Hodujesz bydło? Zgłoś się do konkursu!
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego we współpracy z Fundacją Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich jest organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu PRODUCENT BYDŁA MIĘSNEGO ROKU 2016.
Jego celem jest integracja środowiska hodowców bydła mięsnego i opasowego z sektorem przemysłu mięsnego, upowszechniane wiedzy o chowie i hodowli bydła ras mięsnych, ukazanie znaczenia tego działu produkcji rolnej dla bioróżnorodności oraz dla gospodarki narodowej. Zgodnie z regulaminem kandydatów do tytułu PRODUCENT BYDŁA MIĘSNEGO ROKU 2016 mogą zgłaszać ośrodki doradztwa rolniczego, izby rolnicze, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Związki Pracodawców - Dzierżawców i Właścicieli Rolnych oraz Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. W wyniku konkursu zostaną wyłonieni najlepsi producentów bydła mięsnego za rok 2016 w czterech kategoriach: producent bydła opasowego, producent jałówek i buhajów hodowlanych, producent odsadków oraz grupy i organizacje producentów bydła mięsnego.
Termin nadsyłania zgłoszeń mija 10 września. Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi w listopadzie 2016 roku podczas III Forum Sektora Wołowiny w ramach Centralnych Targów Rolniczych.
Zgłoszenia należy wysyłać pocztą na adres:
Ogólnopolski Konkurs PRODUCENT BYDŁA MIĘSNEGO ROKU 2016
ul. Toruńska 30/45,
85-023 Bydgoszcz
REGULAMIN Ogólnopolskiego Konkursu „PRODUCENT BYDŁA MIESNEGO ROKU 2016”
§ 1
Organizator Konkursu
1. Organizatorem konkursu jest Fundacja Edukacji Ekonomicznej i Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz
Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.
2. Adres Organizatora:
Pauliny, ul. Kasztanowa 4, 86-022 Dobrcz,
biuro: ul. Toruńska 30/45, 85-023 Bydgoszcz (adres do korespondencji),
tel. 604 988 818, e-mail: producentbydła@ogólnopolskikonurs.pl
§ 2
Patroni i Partnerzy Konkursu
1. Patronami honorowymi Konkursu są:
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
JM Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego,
Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa,
Prezes Agencji Rynku Rolnego,
Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
2. Patronat Medialny sprawuje wydawnictwo APRA Sp. z o.o. za pośrednictwem dwumiesięcznika
„Hoduj z Głową Bydło” oraz multiportalu rolnego „Agropolska”.
§ 3
Cele Konkursu
1. Wyłonienie najlepszych producentów bydła mięsnego za rok 2016.
2. Integrowanie środowiska hodowców bydła mięsnego i opasowego.
3. Promowanie dobrych praktyk i upowszechnianie wiedzy o opasie bydła i hodowli bydła ras
mięsnych.
4. Upowszechnianie wiedzy na temat znaczenia chowu i hodowli bydła dla bioróżnorodności
i gospodarki narodowej.
5. Promowanie precyzyjnego rolnictwa w odniesieniu do bydła.
6. Upowszechnianie zasad CSR - Corporate Social Responsibility – Zrównoważonego Rozwoju
Rolnictwa.
§ 4
Założenia organizacyjne
1. Konkurs prowadzony jest na terenie całej Polski.
2. Terminarz Konkursu:
wysyłanie pism z ankietami do instytucji typujących kandydatów do tytułu „PRODUCENT
BYDŁA MIESNEGO ROKU 2016” z informacją o Konkursie i możliwości zgłaszania – lipiecsierpień
2016,
przyjmowanie zgłoszeń – 10 wrzesień 2016,
wyłonienie finalistów konkursu na podstawie analizy i oceny nadesłanych materiałów – wrzesień
2016,
2
rozstrzygnięcie Konkursu, opracowanie Wydawnictwa Okolicznościowego - październik 2016,
ogłoszenie wyników Konkursu podczas III Forum Sektora Wołowiny – listopad 2016.
§ 5
Warunki uczestnictwa
1. Konkurs kierowany jest do osób zajmujących się opasem bydła i hodowlą bydła mięsnego.
2. Uczestnikami konkursu mogą być osoby fizyczne oraz osoby reprezentujące osoby prawne.
3. Kandydatów do Konkursu zgłaszają Ośrodki Doradztwa Rolniczego, Izby Rolnicze, Agencja
Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Związki Pracodawców - Dzierżawców i Właścicieli
Rolnych, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Polski Związek Hodowców i
Producentów Bydła Mięsnego.
4. Udział w Konkursie jest bezpłatny.
5. Do udziału w konkursie można zgłosić kandydatów w 4 kategoriach:
1. producent bydła opasowego,
2. producent jałówek i buhajów hodowlanych,
3. producent odsadków,
4. grupy i organizacje producentów bydła mięsnego.
6. Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest dostarczenie wypełnionej Ankiety Zgłoszeniowej, którą
można pobrać na stronie www.ogólnopolskikonkues.pl, pod adres biura konkursu: Ogólnopolski
Konkurs PRODUCENT BYDŁA MIĘSNEGO ROKU 2016, ul. Toruńska 30/45, 85-023 Bydgoszcz.
7. Zgłoszenia należy nadsyłać w terminie do 10 września 2016 r.
8. Zgłoszenia uczestników, które wpłyną po terminie określonym w § 5 pkt. 7, nie będą mogły brać
udziału w konkursie.
§ 6
Kapituła Konkursu
1. Nad oceną produktów konkursowych będą czuwała Kapituła Konkursu.
2. Kapitułę stanowią przedstawiciele organizatora Konkursu (Fundacji Edukacji Ekonomicznej
i Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego),
Patronów Honorowych (Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, JM Rektora Szkoły Głównej
Gospodarstwa Wiejskiego, Prezesa Agencji Rynku Rolnego, Prezesa Agencji Restrukturyzacji i
Modernizacji Rolnictwa), Patrona Medialnego oraz niezależni eksperci.
§ 7
Nagrody w konkursie
1. Dla uczestników konkursu przewidziane są dyplomy oraz 1 nagroda główna i 2 wyróżnienia
w każdej z kategorii wymienionych w 5 pkt. 5.
2. Zdobywcy pierwszej nagrody w poszczególnych kategoriach otrzymują tytuł PRODUCENT
BYDŁA MIESNEGO ROKU 2016.
3. Informacja o zwycięzcach konkursu zostanie zamieszczona na stronie internetowej Organizatorów
Konkursu oraz w dwumiesięczniku „Hoduj z Głową Bydło”, na multiportalu rolnym „Agropolska”
i „Bukacirnia.pl”.
§ 8
Postanowienia dodatkowe
Organizator nie zwraca Uczestnikom kosztów związanych z ich uczestnictwem w Konkursie.
3
§ 9
Postępowanie reklamacyjne
Postępowanie reklamacyjne nie dotyczy werdyktu kapituły.
Osoba mająca umotywowane zastrzeżenia do przebiegu Konkursu z uwagi na niezgodność
przebiegu Konkursu z obowiązującymi przepisami prawa, w tym z niniejszym Regulaminem, może
zgłosić te zastrzeżenia na piśmie pocztą elektroniczną (wysyłając e-mail z potwierdzeniem odbioru)
albo pocztą tradycyjną (list polecony) w terminie 3 (słownie: trzech) dni od daty stwierdzenia przez tę
osobę zaistnienia nieprawidłowości, nie później jednak niż w ciągu dwóch tygodni od daty
opublikowania wyników Konkursu, na adres biura organizatora: Fundacja Edukacji Ekonomicznej
i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Toruńska 30/45, 85-023 Bydgoszcz, e-mail: [email protected].
Reklamacja zostanie rozpatrzona przez komisję nadzorującą w terminie 10 dni od daty wpływu
reklamacji do Organizatora. O wyniku postępowania reklamacyjnego zgłaszający nieprawidłowości
zostanie zawiadomiony listem poleconym wysłanym na adres wskazany w piśmie zawierającym
zgłoszenie reklamacji.
§ 10
Postanowienia końcowe
Organizator uprawniony jest do zmiany postanowień niniejszego Regulaminu.
Przystąpienie do Konkursu jest dobrowolne.
Uczestnik Konkursu wyraża zgodę na zbieranie i przetwarzanie jego danych osobowych przez
Organizatora na potrzeby Konkursu. Uczestnicy Konkursu mają prawo do wglądu w swoje dane
osobowe oraz do ich poprawiania.
W sprawach nieuregulowanych niniejszym Regulaminem zastosowanie znajdują powszechne przepisy
prawa, w szczególności przepisy kodeksu cywilnego oraz ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie
autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. Z 2000 r., Nr 80, poz. 904 z późn. zm.).
Uczestnicy zgadzają się na wykorzystanie wizerunku oraz danych osobowych w materiałach
promocyjnych.
- Tagi:
- bydło mięsne
- PZPBM