Ziemniaki "prosto z „rajki”
składniki na przygotowanie smacznych ziemniaków:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 1 kg ziemniaków (najlepsze są te najmniejsze)
- oliwa
- przyprawy
wykonanie pieczonych ziemniaków:
ziemniaki dobrze szoruję. Bez obierania ze skórki wrzucam do woreczka foliowego. Polewam je oliwą i posypuję ziołami (najlepiej świeżymi) według uznania (np. rozmaryn), solą i pieprzem lub przyprawą do ziemniaków. Zamykam woreczek i dokładnie potrząsam do momentu wymieszania wszystkich składników. Wysypuję na tackę do grillowania lub na blachę, ewentualnie zawijam w folię aluminiową i wkładam do ogniska lub piekarnika. Kiedy ziemniaki lądują w piekarniku zapiekam je w 180°C do miękkości, po czym do zrumienienia podkręcam temperaturę do nawet 220°C. Kiedy piekę je w ognisku lub na grillu - robię to na "wyczucie". Podaję z sosem, najlepiej czosnkowym lub koperkowym.
Jadalne odmiany ziemniaków
Odmiany ziemniaków jadalnych powinny odznaczać się owalnym kształtem bulw i ich jednakową wielością, gładką skórką, niewielką liczbą oczek płytko osadzonych, dobrym smakiem i zapachem. Niepożądanymi cechami są: ostry smak, duża skłonność do ciemnienia w stanie surowym i po ugotowaniu. Odmiany jadalne ziemniaków dzielone są na cztery typy kulinarne:
- A - sałatkowe, polecane na sałatki i konserwy,
- B - wszechstronnie użytkowe, polecane do zup, ciast ziemniaczanych, zapiekanek, frytek,
- C - mączyste, polecane na purée, pyzy, placki ziemniaczane, ziemniaki pieczone,
- D - bardzo mączyste i suche, mało przydatne.



























