Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Najświeższe ceny ziemniaków
      Gorzka przyszłość cukru. Najgorsza sytuacja od lat. Burak przetrwa?
      Rynek zbóż się ożywia. Ceny też, zwłaszcza ziarna paszowego. Ile za nie płacą w skupach?
      To nie są dobre informacje dla hodowców. Jak kształtują się ceny trzody chlewnej?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rolnicy liczą, czy się opłaca. Ten kalkulator pokazuje, ile można zarobić na hodowli
      ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej
      Czy szczepić kury będą musieli wszyscy? Wirus atakuje stada. "Trzeba to uporządkować”
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Materiał Promocyjny Polska jest czołowym producentem tej uprawy Europie
      „Nie zarobimy na tym ani grosza”. Rolnicy na granicy wytrzymałości
      Te informacje w sprawie suszy, mogą być nadzieją dla rolników
      Dobre zbiory, ale czasy trudne. Co dalej z burakiem cukrowym?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kilkaset zł więcej do emerytury z KRUS? O tych kwotach rolnicy często zapominają
      Dłuższy termin na wnioski o wsparcie z ARiMR. W grze potężne pieniądze
      Małe gospodarstwa w 2026 roku. Co z "aktywnym rolnikiem" i przyznawaniem dopłat?
      O te pieniądze już nie można się ubiegać. ARiMR zakończyła nabór
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zamykać po praniu drzwi pralki? Wiele osób popełnia ten błąd
      Ten krzew zdobi ogród przez cały rok. Najpiękniejszy jest jednak zimą
      Pamiętaj o tych zabiegach przed mrozami. Dzięki nim wrzosy przetrwają zimę
      Podlewaj raz na dwa tygodnie. Pieniążek zyska nowe liście
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Hodujesz bydło? Zgłoś się do konkursu!

Hodujesz bydło? Zgłoś się do konkursu!

Newsy 5 września 2016 09:42 oprac. Ksenia Pięta Aktualizacja: 5 września 2016 10:08
Hodujesz bydło? Zgłoś się do konkursu!
Źródło: Ksenia Pięta
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego we współpracy z Fundacją Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich jest organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu PRODUCENT BYDŁA MIĘSNEGO ROKU 2016.
Spis treści:

    Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego we współpracy z Fundacją Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich jest organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu PRODUCENT BYDŁA MIĘSNEGO ROKU 2016.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jego celem jest integracja środowiska hodowców bydła mięsnego i opasowego z sektorem przemysłu mięsnego, upowszechniane wiedzy o chowie i hodowli bydła ras mięsnych, ukazanie znaczenia tego działu produkcji rolnej dla bioróżnorodności oraz dla gospodarki narodowej. Zgodnie z regulaminem kandydatów do tytułu PRODUCENT BYDŁA MIĘSNEGO ROKU 2016 mogą zgłaszać ośrodki doradztwa rolniczego, izby rolnicze, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Związki Pracodawców - Dzierżawców i Właścicieli Rolnych oraz Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. W wyniku konkursu zostaną wyłonieni najlepsi producentów bydła mięsnego za rok 2016 w czterech kategoriach: producent bydła opasowego, producent jałówek i buhajów hodowlanych, producent odsadków oraz grupy i organizacje producentów bydła mięsnego.

    Termin nadsyłania zgłoszeń mija 10 września. Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi w listopadzie 2016 roku podczas III Forum Sektora Wołowiny w ramach Centralnych Targów Rolniczych.

    Zgłoszenia należy wysyłać pocztą na adres:

    Ogólnopolski Konkurs PRODUCENT BYDŁA MIĘSNEGO ROKU 2016

    ul. Toruńska 30/45,

    85-023 Bydgoszcz

    REGULAMIN Ogólnopolskiego Konkursu „PRODUCENT BYDŁA MIESNEGO ROKU 2016”

    § 1

    Organizator Konkursu

    1. Organizatorem konkursu jest Fundacja Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz

    Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.

    2. Adres Organizatora:

    Pauliny, ul. Kasztanowa 4, 86-022 Dobrcz,

    biuro: ul. Toruńska 30/45, 85-023 Bydgoszcz (adres do korespondencji),

    tel. 604 988 818, e-mail: producentbydła@ogólnopolskikonurs.pl

    § 2

    Patroni i Partnerzy Konkursu

    1. Patronami honorowymi Konkursu są:

     Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi,

     JM Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego,

     Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa,

     Prezes Agencji Rynku Rolnego,

     Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

    2. Patronat Medialny sprawuje wydawnictwo APRA Sp. z o.o. za pośrednictwem dwumiesięcznika

    „Hoduj z Głową Bydło” oraz multiportalu rolnego „Agropolska”.

    § 3

    Cele Konkursu

    1. Wyłonienie najlepszych producentów bydła mięsnego za rok 2016.

    2. Integrowanie środowiska hodowców bydła mięsnego i opasowego.

    3. Promowanie dobrych praktyk i upowszechnianie wiedzy o opasie bydła i hodowli bydła ras

    mięsnych.

    4. Upowszechnianie wiedzy na temat znaczenia chowu i hodowli bydła dla bioróżnorodności

    i gospodarki narodowej.

    5. Promowanie precyzyjnego rolnictwa w odniesieniu do bydła.

    6. Upowszechnianie zasad CSR - Corporate Social Responsibility – Zrównoważonego Rozwoju

    Rolnictwa.

    § 4

    Założenia organizacyjne

    1. Konkurs prowadzony jest na terenie całej Polski.

    2. Terminarz Konkursu:

     wysyłanie pism z ankietami do instytucji typujących kandydatów do tytułu „PRODUCENT

    BYDŁA MIESNEGO ROKU 2016” z informacją o Konkursie i możliwości zgłaszania – lipiecsierpień

    2016,

     przyjmowanie zgłoszeń – 10 wrzesień 2016,

     wyłonienie finalistów konkursu na podstawie analizy i oceny nadesłanych materiałów – wrzesień

    2016,

    2

     rozstrzygnięcie Konkursu, opracowanie Wydawnictwa Okolicznościowego - październik 2016,

     ogłoszenie wyników Konkursu podczas III Forum Sektora Wołowiny – listopad 2016.

    § 5

    Warunki uczestnictwa

    1. Konkurs kierowany jest do osób zajmujących się opasem bydła i hodowlą bydła mięsnego.

    2. Uczestnikami konkursu mogą być osoby fizyczne oraz osoby reprezentujące osoby prawne.

    3. Kandydatów do Konkursu zgłaszają Ośrodki Doradztwa Rolniczego, Izby Rolnicze, Agencja

    Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Związki Pracodawców - Dzierżawców i Właścicieli

    Rolnych, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Polski Związek Hodowców i

    Producentów Bydła Mięsnego.

    4. Udział w Konkursie jest bezpłatny.

    5. Do udziału w konkursie można zgłosić kandydatów w 4 kategoriach:

    1. producent bydła opasowego,

    2. producent jałówek i buhajów hodowlanych,

    3. producent odsadków,

    4. grupy i organizacje producentów bydła mięsnego.

    6. Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest dostarczenie wypełnionej Ankiety Zgłoszeniowej, którą

    można pobrać na stronie www.ogólnopolskikonkues.pl, pod adres biura konkursu: Ogólnopolski

    Konkurs PRODUCENT BYDŁA MIĘSNEGO ROKU 2016, ul. Toruńska 30/45, 85-023 Bydgoszcz.

    7. Zgłoszenia należy nadsyłać w terminie do 10 września 2016 r.

    8. Zgłoszenia uczestników, które wpłyną po terminie określonym w § 5 pkt. 7, nie będą mogły brać

    udziału w konkursie.

    § 6

    Kapituła Konkursu

    1. Nad oceną produktów konkursowych będą czuwała Kapituła Konkursu.

    2. Kapitułę stanowią przedstawiciele organizatora Konkursu (Fundacji Edukacji Ekonomicznej

    i Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego),

    Patronów Honorowych (Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, JM Rektora Szkoły Głównej

    Gospodarstwa Wiejskiego, Prezesa Agencji Rynku Rolnego, Prezesa Agencji Restrukturyzacji i

    Modernizacji Rolnictwa), Patrona Medialnego oraz niezależni eksperci.

    § 7

    Nagrody w konkursie

    1. Dla uczestników konkursu przewidziane są dyplomy oraz 1 nagroda główna i 2 wyróżnienia

    w każdej z kategorii wymienionych w 5 pkt. 5.

    2. Zdobywcy pierwszej nagrody w poszczególnych kategoriach otrzymują tytuł PRODUCENT

    BYDŁA MIESNEGO ROKU 2016.

    3. Informacja o zwycięzcach konkursu zostanie zamieszczona na stronie internetowej Organizatorów

    Konkursu oraz w dwumiesięczniku „Hoduj z Głową Bydło”, na multiportalu rolnym „Agropolska”

    i „Bukacirnia.pl”.

    § 8

    Postanowienia dodatkowe

    Organizator nie zwraca Uczestnikom kosztów związanych z ich uczestnictwem w Konkursie.

    3

    § 9

    Postępowanie reklamacyjne

    Postępowanie reklamacyjne nie dotyczy werdyktu kapituły.

    Osoba mająca umotywowane zastrzeżenia do przebiegu Konkursu z uwagi na niezgodność

    przebiegu Konkursu z obowiązującymi przepisami prawa, w tym z niniejszym Regulaminem, może

    zgłosić te zastrzeżenia na piśmie pocztą elektroniczną (wysyłając e-mail z potwierdzeniem odbioru)

    albo pocztą tradycyjną (list polecony) w terminie 3 (słownie: trzech) dni od daty stwierdzenia przez tę

    osobę zaistnienia nieprawidłowości, nie później jednak niż w ciągu dwóch tygodni od daty

    opublikowania wyników Konkursu, na adres biura organizatora: Fundacja Edukacji Ekonomicznej

    i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Toruńska 30/45, 85-023 Bydgoszcz, e-mail: [email protected].

    Reklamacja zostanie rozpatrzona przez komisję nadzorującą w terminie 10 dni od daty wpływu

    reklamacji do Organizatora. O wyniku postępowania reklamacyjnego zgłaszający nieprawidłowości

    zostanie zawiadomiony listem poleconym wysłanym na adres wskazany w piśmie zawierającym

    zgłoszenie reklamacji.

    § 10

    Postanowienia końcowe

    Organizator uprawniony jest do zmiany postanowień niniejszego Regulaminu.

    Przystąpienie do Konkursu jest dobrowolne.

    Uczestnik Konkursu wyraża zgodę na zbieranie i przetwarzanie jego danych osobowych przez

    Organizatora na potrzeby Konkursu. Uczestnicy Konkursu mają prawo do wglądu w swoje dane

    osobowe oraz do ich poprawiania.

    W sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem zastosowanie znajdują powszechne przepisy

    prawa, w szczególności przepisy kodeksu cywilnego oraz ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie

    autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. Z 2000 r., Nr 80, poz. 904 z późn. zm.).

    Uczestnicy zgadzają się na wykorzystanie wizerunku oraz danych osobowych w materiałach

    promocyjnych.

    • Tagi:
    • bydło mięsne
    • PZPBM
    oprac. Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Wołowina QMP: Premie dla rolników za jakość

    3 maja 2025
    Analizy rynkowe

    Eksport polskiej wołowiny do Arabii wznowiony

    27 listopada 2019
    Analizy rynkowe

    Po ile żywiec wołowy? Ceny w górę!

    29 października 2019
    Bydło i mleko

    Dlaczego ceny żywca wołowego spadają?

    30 czerwca 2019
    Analizy rynkowe

    Ceny żywca wołowego. Byk tańszy niż krowa

    25 czerwca 2019
    Bydło i mleko

    Producenci bydła mięsnego w jednym miejscu [ZDJĘCIA]

    15 maja 2018
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Najświeższe ceny ziemniaków
    3 grudnia 2025
    Owoce i warzywa
    Giełda owocowo-warzywna w Broniszach jeszcze większa!
    3 grudnia 2025
    Newsy
    Polskie i ukraińskie rolnictwo - zamiast konkurować można współpracować?
    3 grudnia 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Polskie i ukraińskie rolnictwo - zamiast konkurować można współpracować?
    3 grudnia 2025
    Newsy
    Prezydent podpisał ustawę futerkową. Nawrocki: Ten głos nie może być zignorowany
    2 grudnia 2025
    Newsy
    Dramatyczny rozwój tej choroby. Zaatakowała w 7 nowych miejscach
    2 grudnia 2025
    Newsy
    Rolnicy i sadownicy ruszyli po pieniądze. 1.800 wniosków o rekompensaty za przymrozki
    2 grudnia 2025
    Newsy
    Gigantyczne opóźnienia w dopłatach. Rolnicy protestują, starli się z policją
    2 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności