Zaskakujący gofr z... mięsem mielonym

składniki na mięsno warzywny sos:
500 g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka suszonego oregano
pozostałe składniki potrzebne do przygotowania gofrów:
gofry wykonane wg przepisu na tradycyjne gofry
sos czosnkowy
50 g wiórek żółtego sera
natka pietruszki
wykonanie dania:
Na dużej patelni na odrobinie oleju lub masła smażę pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cienko pokrojone łodygi selera. Chwilę podsmażam cały czas mieszając. Dodaję mielone mięso i oregano. Smażę kolejne 10-15 minut często mieszając. Wlewam pomidory razem z zalewą. Doprawiam i smażę na mniejszym ogniu aż odparuje woda i sos zrobi się gęsty. Na gorące gofry nakładam mięsną masę, posypuję żółtym serem, polewam sosem czosnkowym i dekoruję posiekaną natką pietruszki.
17 marca 2017 na „Listę polskich produktów tradycyjnych” Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi trafiły „gofry pruskie” wytwarzane na Warmii. Do ich wyrobu używa się mąki, mleka, jaj, masła oraz drożdży. Wypiekane są w formach nadających ciastu kształt pięciu koncentrycznie ułożonych, kratkowanych serc. Z kolei w kuchni pomorskiej występują „wafle gdańskie” o podobnym kształcie. Te zostały wpisane na „Listę polskich produktów tradycyjnych” nieco wcześniej - 17 stycznia 2012.