Zupa szczawiowo-pokrzywowa

Zupa szczawiowa to bardzo smaczne danie. Jak je wykonać?
Zupa szczawiowa. Jak ją zrobić?
składniki:
- garść świeżego szczawiu
- 15 sztuk młodych pokrzyw
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 5 ziemniaków
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie
- jako dodatek - ugotowane na twardo jajka
Szczaw, mimo że smaczny, ma też wadę - zawiera związki zwane szczawianami, za które odpowiada kwas szczawiowy. Z kolei kwas szczawiowy utrudnia przyswajanie wapnia i sprzyja jego odkładaniu się w nerkach w postaci kamieni nerkowych. Dlatego jajko, które zawiera dużo wapnia, skutecznie neutralizuje działanie kwasu. Z tego właśnie powodu zupę szczawiową dobrze jest podawać z jajkiem.
wykonanie:
Obrane ziemniaki kroję w kostkę, a marchewkę w talarki. Wkładam do garnka, zalewam wodą, dodaję pół łyżeczki soli, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuję. Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażam na maśle. Szczaw i pokrzywy płuczę, grubo siekam i dodaję do cebuli. Całość smażę ok. 2 minut. Łączę z miękkimi ziemniakami i marchewką, doprawiam do smaku. Zupę podaję z posiekaną pietruszką i ugotowanym na twardo jajkiem. Jeśli mamy ochotę, to do gotujących się warzyw możemy dodać kawałki piersi z kurczaka - zupa będzie treściwsza.
PORADA:
Są różne sposoby na przemycenie jajka do zupy szczawiowej - niektórzy dodają surowe, rozkłócone, bezpośrednio do gotującej się zupy, a jeszcze inni podają ją z jajkiem sadzonym. U mnie zawsze jest to jednak jajko ugotowane na twardo.