Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Te zwierzęta przenoszą groźną chorobę. Czy liczba odstrzałów może być większa?
      Producenci drobiu i jaj otrzymają rekompensaty? Chodzi o ok. 133 mln zł
      Zarzecki: Stabilność 100 tys. gospodarstw rolnych zagrożona. Apelujemy o zmiany
      2,8 mln zł strat przez węgierskie embargo na polskie mięso. Zapadła ważna decyzja
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Czy pryskać "na grzyba", gdy jest zimno?
      Jak naprawić glebę? Eksperci radzą
      Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
      Nie warto zwlekać. Decyzję dobrze podjąć już teraz - wybór odmian rzepaku
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa generacja "kompaktów" od Massey Ferguson. Chodzi o dwa modele ciągników
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Co się opłaca w rolnictwie? Ekspert wskazuje na jedno
      Te dopłaty przyznawane są do 40 ha. Nabór dla rolników startuje w czerwcu
      Sprzedaż ziemi przed upływem 5 lat od nabycia. W tych wypadkach można to zrobić
      Bez tego zaświadczenia można zostać wyrejestrowanym z ubezpieczenia KRUS
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jak najlepiej przechowywać truskawki? Rozwiewamy wątpliwości
      Idzie duża zmiana w pogodzie. Jak długo potrwa ocieplenie?
      Urzeka zapachem i delikatnymi kwiatami. Kwitnie do października, ma mało wymagań
      Te kwiaty kwitną od wiosny do jesieni. Ogród będzie zachwycał przez długi czas
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Na sylwestra cydr! Polska będzie potentatem?

Na sylwestra cydr! Polska będzie potentatem?

Newsy 31 grudnia 2017 07:00 Łukasz Tyrakowski
Na  sylwestra cydr! Polska będzie  potentatem?
Źródło: fotolia.com
Polska jest potentatem w światowej produkcji jabłek. Dzięki temu może stać się też ważnym graczem na rynku cydrów - lekkich, niskoalkoholowych napojów. Idealnych na sylwestra!
Spis treści:

    Rząd planuje znieść podatek akcyzowy na cydr. Polska jest potentatem w światowej produkcji jabłek. Dzięki temu może stać się też ważnym graczem na rynku cydrów - lekkich, niskoalkoholowych napojów.

    Tomasz Rembowski z wielkopolskiego Żukowa pod Poznaniem jest właścicielem rodzinnego przedsiębiorstwa, które zajmuje się produkcją m. in cydru i soków. Posiada tłocznię, której wydajność pozwala na rozlanie 25 tys butelek dziennie (dopracowywanie linii rozlewu trwało przez 2 lata, dopiero od niedawna wszystko działa bez zarzutu) oraz magazyny do przechowywania owoców i gotowych produktów. Wszystko mieści się w najbliższym sąsiedztwie pięknego, rodzinnego domu. Skąd u pana Tomasza miłość do alkoholu z jabłek? - Cydr chodził mi po głowie od czasów studiów, gdy po raz pierwszy zobaczyłem go w Szwajcarii. Produkcją zająłem się 8 lat temu. Przez ten czas uczyłem się na własnych błędach i za własne pieniądze, ale w końcu udało mi się osiągnąć autorski wysokojakościowy cydr, którego nazwałem "Cydr z Wielkopolski".

    Na czym polega fenomen tego produktu? Cydr z Wielkopolski jest wytwarzany w 100% z soku jabłkowego - Owoce skupujemy od okolicznych rolników. Staram się wybierać najstarsze odmiany, które zapewniają wysoką jakość produktu. Jak jest on produkowany? - Wszystko przebiega w zgodzie z naturą. Sok jabłkowy jest poddawany w naturalny sposób fermentacji. Jedynym dodatkiem jest użycie wyselekcjonowanych odmian drożdży. Dzięki temu posiada on naturalny dwutlenek węgla i jest delikatnie musujący.

    Pan Tomasz uważa, że produkcja cydru nie jest łatwiejsza od produkcji wina - Jeżeli chcemy robić naturalny cydr - bez chemii, siarki i cukru, to zapanować nad wszystkimi niebezpieczeństwami jest bardzo trudno. Wiedzy na temat wszystkich zachodzących podczas produkcji procesów nie nabywa się w 5 minut, potrzeba do tego dużo doświadczenia. Ja po ośmiu latach nadal nie umiem odpowiedzieć na niektóre pytania.

    Ostateczny produkt powinien być klarowny - Jest on wtedy według mnie bardziej drapieżny. Zazwyczaj cydr klaruje się po 8-10 miesiącach, natomiast w niektórych przypadkach trwa to nawet półtora roku. Osobiście uważam, że najlepszy jest produkt 3-4 letni. Posiada unikatowy smak i znakomicie orzeźwia. Pasuje na każdy dzień i każdą jego porę - podkreśla producent.

    Niestety, w ostatnim czasie w związku z małym zainteresowaniem i wieloma absurdalnymi przepisami, pan Tomasz Rembowski zrezygnował z rozprowadzania większych ilości lekkiego alkoholu z jabłek - Wrócę na rynek, jeśli przepisy zmienią się na lepsze, pozostawiam sobie otwartą furtkę, ponieważ cydr zawsze będzie w moim sercu.

    ZOBACZ TAKŻE: Mam tę moc! Kraina lodu w Polsce

     

    Ograniczenia prawne problemem

    Cydr jest obecnie jedną z najszybciej rosnących kategorii na rynku alkoholi w skali globalnej - mówi nam Magdalena Zielińska, prezes zarządu Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Aktualnie światowym liderem w produkcji cydru jest Wielka Brytania. W Polsce poziom sprzedaży w 2013 r. osiągnął 2 mln litrów i systematycznie rósł do 2015 r., gdy osiągnął już blisko 12 mln. Niestety, w minionym roku na rynku zapanowała stagnacja, a bieżące doniesienia mówią już wręcz o spadkach sprzedaży.

    - Problemem, który zahamował rozwój rynku cydrów w Polsce są ograniczenia prawne, a także silna konkurencja na rynku w postaci piw smakowych - obie te kategorie są odpowiedzią na ten sam popyt, lecz stają do nierównej walki. Mimo znaczącej przewagi jakościowej polskiego cydru naturalnego, to piwa smakowe mają pewne przywileje prawne m. in mogą być reklamowane w telewizji, co w przypadku cydrów jest zabronione zgodnie z ustawą o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi- tłumaczy Magdalena Zielińska.

    Nadchodzi przełom?

    Nowe szanse rozwoju przed cydrem otwiera jednak propozycja Ministerstwa Finansów, którą przedstawił 4 października premier Mateusz Morawiecki. Ministerstwo chce zrezygnować z podatku akcyzowego na cydry i znieść obowiązek banderolowania, to główne czynniki hamujące dynamikę wzrostu kategorii. - Zmiany przepisów powinny zostać wyważone tak, by korzystali na nich polscy sadownicy i producenci, a nie głównie zagraniczne koncerny importujące cydry do naszego kraju - zwraca jednak uwagę prezes zarządu ZP PRW.

    Pierwsze posiedzenie grupy zajmującej się zmianą ustawy winiarskiej odbyło się 13 listopada. Podczas dyskusji wyróżniono 44 główne punkty zmian m. in znaki akcyzowe, opodatkowanie czy cykl produkcji - Jesteśmy na początku drogi. Obecne przepisy są często wręcz skandaliczne. Wystarczy wspomnieć, że jesteśmy jedynym krajem Unii Europejskiej, który nakazuje banderolowanie win, a więc również cydrów. Dużo pracy i burzliwych dyskusji na pewno przed nami - mówi Tomas Solis z Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.

    Członek stowarzyszenia narzeka, że w przypadku produkcji cydru jest bardzo dużo niepotrzebnych formalności. Wszystkie procesy muszą być zgłaszane do Urzędu Skarbowo-Celnego - Np, gdy robimy nastaw, przynajmniej dzień wcześniej należy fizycznie złożyć dokument określający: dzień, godzinę rozpoczęcia i zakończenia produkcji, czy dokładny adres. Natomiast samą deklarację o rozpoczęciu produkcji należy złożyć w miesiącu ją poprzedzającym. Jeśli przekroczymy ten termin otrzymujemy kary. Można ich uniknąć składając pismo, które nazywa się "Czynny Żal", są to skandaliczne przepisy, które częściowo powstawały nawet w latach 50-tych - informuje Tomasz Solis.

    ZOBACZ TAKŻE: Śmietanówka, czyli alko śmietanka z Olesna

     

    Polski cydr wysokojakościowy

    Analizy trendów światowych przewidują, że motorem rozwoju rynku cydrów staną się modyfikacje smakowe, pokazują najnowsze badania, przedstawione na wrześniowym Global Cider Forum we Frankfurcie, warianty smakowe rozwijają się najbardziej dynamicznie - w latach 2011-2016 był to przyrost na poziomie blisko 25%. Jednak w Polsce przepisy prawne uniemożliwiają produkcję cydrów o smakach innych niż jabłkowy. Z tego też powodu ZP PRW zawnioskował do MRiRW o dywersyfikację kategorii cydrów. Zamiast jednej definicji – „cydr”, zaproponowano utworzenie trzech różnych ze względu na skład surowcowy i wymagania technologiczne, tj. cydr jakościowy, cydr oraz cydr aromatyzowany. Te same postulaty dotyczą definicji „perry”, czyli analogicznego napoju wytwarzanego z gruszek, w Polsce nazywanego gruszecznikiem.

    Tomasz Solis zwraca jednak uwagę na to, że ów podział jest bardzo ważny, ponieważ wysokojakościowy produkt ma szansę stać się sztandarowym Polskim alkoholem - Chcemy utrzymać wysoką jakość cydru, aby nie powtórzyła się sytuacja win owocowych, które do dziś postrzegane są za tzw. Bełta, a trzeba wiedzieć, że z owoców również można przygotować wino wysokiej jakości. Ba, w okresie międzywojennym polskie wina z wiśni wygrywały międzynarodowe konkursy z francuskimi winami gronowymi - zaznacza.

    W przeciągu 10-15 lat przy odpowiednich warunkach gospodarczych i prawnych jesteśmy w stanie pozycjonować się z polskim cydrem wysokojakościowym tak jak np. wina musujące - hiszpańska Cava, czy włoskie Proseco - dodaje Solis.

    Nie potrzeba wiele

    Grecy mają swoje Ouzo, Włosi Grappę, Niemcy Schnapps-a, Francuzi Calvados-a, Bałkany Rakiję, a my możemy mieć swój wysokojakościowy Cydr z Polski. Jest ogromna szansa, jeśli zmiany w prawie, o jakie wnioskują producenci, wejdą w życie. Byłaby to wielka alternatywa dla zbytu jabłek, która jest nam bardzo potrzebna w związku z embargiem nałożonym przez Rosję. Do sukcesu nie potrzeba wiele, ponieważ mamy ogromny potencjał, który wystarczy wykorzystać.

    ZOBACZ TAKŻE: Nowy Rok przyniesie dużo zmian

     

    • Tagi:
    • przepisy
    • banderolowanie
    • jabłka
    • zabawa
    • sylwester
    • cydr
    • alkohol
    Łukasz Tyrakowski
    Podobne artykuły
    Prawo i finanse

    Służebność drogi przechodzi na nowego właściciela działki? Prawo mówi jasno

    24 kwietnia 2025
    Prawo i finanse

    Działalność nierejestrowana – dla kogo i co warto o niej wiedzieć?

    20 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

    14 kwietnia 2025
    Prawo i finanse

    Jak przepisać gospodarstwo na dziecko? Jest kilka możliwości

    9 kwietnia 2025
    Przepisy

    Nawet 30 tys. zł grzywny lub utrata dopłat. Prawo zabrania takiego działania

    19 marca 2025
    Przepisy

    Czy można dostać mandat za koszenie trawy w niedzielę? Przepisy są jasne

    15 marca 2025
    Przepisy

    Nowy obowiązek dla właścicieli części budynków. 31 marca mija ważny termin

    11 marca 2025
    Kulinaria

    Trzy szybkie słodkie przekąski z ciasta francuskiego. Przygotujesz je w kilka minut

    25 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Startuje jeden z najpopularniejszych naborów ARiMR. Pieniądze są m.in. na maszyny
    19 maja 2025
    Drób
    Producenci drobiu i jaj otrzymają rekompensaty? Chodzi o ok. 133 mln zł
    19 maja 2025
    Newsy
    3 tys. zł na gospodarstwo. Ponad połowa rolników już dostała to wsparcie z ARiMR
    19 maja 2025
    Najnowsze
    Newsy
    3 tys. zł na gospodarstwo. Ponad połowa rolników już dostała to wsparcie z ARiMR
    19 maja 2025
    Newsy
    Długoterminowa prognoza pogody IMGW na lato 2025. Jeden czynnik "powyżej normy"
    18 maja 2025
    Newsy
    Wielkopolskie Dni Pola w Silniku tuż-tuż. Co w programie imprezy?
    18 maja 2025
    Newsy
    Tragedia podczas prac polowych. Nie żyje 53-latek
    17 maja 2025
    Newsy
    Zielone Pola 2025 - rusza cykl spotkań. Co, gdzie i kiedy?
    17 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy