Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Umowy dzierżawy ziemi po nowemu. “Te zmiany mogą mieć poważne konsekwencje dla rolników”
      BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
      Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Mięso z probówki? Już w 2021 roku

Mięso z probówki? Już w 2021 roku

Newsy 17 grudnia 2018 10:57 doti Aktualizacja: 17 grudnia 2018 12:00
Mięso z probówki? Już w 2021 roku
Źródło: fotolia.com
Ta technologia pozwoli na wytworzenie mięsa przez pobranie niewielkiej próbki komórek zwierzęcych.
Spis treści:

    Ta technologia pozwoli na wytworzenie mięsa przez pobranie niewielkiej próbki komórek zwierzęcych.

    Czy to konieczność? Kiedy przyjdzie nam jeść mięso z probówki? Niektórzy naukowcy są zdania, że wcześniej myślimy. W badania nad wytwarzaniem mięsa w laboratorium zaangażowani są najbogatsi ludzi świata, jak chociażby Bill Geats i Richard Branson. Do grona entuzjastów dołączyła także firma Tyson Foods - drugi największy na świecie przetwórca mięsa.

    Produkcja białka zwierzęcego w laboratorium ma pomóc rozwiązać wiele problemów, w tym wpłynąć pozytywnie na nasze zdrowie oraz środowisko oraz być odpowiedzią na coraz większe zapotrzebowanie na białko zwierzęce na Ziemi.

    Bardzo dużo mówi się o wykorzystywaniu antybiotyków w produkcji zwierząt. W USA 80% wszystkich antybiotyków produkuje się właśnie na potrzeby hodowli. Mięso z probówki ma smakować jak prawdziwe i być wolne od bakterii E.coli, salmonelli czy antybiotyków.

    Jak wygląda taka produkcja? U zwierzęcia jest pobierana biopsja, a następnie prowadzona jest w dalszej hodowli namnażanie pobranych komórek w laboratorium do chwili uzyskania produktu końcowego - miesa, jakie znamy.

    Jakie są jeszcze inne zalety? Wytwarzanie mięsa w laboratorium uchroni środowisko od zanieczyszczenia, które powstaje na skutek tradycyjnej hodowli zwierząt. ONZ ocenia, że to właśnie ona odpowiedzialna jest za ogromną emisję gazów cieplarnianych. Według niektórych danych, zwierzęta odpowiadają za blisko 40 procent metanu emitowanego do atmosfery. Intensywna i rosnąca na całym świecie produkcja bydła czy świń zanieczyszcza także wodę i glebę.

    Firmy działające w kierunku badań nad produkcją mięsa w laboratorium podają, że ich produkty do regularnej sprzedaży mogą trafić w ciągu 3 lat.

    Sprawdź aktualne ceny żywca wieprzowego z dnia 17 grudnia TUTAJ

    Sprawdź aktualne ceny żywca wołowego z dnia 17 grudnia TUTAJ

    Analityk finansowy o sytuacji na rynku świń. Czy w 2019 roku cena wzrośnie? Koniecznie ZOBACZ!!!!!

    • Tagi:
    • ceny żywca
    • świnie
    • mięso z probówki
    • wołowina
    doti
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Dobrostan loch w praktyce

    14 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Katastrofa na rynku bydła

    13 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?

    5 listopada 2025
    Hodowla

    Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF

    31 października 2025
    Trzoda chlewna

    Te loszki dają mu zysk. Hodowca świń z Łodzi zabrał nas do swojej chlewni [VIDEO]

    22 października 2025
    Newsy

    Nowy rynek zbytu dla polskiej wołowiny. Gdzie trafi nasze mięso?

    21 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny tuczników leżą na łopatkach! Ile płacono w skupach?

    21 października 2025
    Ceny rolnicze

    Rolnik: „Pan Bóg się na nas pogniewał” Co z cenami tucznika?

    16 października 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
    15 listopada 2025
    Przepisy
    Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
    15 listopada 2025
    Przepisy
    Rolnicy zarabiają 5 tys. zł na ha. Absurd? Jest szansa na zmiany w obliczeniach
    15 listopada 2025
    Najnowsze
    Pomoc unijna
    BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
    15 listopada 2025
    Newsy
    Minister rolnictwa mówi, że dba o swój "interes" i pyta: "a ty masz jaja, żeby się zbadać?"
    15 listopada 2025
    Newsy
    Aktywiści zagrażają gospodarstwom? Związek radzi rolnikom, jak się przygotować
    15 listopada 2025
    Przepisy
    Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
    15 listopada 2025
    Newsy
    Dyrektor kupił od rolników tanio, sprzedał za miliony. Kolejna afera z gruntami i KOWR
    14 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności