Ziemniaczki prawie jak z ogniska
Źródło:
Pieczone ziemniaki z ogniska to smak, który wielu z nas kojarzy z dzieciństwem i letnimi wieczorami spędzonymi na świeżym powietrzu. A jak zrobić takie ziemniaki bez ogniska?
Spis treści:
składniki na pieczone ziemniaki:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 1 kg średniej wielkości ziemniaków,
- ok. 8 łyżek mąki pszennej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli
wykonanie ziemniaków prawie jak z ogniska:
ziemniaki bardzo dokładnie szoruję po czym delikatnie osuszam ręcznikiem papierowym - muszą być wilgotne, ale nie mokre. Nakłuwam je w kilku miejscach widelcem. Mąkę mieszam ze słodką papryką i solą. W tej mieszance obtaczam dokładnie ziemniaki i układam na blaszce. Piekę około 1 godziny w 200 stopniach (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków i w przypadku większych ziemniaków może się wydłużyć, a mniejszych skrócić). Upieczone ziemniaki mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Idealnie pasują do mięs, sosów i surówek.
Wartości odżywcze ziemniaków (w 100 g)
- tłuszcz 0,1%
- białko 2%
- woda 75%
- skrobia 14-25%
- błonnik około 1,5%
- witaminy z grupy B-B1, B6 (pokrywają dzienne zapotrzebowanie w diecie), potas (obniża ciśnienie)
- magnez (składnik budulcowy zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany napięcia nerwowego)
- wapń, żelazo i fosfor.



























