Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
      Koszenie kukurydzy na kiszonkę. Ile kosztuje usługa w 2025 r.?
      Ceny pszenicy w ciągu 5 lat spadły o 0,4%, a nawozów - wzrosły o 74%. Co z opłacalnością?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
      Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
      Nowe wydarzenie w kalendarzu imprez rolniczych - Agro FARMA Expo 2025
      Dobra wiadomość dla hodowców. Te zgłoszenia będą jeszcze "po staremu". Do kiedy?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
      Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
      Przybywa problemów na plantacjach buraka. Mamy nowe chwasty. Dlaczego?
      Kiedy siać pszenicę ozimą? Wcześniej znaczy lepiej czy niekoniecznie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Rolnicy zgłaszają problemy z aplikacją suszową
      Obowiązek prowadzenia elektronicznej ewidencji ŚOR będzie odroczony?
      1500 zł miesięcznie dla studentów pierwszego roku. Gdzie i jak zdobyć pieniądze?
      AgroFood Forum 2025 – najważniejsze wyzwania dla rolnictwa i gospodarki żywnościowej
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Chcesz przesadzić i rozmnożyć liliowce? Zrób to w tym terminie, a szybko rozwiną korzenie
      Koniecznie zacznij już teraz. Wiosną owocowy ogród pięknie się rozwinie
      Przed nami kolejna fala opadów. Wiadomo, kiedy nastąpi zmiana w pogodzie
      To jedne z najbardziej lubianych iglaków. Miniaturki zachwycają pokrojem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Na sylwestra cydr! Polska będzie potentatem?

Na sylwestra cydr! Polska będzie potentatem?

Newsy 31 grudnia 2017 07:00 Łukasz Tyrakowski
Na  sylwestra cydr! Polska będzie  potentatem?
Źródło: fotolia.com
Polska jest potentatem w światowej produkcji jabłek. Dzięki temu może stać się też ważnym graczem na rynku cydrów - lekkich, niskoalkoholowych napojów. Idealnych na sylwestra!
Spis treści:

    Rząd planuje znieść podatek akcyzowy na cydr. Polska jest potentatem w światowej produkcji jabłek. Dzięki temu może stać się też ważnym graczem na rynku cydrów - lekkich, niskoalkoholowych napojów.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Tomasz Rembowski z wielkopolskiego Żukowa pod Poznaniem jest właścicielem rodzinnego przedsiębiorstwa, które zajmuje się produkcją m. in cydru i soków. Posiada tłocznię, której wydajność pozwala na rozlanie 25 tys butelek dziennie (dopracowywanie linii rozlewu trwało przez 2 lata, dopiero od niedawna wszystko działa bez zarzutu) oraz magazyny do przechowywania owoców i gotowych produktów. Wszystko mieści się w najbliższym sąsiedztwie pięknego, rodzinnego domu. Skąd u pana Tomasza miłość do alkoholu z jabłek? - Cydr chodził mi po głowie od czasów studiów, gdy po raz pierwszy zobaczyłem go w Szwajcarii. Produkcją zająłem się 8 lat temu. Przez ten czas uczyłem się na własnych błędach i za własne pieniądze, ale w końcu udało mi się osiągnąć autorski wysokojakościowy cydr, którego nazwałem "Cydr z Wielkopolski".

    Na czym polega fenomen tego produktu? Cydr z Wielkopolski jest wytwarzany w 100% z soku jabłkowego - Owoce skupujemy od okolicznych rolników. Staram się wybierać najstarsze odmiany, które zapewniają wysoką jakość produktu. Jak jest on produkowany? - Wszystko przebiega w zgodzie z naturą. Sok jabłkowy jest poddawany w naturalny sposób fermentacji. Jedynym dodatkiem jest użycie wyselekcjonowanych odmian drożdży. Dzięki temu posiada on naturalny dwutlenek węgla i jest delikatnie musujący.

    Pan Tomasz uważa, że produkcja cydru nie jest łatwiejsza od produkcji wina - Jeżeli chcemy robić naturalny cydr - bez chemii, siarki i cukru, to zapanować nad wszystkimi niebezpieczeństwami jest bardzo trudno. Wiedzy na temat wszystkich zachodzących podczas produkcji procesów nie nabywa się w 5 minut, potrzeba do tego dużo doświadczenia. Ja po ośmiu latach nadal nie umiem odpowiedzieć na niektóre pytania.

    Ostateczny produkt powinien być klarowny - Jest on wtedy według mnie bardziej drapieżny. Zazwyczaj cydr klaruje się po 8-10 miesiącach, natomiast w niektórych przypadkach trwa to nawet półtora roku. Osobiście uważam, że najlepszy jest produkt 3-4 letni. Posiada unikatowy smak i znakomicie orzeźwia. Pasuje na każdy dzień i każdą jego porę - podkreśla producent.

    Niestety, w ostatnim czasie w związku z małym zainteresowaniem i wieloma absurdalnymi przepisami, pan Tomasz Rembowski zrezygnował z rozprowadzania większych ilości lekkiego alkoholu z jabłek - Wrócę na rynek, jeśli przepisy zmienią się na lepsze, pozostawiam sobie otwartą furtkę, ponieważ cydr zawsze będzie w moim sercu.

    ZOBACZ TAKŻE: Mam tę moc! Kraina lodu w Polsce

    Ograniczenia prawne problemem

    Cydr jest obecnie jedną z najszybciej rosnących kategorii na rynku alkoholi w skali globalnej - mówi nam Magdalena Zielińska, prezes zarządu Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Aktualnie światowym liderem w produkcji cydru jest Wielka Brytania. W Polsce poziom sprzedaży w 2013 r. osiągnął 2 mln litrów i systematycznie rósł do 2015 r., gdy osiągnął już blisko 12 mln. Niestety, w minionym roku na rynku zapanowała stagnacja, a bieżące doniesienia mówią już wręcz o spadkach sprzedaży.

    - Problemem, który zahamował rozwój rynku cydrów w Polsce są ograniczenia prawne, a także silna konkurencja na rynku w postaci piw smakowych - obie te kategorie są odpowiedzią na ten sam popyt, lecz stają do nierównej walki. Mimo znaczącej przewagi jakościowej polskiego cydru naturalnego, to piwa smakowe mają pewne przywileje prawne m. in mogą być reklamowane w telewizji, co w przypadku cydrów jest zabronione zgodnie z ustawą o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi- tłumaczy Magdalena Zielińska.

    Nadchodzi przełom?

    Nowe szanse rozwoju przed cydrem otwiera jednak propozycja Ministerstwa Finansów, którą przedstawił 4 października premier Mateusz Morawiecki. Ministerstwo chce zrezygnować z podatku akcyzowego na cydry i znieść obowiązek banderolowania, to główne czynniki hamujące dynamikę wzrostu kategorii. - Zmiany przepisów powinny zostać wyważone tak, by korzystali na nich polscy sadownicy i producenci, a nie głównie zagraniczne koncerny importujące cydry do naszego kraju - zwraca jednak uwagę prezes zarządu ZP PRW.

    Pierwsze posiedzenie grupy zajmującej się zmianą ustawy winiarskiej odbyło się 13 listopada. Podczas dyskusji wyróżniono 44 główne punkty zmian m. in znaki akcyzowe, opodatkowanie czy cykl produkcji - Jesteśmy na początku drogi. Obecne przepisy są często wręcz skandaliczne. Wystarczy wspomnieć, że jesteśmy jedynym krajem Unii Europejskiej, który nakazuje banderolowanie win, a więc również cydrów. Dużo pracy i burzliwych dyskusji na pewno przed nami - mówi Tomas Solis z Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.

    Członek stowarzyszenia narzeka, że w przypadku produkcji cydru jest bardzo dużo niepotrzebnych formalności. Wszystkie procesy muszą być zgłaszane do Urzędu Skarbowo-Celnego - Np, gdy robimy nastaw, przynajmniej dzień wcześniej należy fizycznie złożyć dokument określający: dzień, godzinę rozpoczęcia i zakończenia produkcji, czy dokładny adres. Natomiast samą deklarację o rozpoczęciu produkcji należy złożyć w miesiącu ją poprzedzającym. Jeśli przekroczymy ten termin otrzymujemy kary. Można ich uniknąć składając pismo, które nazywa się "Czynny Żal", są to skandaliczne przepisy, które częściowo powstawały nawet w latach 50-tych - informuje Tomasz Solis.

    ZOBACZ TAKŻE: Śmietanówka, czyli alko śmietanka z Olesna

    Polski cydr wysokojakościowy

    Analizy trendów światowych przewidują, że motorem rozwoju rynku cydrów staną się modyfikacje smakowe, pokazują najnowsze badania, przedstawione na wrześniowym Global Cider Forum we Frankfurcie, warianty smakowe rozwijają się najbardziej dynamicznie - w latach 2011-2016 był to przyrost na poziomie blisko 25%. Jednak w Polsce przepisy prawne uniemożliwiają produkcję cydrów o smakach innych niż jabłkowy. Z tego też powodu ZP PRW zawnioskował do MRiRW o dywersyfikację kategorii cydrów. Zamiast jednej definicji – „cydr”, zaproponowano utworzenie trzech różnych ze względu na skład surowcowy i wymagania technologiczne, tj. cydr jakościowy, cydr oraz cydr aromatyzowany. Te same postulaty dotyczą definicji „perry”, czyli analogicznego napoju wytwarzanego z gruszek, w Polsce nazywanego gruszecznikiem.

    Tomasz Solis zwraca jednak uwagę na to, że ów podział jest bardzo ważny, ponieważ wysokojakościowy produkt ma szansę stać się sztandarowym Polskim alkoholem - Chcemy utrzymać wysoką jakość cydru, aby nie powtórzyła się sytuacja win owocowych, które do dziś postrzegane są za tzw. Bełta, a trzeba wiedzieć, że z owoców również można przygotować wino wysokiej jakości. Ba, w okresie międzywojennym polskie wina z wiśni wygrywały międzynarodowe konkursy z francuskimi winami gronowymi - zaznacza.

    W przeciągu 10-15 lat przy odpowiednich warunkach gospodarczych i prawnych jesteśmy w stanie pozycjonować się z polskim cydrem wysokojakościowym tak jak np. wina musujące - hiszpańska Cava, czy włoskie Proseco - dodaje Solis.

    Nie potrzeba wiele

    Grecy mają swoje Ouzo, Włosi Grappę, Niemcy Schnapps-a, Francuzi Calvados-a, Bałkany Rakiję, a my możemy mieć swój wysokojakościowy Cydr z Polski. Jest ogromna szansa, jeśli zmiany w prawie, o jakie wnioskują producenci, wejdą w życie. Byłaby to wielka alternatywa dla zbytu jabłek, która jest nam bardzo potrzebna w związku z embargiem nałożonym przez Rosję. Do sukcesu nie potrzeba wiele, ponieważ mamy ogromny potencjał, który wystarczy wykorzystać.

    ZOBACZ TAKŻE: Nowy Rok przyniesie dużo zmian

     

    • Tagi:
    • przepisy
    • banderolowanie
    • jabłka
    • zabawa
    • sylwester
    • cydr
    • alkohol
    Łukasz Tyrakowski
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Jesienne sadzenie grusz i jabłoni. Musisz to wiedzieć zanim wbijesz łopatę

    6 września 2025
    Dla domu

    Czy na szopę w ogrodzie musisz mieć pozwolenie? Te przepisy trzeba znać

    3 września 2025
    Newsy

    Pod osłoną nocy kradli jabłka z sadu. Wpadli na gorącym uczynku

    29 sierpnia 2025
    Prawo i finanse

    Zmiany w sprzedaży domu ze spadku. W życie weszły nowe przepisy

    27 sierpnia 2025
    Hotblog

    Sezonowa zupa owocowa jak u babci

    25 sierpnia 2025
    KRUS

    KRUS zmienia zasady w sprawie dwóch zasiłków. Procedury będą prostsze

    23 sierpnia 2025
    Prawo i finanse

    Czy właściciele działek przy jeziorach mogą je grodzić? Przepisy są jasne

    17 sierpnia 2025
    Ceny rolnicze

    Tegoroczne i ubiegłoroczne jabłka w sprzedaży. Jaka jest różnica w cenie?

    10 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
    12 września 2025
    Bydło i mleko
    Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
    12 września 2025
    Uprawy
    Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
    12 września 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Nie żyje rolnik poturbowany przez byki
    12 września 2025
    Newsy
    Śmierć pod ciągnikiem rolniczym
    12 września 2025
    Newsy
    Minister Stefan Krajewski spotkał się z protestującymi
    11 września 2025
    Newsy
    Ważne. Jest wsparcie dla rolników po klęskach suszy i powodzi. Sprawdź
    10 września 2025
    Newsy
    Ursula von der Leyen "wyspowiada się" przed europarlamentem. Co z rolnictwem?
    10 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności