja, a bieżące doniesienia mówią już wręcz o spadkach sprzedaży.

    - Problemem, który zahamował rozwój rynku cydrów w Polsce są ograniczenia prawne, a także silna konkurencja na rynku w postaci piw smakowych - obie te kategorie są odpowiedzią na ten sam popyt, lecz stają do nierównej walki. Mimo znaczącej przewagi jakościowej polskiego cydru naturalnego, to piwa smakowe mają pewne przywileje prawne m. in mogą być reklamowane w telewizji, co w przypadku cydrów jest zabronione zgodnie z ustawą o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi- tłumaczy Magdalena Zielińska.

    Nadchodzi przełom?

    Nowe szanse rozwoju przed cydrem otwiera jednak propozycja Ministerstwa Finansów, którą przedstawił 4 października premier Mateusz Morawiecki. Ministerstwo chce zrezygnować z podatku akcyzowego na cydry i znieść obowiązek banderolowania, to główne czynniki hamujące dynamikę wzrostu kategorii. - Zmiany przepisów powinny zostać wyważone tak, by korzystali na nich polscy sadownicy i producenci, a nie głównie zagraniczne koncerny importujące cydry do naszego kraju - zwraca jednak uwagę prezes zarządu ZP PRW.

    Pierwsze posiedzenie grupy zajmującej się zmianą ustawy winiarskiej odbyło się 13 listopada. Podczas dyskusji wyróżniono 44 główne punkty zmian m. in znaki akcyzowe, opodatkowanie czy cykl produkcji - Jesteśmy na początku drogi. Obecne przepisy są często wręcz skandaliczne. Wystarczy wspomnieć, że jesteśmy jedynym krajem Unii Europejskiej, który nakazuje banderolowanie win, a więc również cydrów. Dużo pracy i burzliwych dyskusji na pewno przed nami - mówi Tomas Solis z Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.

    Członek stowarzyszenia narzeka, że w przypadku produkcji cydru jest bardzo dużo niepotrzebnych formalności. Wszystkie procesy muszą być zgłaszane do Urzędu Skarbowo-Celnego - Np, gdy robimy nastaw, przynajmniej dzień wcześniej należy fizycznie złożyć dokument określający: dzień, godzinę rozpoczęcia i zakończenia produkcji, czy dokładny adres. Natomiast samą deklarację o rozpoczęciu produkcji należy złożyć w miesiącu ją poprzedzającym. Jeśli przekroczymy ten termin otrzymujemy kary. Można ich uniknąć składając pismo, które nazywa się "Czynny Żal", są to skandaliczne przepisy, które częściowo powstawały nawet w latach 50-tych - informuje Tomasz Solis.

    ZOBACZ TAKŻE: Śmietanówka, czyli alko śmietanka z Olesna

    Polski cydr wysokojakościowy

    Analizy trendów światowych przewidują, że motorem rozwoju rynku cydrów staną się modyfikacje smakowe, pokazują najnowsze badania, przedstawione na wrześniowym Global Cider Forum we Frankfurcie, warianty smakowe rozwijają się najbardziej dynamicznie - w latach 2011-2016 był to przyrost na poziomie blisko 25%. Jednak w Polsce przepisy prawne uniemożliwiają produkcję cydrów o smakach innych niż jabłkowy. Z tego też powodu ZP PRW zawnioskował do MRiRW o dywersyfikację kategorii cydrów. Zamiast jednej definicji – „cydr”, zaproponowano utworzenie trzech różnych ze względu na skład surowcowy i wymagania technologiczne, tj. cydr jakościowy, cydr oraz cydr aromatyzowany. Te same postulaty dotyczą definicji „perry”, czyli analogicznego napoju wytwarzanego z gruszek, w Polsce nazywanego gruszecznikiem.

    Tomasz Solis zwraca jednak uwagę na to, że ów podział jest bardzo ważny, ponieważ wysokojakościowy produkt ma szansę stać się sztandarowym Polskim alkoholem - Chcemy utrzymać wysoką jakość cydru, aby nie powtórzyła się sytuacja win owocowych, które do dziś postrzegane są za tzw. Bełta, a trzeba wiedzieć, że z owoców również można przygotować wino wysokiej jakości. Ba, w okresie międzywojennym polskie wina z wiśni wygrywały międzynarodowe konkursy z francuskimi winami gronowymi - zaznacza.

    W przeciągu 10-15 lat przy odpowiednich warunkach gospodarczych i prawnych jesteśmy w stanie pozycjonować się z polskim cydrem wysokojakościowym tak jak np. wina musujące - hiszpańska Cava, czy włoskie Proseco - dodaje Solis.

    Nie potrzeba wiele

    Grecy mają swoje Ouzo, Włosi Grappę, Niemcy Schnapps-a, Francuzi Calvados-a, Bałkany Rakiję, a my możemy mieć swój wysokojakościowy Cydr z Polski. Jest ogromna szansa, jeśli zmiany w prawie, o jakie wnioskują producenci, wejdą w życie. Byłaby to wielka alternatywa dla zbytu jabłek, która jest nam bardzo potrzebna w związku z embargiem nałożonym przez Rosję. Do sukcesu nie potrzeba wiele, ponieważ mamy ogromny potencjał, który wystarczy wykorzystać.

    ZOBACZ TAKŻE: Nowy Rok przyniesie dużo zmian

     

    • Tagi:
    • przepisy
    • banderolowanie
    • jabłka
    • zabawa
    • sylwester
    • cydr
    • alkohol
    Łukasz Tyrakowski
    Podobne artykuły
    Koła gospodyń wiejskich

    Od 8 do 10 tys. zł wsparcia. Wnioski będzie przyjmowała ARiMR

    14 listopada 2025
    Hotblog

    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami

    9 listopada 2025
    Przepisy

    Nowy system od 2026 roku. Którzy rolnicy unikną nowego obowiązku?

    7 listopada 2025
    Przepisy

    Rolnik ma 6 miesięcy, by zgłosić to do KRUS. Inaczej pieniądze przepadną

    30 października 2025
    Przepisy

    Rewolucja w budownictwie. Nowe przepisy od 2026 roku

    28 października 2025
    Przepisy

    Te ziemniaki nie nadawały się do "legalnej" sprzedaży. Teraz rząd zmieni prawo

    16 października 2025
    Prawo i finanse

    Ten błąd może rolnika kosztować utratę prawa do emerytury. Lepiej uważać

    13 października 2025
    Przepisy

    Tego już na działce nie postawisz. Nowy zakaz wejdzie w życie w 2026 roku

    13 października 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Na drogach niespokojnie, zwłaszcza tu - protest rolników 14 listopada [MAPA]
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
    14 listopada 2025
    Prawo i finanse
    Te środki trzeba wydać najpóźniej w grudniu - przypomina ARiMR
    14 listopada 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Agresywne byki uciekły z gospodarstwa. Poturbowały właściciela, zniszczyły auta
    14 listopada 2025
    Newsy
    Na drogach niespokojnie, zwłaszcza tu - protest rolników 14 listopada [MAPA]
    14 listopada 2025
    Newsy
    Rolnicy zostali bez unijnych dopłat. Termin dawno minął
    14 listopada 2025
    Newsy
    14 listopada rolnicy wyjdą na drogi. Mapa protestów w całej Polsce
    13 listopada 2025
    Newsy
    Chciał kupić ładowarkę teleskopową. Stracił prawie 100 tys. zł
    13 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności