Mechanizm prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny
Według danych Komisji Europejskiej, od 9 do 16 marca Dania i Polska zgromadziły w magazynach największe ilości mięsa w ramach mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny.
Wszystkie państwa członkowskie UE zdołały w tym okresie wprowadzić do magazynów ponad 25,7 tys. ton wieprzowiny.
Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku miało na celu przywrócenie równowagi rynkowej w Unii Europejskiej i wzrost cen. Notowania wieprzowiny na rynku unijnym obniżyły się wobec średniej pięcioletniej o 20%, głównie na skutek rosyjskiego zakazu importu, który spowodował nadpodaż mięsa w UE.
Po raz ostatni zastosowano w UE mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny w lutym 2011 r. na około 3 tygodnie. Wprowadzenie instrumentu wynikało z trudnej sytuacji sektora wieprzowiny na skutek gwałtownego wzrostu cen pasz, a także kryzysu dioksynowego w Niemczech i spadku cen mięsa w wielu państwach członkowskich. Do magazynów wprowadzono wówczas ok. 140 tys. ton wieprzowiny, a koszt dopłat obciążył budżet UE kwotą ok. 63 mln EUR.