Miód z pozostałościami środków ochrony roślin. IOR-PIB ostrzega
Taka informacja pojawiła się na Platformie Sygnalizacji Agrofagów, którą prowadzi Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy. IOR - PIB w swoim komunikacie powołuje się na następującą publikację: „Monitoring wpływu ochrony roślin na owady zapylające”*.
Miód - nie taki zdrowy jakby się wydawało
Miód w powszechnym odbiorze uważany jest, jak zaznacza Instytut, za produkt pochodzenia naturalnego o cennych właściwościach prozdrowotnych. IOR-PIB zaznacza przy tym jednocześnie:
- Jednak jak każdy produkt dopuszczony do spożycia musi spełniać określone wymogi, w tym m.in. nie przekraczać najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin. W badaniach wykonanych w 2022 r. w Instytucie Ogrodnictwa - PIB, z pasiek zlokalizowanych w sadach jabłoniowych prowadzonych w konwencjonalny sposób (chemiczna ochrona roślin) oraz z pasieki zlokalizowanej w sadzie ekologicznym pobrano łącznie 15 próbek miodu w celu oceny ewentualnych pozostałości środków chemicznej ochrony roślin. W dziewięciu próbach wykryto pozostałości środków ochrony roślin, co stanowi 60% analizowanych prób.
Miód - pozostałości środków ochrony roślin. Jakich dokładnie?
Ogółem w analizowanym materiale, jak podaje Instytut, stwierdzono pozostałości acetamiprydu, amitrazu oraz jego metabolitów (Amitraz DMF, Amitraz DMPF), boskalidu, chloropiryfosu, tebukonazolu i tiakloprydu. Spośród tych substancji dwie są niedozwolone do stosowania na terenie Unii Europejskiej w chemicznej ochronie upraw mianowicie - chloropiryfos - tiaklopryd. Najczęściej stwierdzanym pestycydem w miodzie był natomiast acetamipryd. Został on wykazany w 66,6% prób, a więc insektycytyd neonikotynoidowy szeroko stosowany w rolnictwie m.in. do ochrony sadów, rzepaku, ziemniaków czy szkółek drzew. W żadnej analizowanej próbce nie stwierdzono z kolei, co podkreśla IOR-PIB, przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności, zgodnie z regulacją Parlamentu Europejskiego i Rady nr 396/2005.
*Źródło: Instytut Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach, Komunikat został przygotowany w ramach realizacji Dotacji Celowej 2023 finansowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zadanie 6.5 „Monitoring wpływu ochrony roślin na owady zapylające”.
Czytaj także: