Międzyplony - o czym jeszcze warto pamiętać?

W celu spełnienia obowiązku w ramach obszarów proekologicznych (obszarów EFA) należy stworzyć międzyplon ścierniskowy składający się z 2 gatunków roślin, z następujących grup roślin uprawnych: zbóż, oleistych, pastewnych, bobowatych drobnonasiennych, bobowatych grubonasiennych oraz miododajnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Należy pamiętać, że mieszanka wysiana jako międzyplon, na tej samej działce rolnej, nie może być następnie uprawiana jako plon główny w roku następującym po roku jej wysiania. Zakaz ten nie dotyczy poszczególnych gatunków, z których utworzona została mieszanka.
Mieszanek może być wiele, w zależności od możliwości zakupu nasion i ich dostępności na rynku. Należy kierować się jednak tym, aby międzyplon był uprawiany w miarę możliwości oszczędnie, czyli aby nakłady były jak najniższe. Należy podkreślić, że wysiewając mieszanki, mamy większą gwarancję plonowania. W sytuacji, gdy warunki będą niesprzyjające dla jednego gatunku, drugi przetrwa. Można skorzystać również z gotowych mieszanek oferowanych przez firmy nasienne.
Na terenie powiatu tureckiego rolnicy najczęściej do składu mieszanki międzyplonu ścierniskowego wybierają gorczycę.
- Jest to jedna z najbardziej niezawodnych roślin międzyplonowych. Może być uprawiana praktycznie na wszystkich rodzajach gleb. Tworzy system korzeniowy, który głęboko penetruje glebę, poprawiając tym samym jej właściwości fizyczne
- mówi Maria Kamecka, główny doradca w Wielkopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego (powiat turecki).
Dużą zaletą gorczycy jest jej szybkie tempo wzrostu, udaje się zarówno w siewach sierpniowych, jak i wrześniowych. Po przyoraniu wprowadza do stanowiska sporo materii organicznej. Dobrze rozwinięta gorczyca, zaorana jako zielony nawóz, może zastąpić nawet 20 ton obornika. Jesienią biomasę można ciąć i spasać nią zwierzęta. Traktowana jest także jako roślina fitosanitarna z dużym udziałem zbóż w zmianowaniu. Po przemarznięciu łatwo się kruszy i nie ma z nią większych problemów podczas wykonywania uprawek. Największą jednak zaletą gorczycy, jest to, że nasiona są tanie i łatwo dostępne, a samo założenie międzyplonu nie wymaga wielu zabiegów agrotechnicznych. Z powodzeniem roślina ta może być również siana w mieszankach. Najczęściej sieje się ją razem ze zbożami jarymi.
W gospodarstwach uprawiających rzepak, niestety, siew gorczycy to ryzyko nagromadzenia się wspólnych dla rzepaku patogenów (zarówno szkodników, jak i chorób). Dlatego nie zaleca się siewu gorczycy na polach, gdzie w zmianowaniu dominują rośliny kapustne.