Ministerstwo: debatowali o niskiej cenie żywca
Bardzo niska cena skupu żywca wieprzowego spowodowała, że na prośbę NSZZ RI „Solidarność” w resorcie odbyły się wczoraj rozmowy dotyczące sytuacji na rynku trzody chlewnej.
Sytuacja na rynku żywca wieprzowego jest trudna. Niskie ceny skupu przy jednoczesnym dużym imporcie mięsa wieprzowego na nasz rynek mogą doprowadzić do załamania polskiej produkcji trzody chlewnej.
W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele NSZZ RI „Solidarność” z Jerzym Chróścikowskim na czele, sekretarz stanu Jacek Bogucki, Główny Lekarz Weterynarii oraz pracownicy resortu. Członkowie związku zwracali uwagę nie tylko na brak opłacalności produkcji, ale także na niekorzystną politykę cenową stosowaną przez zakłady przetwórcze, brak kontraktacji, płacenie wyższych cen dostawcom zagranicznym oraz niższą jakość sprowadzanego surowca.
Minister Jacek Bogucki poinformował, że podejmowane działania zmierzają do wyjaśnienia zgłaszanych postulatów. Jak podaje ministerstwo - do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów zostało skierowane pismo o zbadanie zarzutów mówiących o tym, że zakłady przetwórcze więcej płacą za sprowadzany do produkcji surowiec z zagranicy niż oferują polskim producentom. Chodzi również o zbadanie czy nie zostały naruszone warunki konkurencji i czy nie nastąpiła zmowa cenowa. Ponadto odpowiednie służby inspekcyjne mają zweryfikować informacje o gorszej jakości sprowadzanego surowca.
Jacek Bogucki poinformował skierował pismo do unijnego komisarza Phila Hogana, w którym pisał o stabilizacji na rynku wieprzowiny. Uważa, że polska produkcja powinna iść w kierunku dopłat do eksportu na rynki trzecie. Zwraca także uwagę, że rozdysponowanie mięsa zgromadzonego w wyniku dopłat do prywatnego przechowywaniu powinno nastąpić z wyłączeniem rynku unijnego.