20% więcej za żywiec jakości QAFP
W Kutnie odbyło się spotkanie hodowców trzody chlewnej z administratorem Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP i Unią Producentów Pracodawców Przemysłu Mięsnego.
Podczas wydarzenia wystąpił wiceminister Jacek Bogucki oraz poseł Tadeusz Woźniak. W spotkaniu udział wzięli także przedstawiciele jednego z największych w kraju zakładów mięsnych - Prezes Pini Polonia Piero Pini oraz Dyrektor Generalna Halina Osińska.
Jacek Bogucki omówił kryteria udzielenia wsparcia producentom świń w ramach rozporządzenia Komisji Europejskiej ustanawiającego tymczasową nadzwyczajną pomoc dla rolników w sektorach hodowlanych, poinformował także że ministerstwo pracuje nad przyspieszeniem wypłaty dopłat bezpośrednich. Jeżeli nie uda się naprawić systemu do naliczania dopłat, to zostaną one naliczone ręcznie przez pracowników ARiMR. Dla tych rolników, którzy nie otrzymają dopłat w terminie, opcją ratunkową ma być uruchomienie nieoprocentowanej linii kredytowej.
Właściciel Systemu QAFP przedstawił założenia oraz wymagania systemu w ujęciu ogólnym a także szczegółowo w zakresie produkcji trzody chlewnej. Unia Europejska ogłosiła rok 2016 - rokiem jakości. Nie dziwi więc fakt, że coraz częściej certyfikaty i znaki jakości są dla producentów wyróżnikiem w strategii sprzedażowej i marketingowej.
Uczestnicy spotkania stwierdzili zgodnie, że w Polsce jest potrzebna produkcja mięsa wieprzowego w systemie jakości QAFP, która pozwoli na mocne zaakcentowanie polskości.
W innych krajach unijnych takie rozwiązania funkcjonują od dawna. Pozwolą one na podwyższenie przychodów dla rolników ze sprzedaży żywca nawet o 20%.
Ogólne założenia systemu
-
System obejmuje swoim zasięgiem wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego w wybranych branżach.
-
System QAFP to budowanie wiarygodności uczestników łańcucha żywnościowego w oczach konsumenta.
-
System Gwarantowanej Jakości Żywności - QAFP to procedury gwarantujące nie tylko bezpieczeństwo, ale też wyższą jakość żywności.
-
To system otwarty – każdy kto spełni normy określone w zeszytach branżowych może do niego przystąpić.
-
Wyroby certyfikowane znakiem QAFP swoją wyjątkowość opierają na zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa w całym łańcuchu produkcyjnym. System jest utrzymany w duchu holistycznego podejścia do jakości i bezpieczeństwa produktów rolno-spożywczych i normalizuje całą drogę, jaką żywność przebywa od rolnika aż do konsumenta.
-
Normami są objęte etapy produkcji począwszy od hodowli, żywienia zwierząt i warunków ich chowu, poprzez ubój, rozbiór, przetwórstwo, transport, konfekcjonowanie i pakowanie, skończywszy na magazynowaniu i sprzedaży. Dzięki systemowi wzajemnych powiązań następujących po sobie działań, znacząco wzrasta poziom ochrony konsumenta przed ewentualnymi konsekwencjami niekorzystnych zdarzeń w łańcuchu żywnościowym.
-
Produkty opatrzone znakiem QAFP są identyfikowalne na każdym etapie produkcji.
-
Hodowcy w Systemie QAFP dbają o dobrostan zwierząt i ochronę środowiska;
-
Wymagania systemowe są weryfikowane przez niezależną jednostkę certyfikującą.