GIS wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. Tym razem chodzi o miód

Obecność sulfonamidów w miodzie wykryto w wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej. GIS ostrzega, że osoby, które są uczulone na sulfonamidy, po spożyciu miodu mogą mieć reakcję alergiczną.
Miód z sulfonamidami: O które produkty chodzi?
Ostrzeżenie dotyczy miodu nektarowego lipowego w szklanych słojach o gramaturze 1000, 650 oraz 370 gramów, których producentem jest Roztoczański Związek Pszczelarzy w Tomaszowie Lubelskim Zakład Produkcyjny, Rogóźno, ul. Sybiraków 13, 22-600 Tomaszów Lubelski, WNI 06185501. Numery partii (daty rozlewu) to:
- 15.11.2024 r.;
- 18.11.2024 r.;
- 31.12.2024 r.
Miód jest wycofywany z obrotu
Zakład produkcyjny wdrożył procedurę wycofania produktu z obrotu, a Powiatowy Lekarz Weterynarii w Tomaszowie Lubelskim przeprowadził postępowanie wyjaśniające. Cały proces jest monitorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Czym są sulfonamidy i dlaczego mogą występować w miodzie?
Jak możemy przeczytać w artykule Jeleny Doroszkiewicz-Fiedoruk oraz Lecha Rodziewicza Oznaczanie sulfonamidów w miodzie metodą chromatografii cieczowej z detekcją fluorescencyjną opublikowanym w czasopiśmie „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, sulfonamidy to związki krystaliczne trudno rozpuszczalne w wodzie. Pojawiają się one w naturalnych miodach pszczelich jako pozostałość preparatów weterynaryjnych stosowanych do zwalczania zgnilca złośliwego. W przypadku, gdy stosowanie ich jest nadmierne i niekontrolowane, to pozostałością po takim leczeniu pszczół może być zanieczyszczenie miodu. Co istotne, sulfonamidy, które przedostają się z miodem do organizmu człowieka, mogą powodować nie tylko alergie, lecz także zatrucia.