Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?
      Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?
      Podwyżki nawet o 300%. Ceny wywindowały, bo kończy się sezon
      Rolnicy nie inwestują w dobre maszyny i dlatego nie zarabiają?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
      Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
      To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
      Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
      Rekordowa liczba wniosków o płatności dla małych gospodarstw. Aż 42% rolników
      Złóż wniosek o 3 tys. zł do hektara. Nabór nie potrwa długo!
      ARiMR wypłaca dopłaty, ale też kontroluje rolników. W jaki sposób?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
      Listopad zaskoczy pogodą? IMGW podał prognozę długoterminową
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Nawożenie w gospodarstwie ekologicznym

Nawożenie w gospodarstwie ekologicznym

Uprawy - Nawożenie 13 lutego 2023 09:12 Marcin Bartczak Aktualizacja: 13 lutego 2023 12:10
Nawożenie w gospodarstwie ekologicznym
Źródło: Wolfilser, fotolia.com
W dzisiejszym "Poniedziałku z ekologią" przyglądamy się podstawowym zasadom rolnictwa ekologicznego w uprawie roślin. Zaczynamy od omówienia tematu nawożenia.
Spis treści:

    Gleba stanowi punkt wyjścia do uprawy roślin w systemie rolnictwa ekologicznego. Jest siedliskiem różnych mikroorganizmów, które przekształcają substancję organiczną na pokarm dostępny roślinom. Uzupełnieniem tego pokarmu będą nawozy, dlatego właśnie w tym artykule omówimy zasady prawidłowego nawożenia w gospodarstwie ekologicznym.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czym są nawozy a czym środki poprawiające właściwości gleby?

    Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy z Puław jednoznacznie wyjaśnia, czym są nawozy.

    - Nawozy – produkty przeznaczone do dostarczania roślinom składników pokarmowych lub zwiększania żyzności gleb lub żyzności stawów rybnych, którymi są nawozy mineralne, nawozy naturalne, nawozy organiczne oraz nawozy organiczno-mineralne.

    Musimy wziąć również pod uwagę, że oprócz nawozów mamy jeszcze dostępne na rynku tzw. środki poprawiające właściwosci gleby. Również w tym przypadku odwołujemy się do definicji, którą wyjaśnia Instytut.

    - Środki poprawiające właściwości gleby – substancje dodawane do gleby w celu poprawy jej właściwości lub jej parametrów chemicznych, fizycznych, fizyko-chemicznych lub biologicznych.

    Czym można nawozić w rolnictwie ekologicznym

    Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848, w ekologicznej produkcji roślinnej żyzność i aktywność biologiczna gleby utrzymywana jest poprzez stosowanie płodozmianu z udziałem roślin motylkowatych oraz maksymalne wykorzystanie nawozów naturalnych i organicznych powstających w gospodarstwie.

    - W przypadku, kiedy zabiegi te nie zapewniają osiągnięcia lub poprawy żyzności gleby dozwolone jest stosowanie nawozów i środków poprawiających właściwości gleby zawartych w zamkniętym wykazie, dopuszczonych do obrotu zgodnie z przepisami obowiązującymi w danym państwie członkowskim. W rolnictwie ekologicznym dopuszczone jest stosowanie nawozów mineralnych niepochodzących z syntezy chemicznej o niskim stopniu rozpuszczalności i koncentracji składnika pokarmowego. Nie zezwala się na stosowanie mineralnych nawozów azotowych - informuje IUNG

    Warto w tym miejscu zaznaczyć, że jednostką organizacyjną oceniającą i potwierdzającą zgodność w zakresie wymagań określonych w przepisach rolnictwa ekologicznego dla nawozów i środków poprawiających właściwości gleby do produkcji ekologicznej oraz prowadzącą ich wykaz jest IUNG-PIB w Puławach.    

    Jakie czynniki powinno uwzględniać prawidłowe nawożenie w gospodarstwie ekologicznym?

    Jak informuje Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, prawidłowe nawożenie w gospodarstwie powinno uwzględniać takie czynniki jak:

    • nawożenie nawozami naturalnymi i/lub organicznymi - to znaczy tymi nawozami, które rolnik pozyskuje naturalnie we własnym gospodarstwie, jeśli prowadzi chów zwierząt. W przypadku, w którym nie ma tych nawozów, powinien kupić je z innych gospodarstw ekologicznych. Można również stosować nawozy i środki polepszające właściwości gleby;
    • regulację odczynu gleby, która jest podstawowym warunkiem dostępności pozostałych składników pokarmowych – w tym także wapnia – do poziomu wynikającego z kategorii agronomicznej gleby;
    • zwiększenie zawartości próchnicy w glebie do stanu określanego jako średni, tj. ok. 1,5-2%, poprzez stosowanie nawożenia organicznego;
    • właściwy płodozmian z wsiewkami i poplonami oraz jak najdłuższe przykrywanie gleby roślinnością; 
    • brak jakiejkolwiek chemii w ochronie roślin i odchwaszczanie mechaniczne;
    • bilansowanie składników pokarmowych, takich jak fosfor, potas, magnez, do poziomu klasy średniej.

    Ważne jest również nawożenie mikroelementami

    W zależności od gatunku rośliny uprawnej nawożenie powinno uwzględniać oprócz makroelementów, nawożenie mikroelementami, takimi jak:

    • bor,
    • mangan,
    • miedź,
    • cynk,
    • molibden,
    • siarka,
    • żelazo,
    • oraz krzem.

    Coraz częściej bowiem można zaobserwować na roślinach niedobory mikroelementów, które są nazywane chorobami fizjologicznymi. Brak mikroskładników w glebach wiąże się z zaniechaniem nawożenia pól obornikiem.

    Nawozy naturalne i uzupełniające w rolnictwie ekologicznym

    Nawozy naturalne, którymi w rozumieniu ustawy o nawozach i nawożeniu są:

    • obornik,
    • gnojówka i gnojowica,
    • odchody pochodzące od zwierząt gospodarskich z wyjątkiem odchodów pszczół i zwierząt futerkowych, bez dodatków innych substancji
    • oraz guano przeznaczone do rolniczego wykorzystania

    nie podlegają kwalifikacji do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Bardzo ważne jest jednak to, by nawozy naturalne nie pochodziły z gospodarstw prowadzących intensywny chów zwierząt.

     - Nawozy naturalne można zbywać do bezpośredniego rolniczego wykorzystania wyłącznie na podstawie pisemnej umowy, którą obie strony przechowują przez okres co najmniej 8 lat - zaznacza IUNG.

    Nawozy naturalne sa podstawowymi nawozami w gospodarstwie ekologicznym. Nawozy te powinny być wytworzone we własnym gospodarstwie, ale jak już wspomnieliśmy, dozwolony też jest ich zakup z innego gospodarstwa ekologicznego, bądź z gospodarstwa konwencjonalnego prowadzonego tradycyjnymi metodami (nieprzemysłowymi).

    - Poza substancjami organicznymi dostępnymi w gospodarstwie do nawożenia upraw ekologicznych można stosować wybrane nawozy mineralne (dopuszczone do stosowania w rolnictwie ekologicznym), które pozwalają uzupełniać niedobory kluczowych pierwiastków: fosforu, potasu, wapnia, magnezu i siarki, a także mikroelementów - informuje CDR w Brwinowie.

    Wybrane nawozy mineralne dają również możliwość regulacji kwasowości gleby. Są to np. naturalne (poddane tylko mieleniu i ujednorodnieniu);

    • sole potasowe,
    • potasowo-magnezowe z pierwotną domieszką siarki, sodu i mikroelementów,
    • siarczan magnezu,
    • fosforyty mielone,
    • wapna i kredy nawozowe
    • oraz nawozy pochodzenia organiczno-mineralnego.

    Zrównoważona produkcja to podstawa gospdoiarstwa ekologicznego 

    Ekologiczny system gospodarowania opiera się na zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, wykorzystującej środki naturalne (biologiczne i mineralne), nieprzetworzone technologicznie.

    - Sprowadza się to do zamkniętego obiegu materii gospodarstwie, tzw. samowystarczalności nawozowej gospodarstwa. Nie ma tu miejsca na marnotrawstwo i straty energii. Dlatego, tak ważne jest gromadzenie nawozów naturalnych i odpadów powstałych w gospodarstwie, aby zminimalizować zewnętrzne wpływy materii do gospodarstwa. Do tego niezbędne jest posiadanie zwierząt w zagrodzie. To, co zostanie wyprodukowane w gospodarstwie, najczęściej jest przeznaczone na skarmianie zwierząt. Zwierzęta, spożywając te produkty i wydalając niestrawione resztki, wprowadzają z powrotem do obiegu materii niezbędne dla wzrostu roślin substancje odżywcze - zaznacza CDR w Bwrinowie.

    Czy każdy może przejść na gospodarstwo ekologiczne - robimy wspólną analizę

    Na koniec przywołamy jeszcze bardzo ważną analizę - przejście z gospodarstwa tradycyjnego na ekologiczne to pewien proces, przed rozpoczęciem którego powinniśmy bardzo mocno zastanowić się, czy sprostamy wszystkim wymaganiom rolnictwa ekologicznego. Zapraszamy do lektury artykułu oraz wykonania takiej analizy - wystarczy kliknąć tutaj.

     

    Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

    Napisz wiadomość: [email protected]

    Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

    Czy ekologiczny styl żywienia stanie się stylem życia? Zapraszamy do lektury, kliknij proszę tutaj.

    Źródło: IUNG – Państwowy Instytut Badawczy, CDR w Brwinowie
    • Tagi:
    • poniedziałek z ekologią
    • gospodarstwo ekologiczne
    • ekologia w rolnictwie
    Marcin Bartczak
    Podobne artykuły
    Newsy

    Czysty powrót z pola brudnym ciągnikiem, czyli o tym pierwszym

    8 września 2023
    Dobre praktyki w uprawie roślin

    Ekologiczne gospodarstwo Tomasza Obszańskiego [VIDEO]

    24 maja 2023
    Uprawy

    Płodozmian w gospodarstwie ekologicznym

    20 lutego 2023
    Newsy

    Benzyna E10 szansą dla rolnictwa?

    19 lutego 2023
    Newsy

    Czy każdy może przejść na gospodarstwo ekologiczne? Robimy wspólną analizę

    6 lutego 2023
    Newsy

    Wstęp do rolnictwa ekologicznego. Styl żywienia, który staje stylem życia?

    30 stycznia 2023
    Ekologia z certyfikatem

    Uprawa i przetwórstwo warzyw ekologicznych. To się opłaca [VIDEO]

    14 sierpnia 2022
    Sylwetki

    Jak rolnik został prawnikiem

    18 kwietnia 2022
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
    17 października 2025
    Trzoda chlewna
    Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
    17 października 2025
    Pomoc unijna
    ARiMR wypłaca dopłaty, ale też kontroluje rolników. W jaki sposób?
    17 października 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Dlaczego liście rzepaku żółkną?
    17 października 2025
    Uprawy
    Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
    16 października 2025
    Uprawy
    To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
    16 października 2025
    Uprawy
    Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
    16 października 2025
    Uprawy
    Poznaliśmy datę ważnego spotkania poświęconego ochronie roślin
    16 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności