Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Zapowiedziano likwidację setek tysięcy zwierząt. Choroba nie chce wyhamować
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ten sezon tym plantatorom naprawdę dał mocno w kość. Przyszły będzie lepszy?
      Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
      Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Tych kontroli będzie mniej? Duża zmiana dla producentów. Rolnik będzie mógł sam "podbić" towar
      Protest w Brukseli. Co dalej z umową Mercosur? Krajewski informuje
      12 tys. zł dla małych gospodarstw i tylko jedna kontrola - deputowani przegłosowali
      Nawet 2400 do hektara. Trwa nabór wniosków
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
      Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
      Ta roślina to zimowy fenomen w ogrodzie. Przetrwa nawet -30 stopni
      Ziemię z kretowiska wykorzystasz nie tylko w ogrodzie. Możesz się zdziwić
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Zielone smarowidło z awokado i natką pietruszki

Zielone smarowidło z awokado i natką pietruszki

Dla domu - Hotblog 22 kwietnia 2025 10:43
Zielone smarowidło z awokado i natką pietruszki
Źródło: Adobe Stock
Zielona pasta jest szybka i prosta w przygotowaniu, a przy tym bardzo zdrowa. Pasta z awokado i natki pietruszki to wspaniały dodatek do chleba.
Spis treści:

    Połączone siły awokado i natki pietruszki równa się świetna pasta wzmagająca metabolizm i spalająca tłuszcz.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    składniki:

    • 2 ugotowane na twardo jajka
    • 1 awokado
    • 2 łyżeczki musztardy
    • świeża natka pietruszki
    • sól himalajska
    • pieprz
    • szczypta cukru
    • pół łyżeczki soku z cytryny

    Awokado jest coraz popularniejsze w polskiej kuchni. Jego regularne jedzenie wspomaga nasz układ odpornościowy, a także wątrobę, oczy i kości. Owoc awokado jest bogaty m.in. w witaminy A, B1 i K, E oraz nienasycone tłuszcze omega-3 i omega-6. Zawiera także: fosfor, wapń, potas, kwas foliowy i pantotenowy, także antyoksydant (zwany też glutationem). Dzięki zawartości licznych prozdrowotnych składników owoc awokado bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

    wykonanie:

    Ugotowane i obrane jajka wrzucam do blendera. Wydrylowane i wydrążone ze skórki awokado również wrzucam do blendera. Dodaję resztę składników. Blenduję na gładką masę. Doprawiam solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt sztywna, dodaję odrobinę naturalnego, gęstego jogurtu. Podaję do świeżego pieczywa. Smarowidło dobre jest również jako dodatek do jajek gotowanych lub mięs.

    PORADA:

    Przy wyborze odpowiedniego owocu awokado kluczowa jest "miękkość" miąższu. Wybrany owoc nie powinien być ani za twardy, ani za miękki. Twardy będzie musiał kilka dni poleżeć w naszym domu, aby nadawał się do spożycia. Z kolei za miękki błyskawicznie się zepsuje.

    • Tagi:
    • przepis
    • awokado
    • Hotka
    • kanapka
    • pasta
    • natka pietruszki
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Makowiec dla leniuszków

    17 grudnia 2025
    Hotblog

    Staropolska szynka pieczona

    14 grudnia 2025
    Kulinaria

    Ekspresowy piernik - obłędnie wilgotny i banalnie prosty

    10 grudnia 2025
    Hotblog

    Pieczarki faszerowane rybą

    7 grudnia 2025
    Kulinaria

    Kuźnia pachnąca... domowym chlebem

    5 grudnia 2025
    Hotblog

    Pomarańczowy sernik w świątecznym wydaniu

    4 grudnia 2025
    Hotblog

    Nie tylko na święta, czyli kacze udka w sosie porzeczkowym

    30 listopada 2025
    Hotblog

    Kacze udka w ziołach prowansalskich

    27 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Umowa z Mercosur będzie podpisana 12 stycznia? KE nie odpuszcza
    20 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Producenci świń otrzymają pomoc w 2026 roku? Ważna informacja ministra rolnictwa
    20 grudnia 2025
    Newsy
    Branża rolna napędza polski eksport. Zdobywamy nowe rynki świata
    20 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Najlepsza alternatywa dla żywopłotu z tui? Te iglaki nie brązowieją i szybko rosną
    20 grudnia 2025
    Dla domu
    Ten tani składnik sprawi, że stare firanki odzyskają śnieżną biel. Będą jak nowe
    19 grudnia 2025
    Dla domu
    Twój ogród wcale nie musi spać zimą. Te rośliny kwitną od grudnia do marca
    19 grudnia 2025
    Dla domu
    Ta roślina to zimowy fenomen w ogrodzie. Przetrwa nawet -30 stopni
    18 grudnia 2025
    Hotblog
    Makowiec dla leniuszków
    17 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności