Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Jak działają podskórne czipy i co mogą mierzyć u zwierząt? Czy zastąpią kolczykowanie?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
      Jutro ostatni dzień na złożenie wniosku. Ważny komunikat ARiMR
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
      Nawet 40 tys. zł rocznie na paszę czy materiał siewny. Kto sięga po te pieniądze?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
      Koszmar podczas sprzątania kuchni? Zastosuj metodę 2:1, a tłuszcz sam puści
      Zupa grzybowa lepsza niż kiedykolwiek. Jeden nietypowy dodatek przesądzi o smaku
      Większość popełnia ten błąd. Dlatego choinka w doniczce usycha zaraz po świętach
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Hodujesz bydło? Zgłoś się do konkursu!

Hodujesz bydło? Zgłoś się do konkursu!

Newsy 5 września 2016 09:42 oprac. Ksenia Pięta Aktualizacja: 5 września 2016 10:08
Hodujesz bydło? Zgłoś się do konkursu!
Źródło: Ksenia Pięta
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego we współpracy z Fundacją Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich jest organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu PRODUCENT BYDŁA MIĘSNEGO ROKU 2016.
Spis treści:

    Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego we współpracy z Fundacją Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich jest organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu PRODUCENT BYDŁA MIĘSNEGO ROKU 2016.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jego celem jest integracja środowiska hodowców bydła mięsnego i opasowego z sektorem przemysłu mięsnego, upowszechniane wiedzy o chowie i hodowli bydła ras mięsnych, ukazanie znaczenia tego działu produkcji rolnej dla bioróżnorodności oraz dla gospodarki narodowej. Zgodnie z regulaminem kandydatów do tytułu PRODUCENT BYDŁA MIĘSNEGO ROKU 2016 mogą zgłaszać ośrodki doradztwa rolniczego, izby rolnicze, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Związki Pracodawców - Dzierżawców i Właścicieli Rolnych oraz Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. W wyniku konkursu zostaną wyłonieni najlepsi producentów bydła mięsnego za rok 2016 w czterech kategoriach: producent bydła opasowego, producent jałówek i buhajów hodowlanych, producent odsadków oraz grupy i organizacje producentów bydła mięsnego.

    Termin nadsyłania zgłoszeń mija 10 września. Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi w listopadzie 2016 roku podczas III Forum Sektora Wołowiny w ramach Centralnych Targów Rolniczych.

    Zgłoszenia należy wysyłać pocztą na adres:

    Ogólnopolski Konkurs PRODUCENT BYDŁA MIĘSNEGO ROKU 2016

    ul. Toruńska 30/45,

    85-023 Bydgoszcz

    REGULAMIN Ogólnopolskiego Konkursu „PRODUCENT BYDŁA MIESNEGO ROKU 2016”

    § 1

    Organizator Konkursu

    1. Organizatorem konkursu jest Fundacja Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz

    Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.

    2. Adres Organizatora:

    Pauliny, ul. Kasztanowa 4, 86-022 Dobrcz,

    biuro: ul. Toruńska 30/45, 85-023 Bydgoszcz (adres do korespondencji),

    tel. 604 988 818, e-mail: producentbydła@ogólnopolskikonurs.pl

    § 2

    Patroni i Partnerzy Konkursu

    1. Patronami honorowymi Konkursu są:

     Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi,

     JM Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego,

     Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa,

     Prezes Agencji Rynku Rolnego,

     Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

    2. Patronat Medialny sprawuje wydawnictwo APRA Sp. z o.o. za pośrednictwem dwumiesięcznika

    „Hoduj z Głową Bydło” oraz multiportalu rolnego „Agropolska”.

    § 3

    Cele Konkursu

    1. Wyłonienie najlepszych producentów bydła mięsnego za rok 2016.

    2. Integrowanie środowiska hodowców bydła mięsnego i opasowego.

    3. Promowanie dobrych praktyk i upowszechnianie wiedzy o opasie bydła i hodowli bydła ras

    mięsnych.

    4. Upowszechnianie wiedzy na temat znaczenia chowu i hodowli bydła dla bioróżnorodności

    i gospodarki narodowej.

    5. Promowanie precyzyjnego rolnictwa w odniesieniu do bydła.

    6. Upowszechnianie zasad CSR - Corporate Social Responsibility – Zrównoważonego Rozwoju

    Rolnictwa.

    § 4

    Założenia organizacyjne

    1. Konkurs prowadzony jest na terenie całej Polski.

    2. Terminarz Konkursu:

     wysyłanie pism z ankietami do instytucji typujących kandydatów do tytułu „PRODUCENT

    BYDŁA MIESNEGO ROKU 2016” z informacją o Konkursie i możliwości zgłaszania – lipiecsierpień

    2016,

     przyjmowanie zgłoszeń – 10 wrzesień 2016,

     wyłonienie finalistów konkursu na podstawie analizy i oceny nadesłanych materiałów – wrzesień

    2016,

    2

     rozstrzygnięcie Konkursu, opracowanie Wydawnictwa Okolicznościowego - październik 2016,

     ogłoszenie wyników Konkursu podczas III Forum Sektora Wołowiny – listopad 2016.

    § 5

    Warunki uczestnictwa

    1. Konkurs kierowany jest do osób zajmujących się opasem bydła i hodowlą bydła mięsnego.

    2. Uczestnikami konkursu mogą być osoby fizyczne oraz osoby reprezentujące osoby prawne.

    3. Kandydatów do Konkursu zgłaszają Ośrodki Doradztwa Rolniczego, Izby Rolnicze, Agencja

    Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Związki Pracodawców - Dzierżawców i Właścicieli

    Rolnych, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Polski Związek Hodowców i

    Producentów Bydła Mięsnego.

    4. Udział w Konkursie jest bezpłatny.

    5. Do udziału w konkursie można zgłosić kandydatów w 4 kategoriach:

    1. producent bydła opasowego,

    2. producent jałówek i buhajów hodowlanych,

    3. producent odsadków,

    4. grupy i organizacje producentów bydła mięsnego.

    6. Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest dostarczenie wypełnionej Ankiety Zgłoszeniowej, którą

    można pobrać na stronie www.ogólnopolskikonkues.pl, pod adres biura konkursu: Ogólnopolski

    Konkurs PRODUCENT BYDŁA MIĘSNEGO ROKU 2016, ul. Toruńska 30/45, 85-023 Bydgoszcz.

    7. Zgłoszenia należy nadsyłać w terminie do 10 września 2016 r.

    8. Zgłoszenia uczestników, które wpłyną po terminie określonym w § 5 pkt. 7, nie będą mogły brać

    udziału w konkursie.

    § 6

    Kapituła Konkursu

    1. Nad oceną produktów konkursowych będą czuwała Kapituła Konkursu.

    2. Kapitułę stanowią przedstawiciele organizatora Konkursu (Fundacji Edukacji Ekonomicznej

    i Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego),

    Patronów Honorowych (Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, JM Rektora Szkoły Głównej

    Gospodarstwa Wiejskiego, Prezesa Agencji Rynku Rolnego, Prezesa Agencji Restrukturyzacji i

    Modernizacji Rolnictwa), Patrona Medialnego oraz niezależni eksperci.

    § 7

    Nagrody w konkursie

    1. Dla uczestników konkursu przewidziane są dyplomy oraz 1 nagroda główna i 2 wyróżnienia

    w każdej z kategorii wymienionych w 5 pkt. 5.

    2. Zdobywcy pierwszej nagrody w poszczególnych kategoriach otrzymują tytuł PRODUCENT

    BYDŁA MIESNEGO ROKU 2016.

    3. Informacja o zwycięzcach konkursu zostanie zamieszczona na stronie internetowej Organizatorów

    Konkursu oraz w dwumiesięczniku „Hoduj z Głową Bydło”, na multiportalu rolnym „Agropolska”

    i „Bukacirnia.pl”.

    § 8

    Postanowienia dodatkowe

    Organizator nie zwraca Uczestnikom kosztów związanych z ich uczestnictwem w Konkursie.

    3

    § 9

    Postępowanie reklamacyjne

    Postępowanie reklamacyjne nie dotyczy werdyktu kapituły.

    Osoba mająca umotywowane zastrzeżenia do przebiegu Konkursu z uwagi na niezgodność

    przebiegu Konkursu z obowiązującymi przepisami prawa, w tym z niniejszym Regulaminem, może

    zgłosić te zastrzeżenia na piśmie pocztą elektroniczną (wysyłając e-mail z potwierdzeniem odbioru)

    albo pocztą tradycyjną (list polecony) w terminie 3 (słownie: trzech) dni od daty stwierdzenia przez tę

    osobę zaistnienia nieprawidłowości, nie później jednak niż w ciągu dwóch tygodni od daty

    opublikowania wyników Konkursu, na adres biura organizatora: Fundacja Edukacji Ekonomicznej

    i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Toruńska 30/45, 85-023 Bydgoszcz, e-mail: [email protected].

    Reklamacja zostanie rozpatrzona przez komisję nadzorującą w terminie 10 dni od daty wpływu

    reklamacji do Organizatora. O wyniku postępowania reklamacyjnego zgłaszający nieprawidłowości

    zostanie zawiadomiony listem poleconym wysłanym na adres wskazany w piśmie zawierającym

    zgłoszenie reklamacji.

    § 10

    Postanowienia końcowe

    Organizator uprawniony jest do zmiany postanowień niniejszego Regulaminu.

    Przystąpienie do Konkursu jest dobrowolne.

    Uczestnik Konkursu wyraża zgodę na zbieranie i przetwarzanie jego danych osobowych przez

    Organizatora na potrzeby Konkursu. Uczestnicy Konkursu mają prawo do wglądu w swoje dane

    osobowe oraz do ich poprawiania.

    W sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem zastosowanie znajdują powszechne przepisy

    prawa, w szczególności przepisy kodeksu cywilnego oraz ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie

    autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. Z 2000 r., Nr 80, poz. 904 z późn. zm.).

    Uczestnicy zgadzają się na wykorzystanie wizerunku oraz danych osobowych w materiałach

    promocyjnych.

    • Tagi:
    • bydło mięsne
    • PZPBM
    oprac. Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Wołowina QMP: Premie dla rolników za jakość

    3 maja 2025
    Analizy rynkowe

    Eksport polskiej wołowiny do Arabii wznowiony

    27 listopada 2019
    Analizy rynkowe

    Po ile żywiec wołowy? Ceny w górę!

    29 października 2019
    Bydło i mleko

    Dlaczego ceny żywca wołowego spadają?

    30 czerwca 2019
    Analizy rynkowe

    Ceny żywca wołowego. Byk tańszy niż krowa

    25 czerwca 2019
    Bydło i mleko

    Producenci bydła mięsnego w jednym miejscu [ZDJĘCIA]

    15 maja 2018
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Tę rasę krów posiada tylko kilku rolników w Polsce
    24 grudnia 2025
    Inne
    Opłata od roślin oleistych - kto dokonuje potrąceń?
    24 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    To powoduje duże straty w hodowli trzody chlewnej
    24 grudnia 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Wzrost kar za brak OC na ciągniki w 2026 r. Zobacz, ile zapłacisz w 2026?
    24 grudnia 2025
    Newsy
    Wiemy, kiedy startuje jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
    23 grudnia 2025
    Newsy
    Jak pracują giełdy w święta i po nich? Kiedy wjedziesz na plac handlowy?
    23 grudnia 2025
    Newsy
    Możesz spalić gałęzie na własnym polu? Jeden błąd może cię słono kosztować
    23 grudnia 2025
    Przepisy
    Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
    22 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności